Ayhan Bora Kaplan’ın adamının silahına ne oldu?

Eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya yakın olduğu iddia edilen; uyuşturucu, tefecilik, gece kulüplerini ele geçirme gibi suçlamalar yöneltilen Ankara'daki 'Kaplan' grubunun lideri Ayhan Bora Kaplan’ın suç aletleri nasıl karartıldı?

Ankara’nın “ünlü mafyası” Ayhan Bora Kaplan yeni yeni adını duyurduğu tarihlerde, Kaplan’ın suç delilleri karartıldı. T24’ten Tolga Şardan bugünkü köşe yazısında Kaplan örneğini anlatarak mafyaya nasıl yol açıldığını yazdı.

3 Şubat günü Küçükesat Caddesi Yunus polis ekiplerine takılan Muhammed Kaplan isimli kişinin üzerinde Glock marka bir tabanca ele geçirildiğini ve bu tabancaya polislerce el konulduğunu anlatan Şardan Kaplan’ın da emniyete götürüldüğünü yazdı.

Şardan, soruşturmayı yürütecek polislerin Glock marka tabancayı eksiksiz biçimde teslim aldığını ifade etti ancak delillerin daha sonra nasıl yok edildiğini yazdı.

Tolga Şardan’ın yazısından ilgili bölüm şöyle:

Saatlerin gece yarısını gösterdiği 00.40 sıralarında, izinli olması nedeniyle o saatte görev başında olmaması gereken polis merkezi amirliği personelinden polis memuru Fikrettin Kılıç da merkeze geldi…

Kaplan’la ilgili yapılan adli soruşturmaya konu olan Glock tabanca, kriminal inceleme için polis merkezindeki görevlilerce resmi yazıyla Kriminal Polis Laboratuvarı’na (KPL) gönderildi. Şüpheli Kaplan ise savcılık talimatıyla salıverildi. İşin ilginç yanı Glock’la ilgili kriminal laboratuvar sonucunun gelmesiyle ortaya çıktı.

KPL’den dosyaya konulmak üzere gönderilen raporda, Glock’un suç aleti olma vasfını kaybettiği yazıyordu! Raporda, tabancanın “ateşleme iğnesinin olmadığı” ve “tırnak yayının kırık olduğu” tespiti yer alınca ortalık bir anda karıştı doğal olarak.

Çünkü, ateşleme iğnesi olmayan ve tırnak yayı kırılan bir tabanca, mevcut hukuk sisteminde ateşli silah ve suç aleti olarak işlem görmüyordu.

Kamera kayıtları incelendi

Kaplan’la birlikte polis merkezine “sağlam olduğu” şeklinde tutanakla teslim edilen Glock tabancanın, ateşli silah vasfını kaybetmesi doğal olarak Kaplan’la ilgili adli işlemi yürüten polisi zan altında bıraktı. Bu durumda delillerin karartılması kuşkusunun doğması üzerine, polis merkezi amirliğinin kamera kayıtları geçmişe dönük incelendi.

İncelemede, Kaplan’la ilgili işlem yapılan odaya birden fazla giriş çıkış yapan bir kişinin, ifade alma işlemi yapan polisin yoğunluğundan faydalanıp, masa üzerindeki zarfın içindeki silahı alarak odadan çıktığı ve polis merkezinin mutfak bölümüne geçtiği belirlendi.

Daha sonra yine tabanca ile birlikte ifade alma odasına gelerek tabancayı bırakan kişinin, “izinli gününde meslektaşlarının yanına gelip çay içtiğini” söyleyen polis memuru Fikrettin Kılıç olduğu anlaşıldı.

Olayla ilgili tutanak yapıldı. Adliyeye Kılıç’la ilgili “atılı suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme suçunu işlediği” iddiasıyla suç duyurusunda bulunuldu. Aynı zamanda Kılıç’la ilgili idari soruşturmada başlatıldı.

Suç duyurusuyla birlikte harekete geçen savcılık, bir yıllık araştırma sonrasında Mart 2017’de Kılıç’la ilgili iddianame hazırladı. İddianamede, Kılıç’la beraber Kaplan da sanık olarak yer aldı.

Tamamlanan yargılamada; Muhammed Kaplan, “atılı suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme” suçundan suçsuz bulundu ve beraat etti. Olaya adı karışan Fikrettin Kılıç ise aynı suçtan 1.5 yıl hapis cezası aldı.

Kaplan’ın adamı çıktı!

Polis memuru Kılıç’ın “küçük iyiliği” sayesinde tablo şöyle gelişti:

Böylece, ruhsatsız Glock’un balistik incelemesi yapılamadığı için herhangi bir suçta kullanılıp kullanılmadığı anlaşılamadı! Aynı zamanda ruhsatsız tabanca taşıyan Kaplan’ın da suçu hafiflemiş oldu!

Ruhsatsız Glock’la yakalanan şüpheli, Ayhan Bora Kaplan’ın ekibindendi. Muhammed Kaplan, davanın gerekçeli kararına göre savunmasını şöyle yaptı: Muhammed Kaplan’ın, delil karartmaktan hapis cezası alan polis memuru Fikrettin Kılıç’la teması savcılık tarafından tespit edilemedi. Daha doğrusu iddianame ve gerekçeli karara bakıldığında savcılığın da pek araştırma niyetinde olmadığı anlaşılıyor. (Kısa Dalga)

Gündem Haberleri