AFAD’dan itiraf gibi rapor: Afet gruplarının hazırlıksız olması…

AFAD’dan itiraf gibi rapor: Afet gruplarının hazırlıksız olması…
AFAD’ın raporu Düzce depreminde sağlıklı bir süreç yürütülmediğini ortaya koydu. Raporda, Türkiye Afet Müdahale Planı’nın sağlıksız işletildiği, koordinasyonun sağlanamadığı, afet gruplarının hazırlıksız olduğu ve yanlış kişilerin seçildiği belirtildi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Düzce depremine ilişkin hazırladığı Etki Analizi Raporu'yla, sağlıklı bir kriz yönetim yapamadığını itiraf etti. Rapor ile 7,2 büyüklüğünde bir deprem senaryosuna göre kurgulanan Türkiye Afet Müdahale Planı’nın (TAMP), 5,9 büyüklüğündeki depremde dahi uygulanamadığı ortaya çıktı.

Düzce’nin Gölyaka ilçesinde 23 Kasım 2022’de, 5,9 büyüklüğünde deprem meydana gelmişti. Depremde can kaybı yaşanmamıştı. Düzce’de 39, İstanbul’da 2, Bolu’da 15, Zonguldak’ta 10, Sakarya’da 26 ve Bursa’da 4 kişi olmak üzere toplam 96 kişi yaralanmıştı. 29 ağır hasarlı, 7 orta, 43 acil yıkılacak, 19 yıkık ve 6126 bina az hasarlı olarak tespit edilirken, 10 Aralık’ta 367 bina yıkılmıştı.

AFAD’ın Düzce depremine dair analiz raporu, kurumun görevini yerine getiremediğini ortaya koydu.

BirGün'den Gökay Başcan'ın haberine göre, raporda, AFAD görevlilerinin ve görevlilerin kontrolünün sağlanması için koordinasyon birimi oluşturulmadığı belirtildi.

İlde görevli personelin takip ve koordinesini sağlayacak birim olmadığı için mükerrerlik ortaya çıktığı tespit edildi. Raporda, bazı görevlerde hiçbir sorumlu belirlenemediği, personelin kalacak yer ve transfer konusunda dahi planlama eksikliği yaşandığı belirtildi.

“Yemek hizmeti suistimale açık hale geldi"

Raporda AFAD’ın çadırları farklı noktalara kurulması nedeniyle güvenlik sorunları oluştuğu, yemek dağıtımında dahi birçok aksaklık meydana geldiği aktarıldı. AFAD’ın çadırlarda kalan kişi sayısını öğrenememesi nedeniyle yemeğin yetmediği durumlar yaşandığı kaydedilen raporda, “Çadır bölgelerinde dağıtılan 3 öğün yemek hizmeti belli bir zaman sonra suistimale açık hale gelmiştir” denildi.

“Afet gruplarının hazırlıksız olması…”

Raporda, ayrıca, “Afet gruplarının hazırlıksız olması AFAD Merkezinin yerinin yanlış seçilmesi, kurumlar arası iş birliği ve koordinasyonun yetersiz kalması sağlıklı bir yönetim sürecinin önüne geçmiştir” ifadeleri yer aldı.

“TAMP sağlıklı işletilmeli”

Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP), sağlıklı olarak işletilmediği için kurulun anlık çözüm üretme yoluna gittiği belirtilen raporda, hasar tespit konusunda tecrübesiz kişilerin, yurttaşları yanlış yönlendirdiği ve güvensizliğe neden olduğuna dikkat çekildi.

Zarar tespitleri hatalı

Yine TAMP’a göre, oluşturulan 66 kişilik ekibin sadece yüzde 20’sinin bu göreve uygun seçildiği ve araç planlamasının eksik olduğu ifade edildi. Bu nedenle de öğretmen ve imamlardan oluşan yaklaşık 300 kişilik yeni zarar tespit ekibi kurulmak zorunda kaldığı ve yanlış tespitlere sebep olduğu belirtildi. Tespit geç başladığı için yurttaşların beyanı üzerinden rapor tutulmak zorunda kaldığı ifade edildi. (Kısa Dalga)

Gündem