Barış Pehlivan: Devletin depremi resmi raporlarla ortada

Sayıştay raporlarına göre, AFAD’a gelen bağış paralarının akıbeti bilinmiyor, depolarda bulunan yardım malzemelerinin kayıtları yok.

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası yetersiz kalmak ve organize olamamakla eleştirilen AFAD’da yaşanan usulsüzlükler, Sayıştay raporlarına da yansımıştı. Raporlara göre, bağış paralarının akıbeti bilinmiyor, depolarda bulunan yardım malzemelerinin kayıtları yok.

Konuyu bugünkü köşesine taşıyan Cumhuriyet yazarı Barış Pehlivan, “Devletin depremi resmi raporlarla ortada. Mesele, bu enkazın nasıl kaldırılacağında” dedi.

Pehlivan’ın yazısından ilgili bölüm şöyle:

“Önceki Arka Bahçe’de Sayıştay’ın AFAD raporlarını okudunuz. Yardım bilgilerinin sağlıklı tutulmadığını ve bağış paralarının akıbetinin belirsiz olduğunu öğrendiniz.

Hatta ve hatta, AFAD’a ait 25 depoda bulunan çadırların, battaniyelerin, mutfak ve giyim malzemelerinin kaydını dahi bulamamıştı Sayıştay denetçileri.

Bitmiyordu. Sayıştay’ın 2017 raporunda çarpıcı bir nokta daha vardı. Aynen alıntılıyorum:

“Depolarda dağıtılmayı bekleyen yardım malzemeleri miktarı, çeşidi Başkanlık’ta takip edilememektedir. Ulusal veya uluslararası yardım kuruluşlarınca bağış yoluyla yapılan ayni yardımların bilgisi de iletilmemektedir. Böylelikle Geçici Barınma Merkezleri’ndeki gerçek ihtiyaçlar tespit edilememekte, Afet ve Acil Yardım Ödeneği’nden aktarılan tutarlar etkin kullanılmamaktadır. Sağlıklı ihtiyaç analizleri yapılamamaktadır.

Geçici Barınma Merkezleri’ne gelen yardımların, barındırılanlara ne kadarının dağıtıldığı ne kadar kaldığının bilgisi sağlanamamaktadır. Bu durum gelinen noktada suiistimallere çok açıktır. Yardım malzemelerinin dağıtımı, depo sorumlusunun uygulama yöntemine (takdirine) göre değişmektedir.”

Özetle, AFAD elindeki veya dağıttığı yardım malzemelerini bilmiyordu.”

Pehlivan, AFAD’ın 23 Kasım 2022’de Düzce’de meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki depremle kendi çalışmalarına dair hazırladığı raporu da hatırlattı.

Raporda, “Çadırların farklı noktalara kurulması, güvenlik sorunlarına neden olmuş, çadırların takip kontrolü sağlanamamıştır. Birçok noktada yemek dağıtımında sorunlar yaşanmıştır. Çadırlara kabulde herhangi bir standart olmadığından, kalanların listesi ancak birkaç gün sonra hazırlanabilmiştir. Hasarlı bina korkusunun yanı sıra vatandaşlarımızda, çadır alanlarında kalanlara yardım yapılacağı beklentisi çadır talebini artırmıştır. Çadır dağıtımında teslim muhtarlara yapıldığından bireysel takip sağlanamamıştır” deniliyor.

Pehlivan, “Sözün özü... Devletin depremi resmi raporlarla ortada. Mesele, bu enkazın nasıl kaldırılacağında...” dedi. (Kısa Dalga)

Gündem Haberleri