7 ŞUBAT 2023 - KISA DALGA BÜLTEN
Gündemin öne çıkan gelişmelerinden derleyerek hazırladığımız Kısa Dalga Bülten Başlıyor
PODCASTİ DİNLEMEK İÇİN PLAY’E TIKLAYINIZ
GÜNDEM
+ Türkiye dün iki büyük depremle sarsıldı. İlk deprem saat 04.17’de Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde meydana geldi. Bu depremin büyüklüğü önce 7,4 olarak açıklandı ancak daha 7.7 olarak revize edildi.
+ Arama kurtarma çalışmaları sürerken saat 13.24’te Kahramanmaraş Elbistan merkezli ikinci büyük deprem meydana geldi. Kandilli Rasathanesi bu depremin büyüklüğünü 7,5, 7,6 olarak açıkladı.
+ AFAD Deprem Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin "birbirinden bağımsız, birbirini tetikleyen depremler" olduğunu söyledi.
- Depremler Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay ve Kilis’te büyük yıkıma neden oldu.
- ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu sarsıntının Suriye, İsrail ve Lübnan ile birlikte dört ülkede hissedildiğini duyurdu.
- Suriye Sağlık Bakanlığı, depremde hayatını kaybedenlerin sayısının 430'a yükseldiğini açıkladı. Yaralı sayısı da binin üzerinde…
- +. Danimarka jeolojik araştırma enstitüsü, Türkiye'deki depremlerin Grönland'dan dahi hissedildiğini duyurdu.
+ Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, 1541 kişinin hayatını kaybettiğini, 9733 yaralı olduğunu ve 3471 binanın yıkıldığını söyledi. Oktay’ın verdiği bilgilere göreHatay’da 520, Maraş'ta 234, Antep’te 309, Osmaniye’de 205, Adıyaman’da 20, Diyarbakır 46, Urfa’da 30, Kilis’te 13, Adana’da 58, Malatya’da 106 kişi yaşamını yitirdi. Ölü ve yaralı sayıları dün gün içinde sık sık güncellendi. Bültenimiz yayına hazırlandığında son veri bu şekildeydi.
+ İki büyük depremin ardından büyüklüğü zaman zaman 6’yı bulan yüzden fazla artçı deprem meydana geldi. Bu nedenle depremzedelerden hasarlı binalara girmemeleri istendi. Artı depremler arama kurtarma çalışmalarını olumsuz etkilerken yurttaşlar depremin vurduğu kentlerden sosyal medya aracılığıyla yardım istedi.
+ Cumhurbaşkanı Erdoğan, "1939 Erzincan depreminden sonraki en büyük felaketle sarsıldık" dedi.
+ İki büyük deprem kamu binalarını vurdu.
Hatay Valisi Rahmi Doğan’ın verdiği ilk bilgilere göre İskenderun ve Antakya’daki devlet hastaneleri yıkıldı.
İskenderun Devlet Hastanesi’nin yoğun bakım ünitesinin bulunduğu 6 katlı A blokun tamamen yıkıldığı ifade edildi. Hatay’daki havalimanı pistinde büyük yarıklar oluştu. İskenderun Limanı’ndaki rıhtımda da yer yer çökmeler tespit edildi. İskenderun’da yıkılan binalar arasında Kredi Yurtlar Kurumu’na ait yurtlar da bulunuyor.
+ AFAD'dan yapılan açıklamada, depremlerin ardından Doğu Akdeniz'de kıyıları etkileyecek bir tsunami tehlikesi bulunmadığı vurgulandı.
+ Meclis Başkanı Mustafa meclisin bu haftaki Genel Kurul çalışmalarının bir hafta ertelendiğini duyurdu. Şentop bugün tüm siyasi partilerle ortak açıklama yapacaklarını söyledi.
+ Deprem bölgesinde 10 kentine yanı sıra Antalya, Bingöl, Elazığ, Erzincan, Karaman, Kayseri, Konya, Mardin, Mersin, Niğde, Sivas, Tunceli’de yeni eğitim ve öğretim dönemi daha sonra açıklanacak bir tarihe kadar ertelendi.
+ Milli eğitim Bakanı Mahmut Özer tüm Türkiye’de okulların 13 Şubat’a kadar tatil edildiğini duyurdu. Ülke genelinde okullar, yurtlar barınma amaçlı kullanılacak. Üniversitelerin yurtları, spor salonları barınma için değerlendirilecek.
+ Tüm siyasi partiler, birçok sivil toplum kuruluşu, camiler ve cemevleri harekete geçti. Deprem bölgesine yardım için yerel olarak yardım kampanyaları duyuruldu. Kızılay da Türkiye çapında kan bağışı çağrısı yaptı. Binlerce kişi kan bağışı için kuyruklar oluşturdu.
+ İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, deprem ile ilgili, gerçeğe aykırı dezenformasyon niteliğinde paylaşımlar ile ilgili soruşturma başlatıldı.
+ Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu, ülke çapında spor organizasyonlarına ara verildiğini duyurdu.
+ İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, ilk depremin ardından dördüncü seviye alarm verildiğini bunun da uluslararası yardımı içeren bir alarm olduğu söyledi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı iki depremin ardından 50 ülkeden yardım teklifinde bulunulduğunu açıkladı.
Depremlerin ardından ardından, uluslararası yardım teklifleri geldi.
Azerbaycan 370 kişilik arama kurtarma ekininin gönderileceğini açıkladı.
Avrupa Birliği (AB) yetkilisi, 10 ülkeden kurtarma ekibinin Türkiye için seferber edildiğini bildirdi.
ABD Başkanı Joe Biden, “Ekibime gerekli her türlü yardımı sağlamaya devam etmeleri talimatını verdim” dedi.
Rusya, 100 kurtarıcıyla birlikte iki IL-76 uçağının gerekirse Türkiye'ye uçmaya hazır olduğunu söyledi
Hindistan özel eğitimli köpek ekipleri ve ekipmana sahip 100 personel göndermeye hazır olduğunu duyurdu.
Tayvan, Türkiye'ye gitmeye hazır 130 kişilik bir ekibin, beş arama köpeği ve 13 ton yardım malzemesinin hazır bulunduğunu açıkladı.
Yunanistan Başbakanı Micotakis, kaynakları seferber ettiklerini duyurdu
UYARISI YAPILMIŞTI
Büyük iki depremle ilgili daha önce uyalarılar yapıldığı ortaya çıktı.
+ Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür depremle ilgili iki buçuk yıl önce uyarı yapmıştı. Görür şunları söylemişti: “Doğu Anadolu Fayı üzerinde bundan sonraki depremleri Erkenek, Çelikhan, Kahramanmaraş Türkoğlu yörelerinde olacağını düşünüyorum.”Görür Twitter hesabından açıklama yaparak
Görür yeni depremle ilgili yaptığı açıklamada ise şunları söyledi: “Bu depremin gelmekte olduğunu yerbilimciler olarak söyleye söyleye, yaza yaza dilimizde tüy bitti. Hiç kimse ne diyorsunuz diye tepki bile vermedi. Bu depremden sonra Adana ve Hatay’a dikkat edilmeli. Yerel yöneticiler uyanık olmalı.”
- Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Prof. Hüseyin Alan, Hatay'a, Kahramanmaraş'a ilişkin geçen yıl deprem danışma kurulu öncülüğünde 24 kentin 18'ine ilişkin raporları hazırladıklarını söyledi. Alan bu raporların Cumhurbaşkanımız dahil olmak üzere, siyasi partilere, bölge milletvekillerine tek tek gönderildiğini anlattı. Alan “Ne milletvekilleri ne yetkili kurumlar geri dönüş yaptılar” dedi.
+ Deprem bilimci Okan Tüysüz’ün açıklamaları da şu şekilde: “Geçmişten gelen hesaplar 7.5 üzeri deprem olacağını bize gösteriyordu. Bu anlamda depremin nerede olacağını yaklaşık hangi büyüklükte olacağını biliyorduk ve uzun yıllardır söylüyorduk. Kamu binalarının güvenlik katsayıları normal yerlere oranla 1.5 misli alınır. Bunun amacı deprem olduğu zaman bu binaların ayakta kalıp insanlara hizmet etmesidir. Kamu binalarının hastanelerin böyle bir durumda yıkılması kabul edilmez.”
DEPREMLER BİRBİRİNİ TETİKLEDİ
Peş peşe gelen iki büyük depremin yeni tetiklemelere neden olup olmayacağı konusu tartışıldı.
+ Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş şu görüşleri dile getirdi:
“ Bilim dünyasında beklenen bir depremdi. 1960’lı yıllardan itibaren Doğu Anadolu’dan güneye doğru bir sismik göç, bir deprem enerji göçü vardı.
Doğu Anadolu fayının, Malatya fayının ve bindirme fayının birleştiği bir yerde deformasyonu oldukça yüksek ve kırılma gerçekleşti. Bu deprem yer altında enerji dağılımına sebebiyet verecek ve çevre illerdeki fayları tetikleyecek.”
+ İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesi Başkanı Burkay Güçyetmez, “Marmara Depremi’nden sonra yeni bina yönetmeliği ile yapılmış 20 yıllık binalar çöktü” dedi.
+ Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Fadime Sertçelik, depremin merkez üssündeki fay hattının oluşturduğu sismik boşluk nedeniyle bu depremin öngörüldüğünü, ancak büyüklüğünün bu kadar beklenmediğini ifade etti. Sertçelik, “
İlk ana kırığın olduğu yerin dışında da muhtemelen bölgedeki farklı faylar da harekete geçti” dedi.
+ Bu depremin yüzyıllardır beklendiğini söyleyen Prof. Dr. Ahmet Ercan, "Deprem çok büyük oldu. 7,4 büyüklüğünde. Yıkım gücü 11’dir. Yaklaşık 130 tane atom bombası gücünde bir enerji boşaltmıştır" dedi.
+ Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Ahmet Ercan'ın değerlendirmesi ise şöyle oldu: "7,7'lik depremden sonra olan 7,6lık deprem irkitilmiş bir depremdir . Olağanüstü bir durum yaşanıyor. Tüm yeryüzünde böyle bir deprem işleyişi görülmedi. Tüm yer yukarıdaki kırıklar gıcırdıyor."
Gazi Üniversitesi Deprem Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkezi’nden Doç. Dr. Bülent Özmen olası Marmara depremine dikkat çekerek şöyle konuştu: Marmara ile ilgili yapılan bütün çalışmalar da orada büyük bir deprem olma olasılığının her geçen gün arttığını söylüyor. Buradaki fayın Marmara fayını tetikleme ihtimali yok. Marmara Denizi kendi başına deprem tehlikesi potansiyeli taşıyor.