BBC Türkçe'nin aktardığına göre Paris'ta görülen vakanın detayları ilk olarak olarak saygın tıp dergisi Lancet'te 10 Ağustos'ta yayımlanan makalede verildi. Dünya Sağlık Örgütü'nün maymun çiçeği teknik eylem ekibinin lideri Dr Rosamund Lewis "Daha önce benzer bir vaka rapor edilmemişti ve sanıyoruz ki bu bir köpeğin enfekte olduğu ilk vaka" dedi. DSÖ yetkilileri henüz köpeklerin virüsü birbirine ya da diğer insanlara bulaştırabildiğine dair bir kanıt bulunmadığını da ekledi.
Dünya Sağlık Örgütü, vakanın açıklanmasının ardından maymun çiçeği virüsü kapmış insanlardan, kendilerini evcil hayvanlarından tecrit etmelerini istedi. Ayrıca diğer hayvanların etkilenmemesi için, maymun çiçeği vakası bulunan evlerin çöplerinin de daha dikkatli bertaraf edilmesi gerektiği uyarısında bulunuldu.
DSÖ'nün son verilerine göre, 17 Ağustos itibarıyla, 92 ülke ve bölgede yaklaşık 35 bin maymun çiçeği vakası tespit edildi. Vakaların büyük kısmı Avrupa, Kuzey ve Güney Amerika'da görüldü. Son bulaş dalgasında hayatını kaybedenlerin sayısı ise 12. Maymun çiçeği tensel temasla ya da virüs kapmış bir kişinin tenine değmiş olan kumaşlara temas yoluyla bulaşabiliyor.