KISA DALGA BÜLTEN
25 HAZİRAN 2021
GÜNDEM
Türkiye'nin hak ihlalleri raporu
Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) 2020 yılı Türkiye İnsan Hakları Raporu yayınlandı. Rapora göre;
2020'de 2 bin 14 kişi eylemlerde gözaltına alındı
137 protestocuya toplam 253 yıl hapis cezası verildi
41 gazeteci toplam 173 yıl 11 ay hapis cezasına çarptırıldı
Yaşam hakkı ihlal edilen en az 3 bin 291 kişi hayatını kaybetti
Her gün en az 6 işçi, yıl boyunca 2 bin 427 işçi yaşamını yitirdi
En az 284 kadın ve en az 26 çocuk erkekler tarafından öldürüldü
Cezaevlerinde 35 kişi yaşamını yitirdi, 322 sağlık emekçisi salgın nedeniyle hayatını kaybetti.
Dink davasında 12 sanık için "mallarına el konulması" kararı
Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin davada firari FETÖ lideri Fetullah Gülen, eski savcı Zekeriya Öz'le birlikte 12 sanığın 15 gün içerisinde mahkemeye gelmezlerse kaçak sayılmalarına ve mallarına el konulmasına kararverildi.
Cezaevindekilerin Covid 19 izni uzatılıyor
Dördüncü Yargı Paketi, TBMM Adalet Komisyonu’nda kabul edildi. Görüşmelerde, teklife yeni bir madde eklendi. Madde ile açık cezaevlerinde bulunan, denetimli serbestlikten yararlanan hükümlülerin Covid-19 salgını nedeniyle izinli sayılmalarına ilişkin sürenin dört ay daha uzatılması öngörüldü. Cezaevi izinleri en son 31 Temmuz’a kadar uzatılmıştı.
İmamoğlu: Cumartesi Kanal İstanbul'un temeli atılmayacak
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, yarın Kanal İstanbul'un temelinin atılacağı yolundaki açıklamaların gerçeği yansıtmadığını söyledi. İmamoğlu, yarın sadece Kuzey Marmara Otoyolu’nun bağlantı yolu kapsamındaki köprünün temelinin atılacağını belirtti. İmamoğlu, "Çok daha önceden planlanmış bir köprünün ayaklarını buraya dikmek suretiyle, ‘Kanal temeli attım’ demek, sadece siyaseten günü kurtarma gayretidir. Bugün Türkiye’nin gündeminde Kanal İstanbul diye garabet, bir gündem olmasaydı dahi, bu köprü yapılacaktı. İşte illüzyon budur” dedi.
Kılıçdaroğlu: Özeleştiri yapıyorum
CHP lideri Kılıçdaoğlu, "Özeleştiri yapıyorum. Bizim de eksiğimiz, kusurumuz, yanlışımız vardı. Bunları düzeltmeye çalışıyoruz. Son 10 yılda en büyük değişim yaşayan parti CHP'dir. Hiç kimsenin sahip çıkmadığı kesimlere sahip çıktık" dedi.
Karamollaoğlu: Parti kapatmak yanlışları düzeltmez
Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, HDP'nin kapatılması istemli davaya ilişkin olarak, "Parti kapatmak yanlışları düzeltmez. Mademki bir dava açıldı, bu konuda Anayasa Mahkemesinin kararını beklemeye ihtiyaç var diye düşünüyorum" diye konuştu.
Müsilaj Yunan adalarına ulaştı
Marmara Denizi'nin ardından Karadeniz ve Çanakkale Boğazı çevresiyle Bozcaada ve Gökçeada'da görülmeye başlanan müsilajlar (deniz salyası) Yunanistan'a ait Limni ve Bozbaba adalarına ulaştı.
COVID 19
Delta varyantı Türkiye'de
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “İstanbul’da 82, Düzce’de 18, Van’da 8, Ankara’da 4, İzmir’de 3 diğer illerde de 1-2 şeklinde olmak üzere 16 ilde toplam 134 delta varyantı görüldüğünü, ‘delta plus’ varyantının ise görülmediğini” açıkladı.
Düzce İl Sağlık Müdürü Yasin Yılmaz, 'Delta' varyantı görülen 18 kişinin karantinada olduğunu belirtti.
Meclis'te de MHP ve CHP’de milletvekili danışmanlığı yapan iki kişi delta varyantı şüphesiyle karantinaya alındı.
"Delta varyantı dördüncü dalga olabilir"
Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, Delta varyantının Türkiye’de yayılmasının hızlanabileceğine dikkat çekerek, "Bu süreçten virüs galip çıkarsa dördüncü pikten söz etmeye başlayabiliriz" uyarısında bulundu.
Avrupa'da Delta varyantı paniği
Hindistan'da ortaya çıkan ve daha bulaşıcı olduğu bilinen Delta varyantı nedeniyle, sınırlarını açmayı planlayan Avrupa'da panik yaşanıyor. Varyantın birçok ülkede yayılmaya başladığı belirtiliyor. , Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi ağustos sonunda Avrupa'daki tüm vakaların yaklaşık yüzde 90'ını Delta varyantının oluşturacağını tahmin ediyor.
Aşıda randevu sırası 18 yaş üstünde
Aşılama programı kapsamında bugünden itibaren 18 yaşından gün almış herkesin Covid-19 aşısı için randevu alabilecek.
Araştırma: Stres antikor üretimini düşürüyor
İngiltere'de bulunan Manchester Üniversitesi'nde yürütülen bir araştırmaya göre, vücuttaki stres ne kadar fazlaysa antikor üretme oranı o kadar düşüyor.
EKONOMİ
"Türkiye işgücüne dahil olmayan nüfusta yüzde 45'le Avrupa birincisi"
Avrupa Birliği (AB) istatistik ofisi "İşgücü dışındakilerin payı 2020’de yükseldi" isimli rapor yayınladı. DİSK-AR'ın analiz ettiği rapora göre Covid-19 salgını nedeniyle 15-64 yaş aralığındaki iş gücüne dahil olmayan nüfus tüm dünyada arttı.
Türkiye ise Avrupa ülkeleri arasında 15-64 yaş aralığındaki iş gücüne dahil olmayan nüfusun en fazla arttığı ülke oldu.
Rapordaki verilere göre AB ortalamasında 15-64 yaş iş gücüne dahil olmayanların oranı 2020'de yüzde 27,1 oldu.
Aynı dönemlerde Türkiye'de ise bu oran 3,5 puan artarak yüzde 45,1'e yükseldi.
Rapora göre Türkiye, kadınların istihdam dışı kaldığı yüzde 65'lik oranla Avrupa'da birinci konumda.
Merkez Bankası: İmalat sanayi kapasite kullanımı pandemi öncesine döndü
Merkez Bankası verilerine göre, imalat sanayi kapasite kullanım oranı, pandemi öncesindeki yüzde 75 seviyelerine yeniden yükseldi.
Son 5 ayda elektriğe yüzde 25 zam
Elektrik ticaretinde gösterge fiyat olarak kabul edilen piyasa takas fiyatı 5 ayda yüzde 25 arttı. Bu artış megavatsaat (MWh) başına 382 liraya yükseldi.
Foça Tatil Köyü ihalesini Bahreynliler aldı
İzmir'in Foça İlçesi'nde 1967 yılında kurulan ve Türkiye'nin ilk modern tatil köyü olarak bilinen Foça Tatil Köyü, 131 milyon TL bedelle, en yüksek teklifi veren Bahreyn'den "BKG Ortak Girişim" adlı gruba tahsis edildi. Daha önce 3 kez iptal edilen Foça Tatil Köyü'nün ihalesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından onaylandı. Bahreynli grup, cennet gibi koyun yanı başındaki tesisi 49 yıllığına işletme hakkını elde etti.
DIŞ POLİTİKA VE DÜNYA
Merkel: Türkiye ile diyalog gündemini hayata geçirmeliyiz
Almanya Başbakanı Angela Merkel, AB Liderler Zirvesi öncesinde Federal Meclis’te konuştu. Merkel, "Göç sorunlarını ancak Türkiye ile diyalog içinde çözebileceğimiz açıktır. AB olarak ortak çıkarlar üzerindeki iş birliğimizi ilerletmek için şimdi Türkiye ile diyalog gündemini hızla hayata geçirmeliyiz" dedi.
Türkiye, Libya Konferansı bildirgesine şerh koydu
Berlin'de gerçekleştirilen İkinci Uluslararası Libya Konferansı sona erdi. Konferansın ana gündem maddeleri Libya'daki yabancı güçler ve paralı askerlerin çekilmesi ile seçimler oldu. Sonuç bildirgesinde , "Tüm yabancı güçler ve paralı askerler gecikmeksizin Libya'dan çekilmelidir" maddesi de yer aldı. Ancak maddeye Türkiye'nin şerh koyduğu belirtildi.
İsveç'ten başörtüsü kararı
İsveç temyiz mahkemesi, iki belediyenin geçen yıl aldığı, okul öncesi ve ilkokulda başörtüsü yasağını kaldırma kararını onadı.
16 AB ülkesinden LGBTİ’ye destek mektubu
Brüksel'de toplanan iki günlük Avrupa Birliği (AB) Zirvesi öncesinde, 16 ülkenin devlet ve hükümet başkanları ortak bir mektup yayınladı. Mektupta "LGBTİ topluluğunun maruz kaldığı ayrımcılığa karşı mücadele etmeye ve onların temel haklarını savunmaya devam etmeliyiz" ifadeleri kullanıldı.
Avrupa Konseyi: Türkiye LGBTİ kişilerin damgalanmasına son vermeli
Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Dunja Mijatovic, İçişleri Bakanı ve Adalet Bakanı'na hitaben yazdığı mektupta, LGBTİ kişilerin damgalanmasına son vermeye ve özgürlüklerini korumaya davet etti.
KISA DALGA'DAN
Beril Eski, "Annelik Teknolojileri" serisinin 3. bölümünde yumurta bağışı ve taşıyıcı anneliği ele alıyor... Kadınlar, neden yumurtalarını bağışlıyorlar? Hangi riskleri göze alıyorlar? Taşıyıcı annelik hangi koşullarda mümkün?