Taşçıer: AFAD Recep Tayyip Erdoğan'ın ikinci örtülü ödeneğidir

Taşçıer: AFAD Recep Tayyip Erdoğan'ın ikinci örtülü ödeneğidir
CHP Milletvekili Gamze Taşçıer, Sayıştay raporlarında onlarca usulsüzlük tespit edilen AFAD için "Recep Tayyip Erdoğan’ın ikinci örtülü ödeneğidir. Aynı örtülü ödenekte olduğu gibi, giren para belli, çıkan para belli değildir" dedi.

CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer, bugün TBMM düzenlediği basın toplantısında, Sayıştay’ın Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) denetim raporuyla ilgili açıklama yaptı.

Taşcıer, şunları söyledi:

“2012 raporunda Sayıştay yaptığı denetimde; AFAD’ın insani yardım faaliyetleri ve harcamalarının herhangi bir esas ve usul takip edilmeksizin yürüttüğünü tespit etmiş. Yani AFAD yaptığı yardım ve harcamalar hiçbir yazılı kurala dayanmadan, tamamen yönetimin keyfine göre yapılmış. Ayrıca kanun, ayni ve nakdi yardımların usul ve esaslarını belirleme görevini AFAD’a vermesine karşın, Başkanlık bu görevini de yerine getirmemiş. Soruyorum, kanun size yardım ve harcamalar için esas ve usulleri belirle derken neden belirlemezsiniz?

"2013 ve 2014’e geliyoruz. Sayıştay raporlarında kamu zararı tespit edilmiş. Peki bunlarla ilgili herhangi bir yasal süreç başlatılıp başlatılmadığı ve sorumlularından rücu işlemi yapılıp yapılmadığını biliyor muyuz? Bilmiyoruz.

"Para nereye gitti belli değil"

"2015’te AFAD’ın kendi kanununa göre; Başkanlık, bir afet veya acil durum halinde ortaya çıkan ihtiyaçların karşılanması için ister kendi doğrudan yapabilir ya da özel hesabından amacıyla sınırlı olmak üzere, kamu kurumlarına, onların bütçelerine gelir kaydetmeksizin, açacakları özel hesaplarda izlenmek şartıyla, kaynak aktarılabilir. Bu sistemi neden anlattım, bugün anlattığım, yolsuzluklara kapı açan usulsüzlüklerin en net örneği bu yolla gerçekleşiyor. 2015’te Sayıştay denetçileri gider cetvellerine bakmışlar. İl Özel idarelerine, yaklaşık, 62 milyon lira aktarılmış. Hangi il özel idarelerine? Bilmiyoruz. Çünkü tek bir toplu kalem açılmış ve hangileri olduğu yazılmamış.

"Belediyelere de tek bir toplu kalem açılmış, 148 milyon lira aktarılmış. Hangi belediyelere? Belli değil. Sayıştay denetçileri aramışlar, taramışlar, bulamamışlar. Özel hesaptan aktarılan para nereye gitti, belli değil.

"Bir belediye mi, iki belediye mi, yandaş belediyelerine mi ya da gerçekten afet için ihtiyacı olan belediyelere mi, hangisine ne kadar? Bunlar belli değil. Kanuna göre AFAD’ın afet için bu gönderdiği paraların nereye harcandığını takip etmesi gerekiyor. Ama onu da yapmamışlar."

"Konser için mi harcandı?"

Bu konuyla ilgili çok soru olduğunu ancak sadece bir tanesini soracağını belirten Taşçıer, "AFAD’ın bir belediyeye afet için gönderdiği paranın bir kısmının konser için harcandığı doğru mu?" dedi.

Sayıştay raporlarında belirtilen uyarıların düzeltilmediğinin altını çizen Taşçıer, "2016’da il özel idareleri ve belediyelere toplamda 120 milyon lira gönderilmiş. Akıbeti bilinmiyor" diye konuştu.

3 yılda aktarılan para 659 milyon lira

2015, 2016 ve 2017'de belediye ve il özel idarelerine aktarılan paranın 659 milyon lira olduğunu söyleyen Taşçıer, "Bu paralar kimlerin cebindedir? Bu paralarla seçimler finanse edilmiş midir?" diye sordu.

"UNICEF'ten gelen para nereye gitti?"

Taşçıer, AFAD'ın insani yardımlar kapsamında topladığı nakdi yardımların nereye harcandığının da bilinmediğini aktardı. Taşçıer, "2017’de sistem daha da artarak sürdürülmüş, aynı kural tanımazlık. Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu, yani UNICEF’ten gelen 15.5 milyon lira ve ‘Uluslararası İnsani Yardım’ kapsamında toplanan bağış ve yardımlardan da 64.4 milyon lira harcanmış. Bunların da akıbeti belli değil" dedi.

"Taşınmazların kaydı yok"

AFAD’ın yönetiminde ve kullanımında olan taşınmazlar ile özel hesap ödenekleri ve bağışlar yoluyla edinilen taşınırların, mal ve malzemelerin kaydının olmadığını ifade eden Taşçıer, bazı ihalelerdeki usulsüzlükleri de aktardı.

"AFAD Recep Tayyip Erdoğan'ın ikinci örtülü ödeneğidir"

Taşçıer, şöyle konuştu:

"Bunlar buzdağının görünen yüzü. AFAD’ın yolsuzluğa kapı açan usulsüzlüklerin odağı olduğunun, bir para aktarma organizasyonu haline getirildiğinin örnekleridir. Ve sonuç olarak şunu söyleyebiliriz, AFAD, Recep Tayyip Erdoğan’ın ikinci örtülü ödeneğidir. Aynı örtülü ödenekte olduğu gibi, giren para belli, çıkan para belli değildir. Ve tüm usulsüzlükler yaşanıyorken AFAD’ın başında çok tanıdık bir isim var. Sayıştay’ın usulsüzlük üstüne usulsüzlük tespit ettiği yıllarda AFAD’ın başında bugün Cumhurbaşkanı Yardımcısı olan Fuat Oktay var.

"Harcadığı paranın hesabını vermeyen, yasaların kendisine yüklediği sorumluluğu yerine getirmeyen, yandaşa para aktarma organizasyonu haline gelen yapının başındaki bu isim, artık Cumhurbaşkanı Yardımcısı olarak buraya gelip yürütmenin bütçe teklifini sunuyor.

"Bu ismin on binlerce insanı dolandıran Yimpaş’ta yöneticilik yaptığını, Hariri’ler Türk Telekom’un içini boşaltırken yönetimde olduğunu da unutmamak lazım. Keza hatırlarsanız Erdoğan yeni sistemle seçildiğinde Cumhurbaşkanı Yardımcısı’nın kim olacağı uzun süre tartışılmıştı. Parti içinden onca isim varken Cumhurbaşkanı Yardımcılığı’na ikinci örtülü ödeneğinin başındaki Fuat Oktay getirildi. Taşlar yerine oturuyor mu dersiniz?” (ANKA)

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Gündem