ABD maymun çiçeği nedeniyle acil durum ilan etti

ABD maymun çiçeği nedeniyle acil durum ilan etti
ABD'de Joe Biden yönetimi, vakalardaki ani artış nedeniyle maymun çiçeği virüsü salgınını halk sağlığı acil durumu ilan etti. Bu kararla, virüsün yayılmasını engellemek için federal kaynakların kullanımı hızlandırılacak.

Maymun çiçeği vakalarının sayısının 6 bin 600'ü geçtiği ABD'de halk sağlığı acil durumu ilan edildi. Bu kararla, maymun çiçeği virüsünün yayılmasının engellemesi adına aşı dağıtımı ve tedavi için eyaletlere federal kaynakların ayrılması hızlanacak.

ABD'de alınan karar, deride lezyon, ateş ve yorgunluğa yol açan, nadir durumlarda ağır seyreden virüsün küresel çapta yayılması üzerine Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) en üst seviyede acil durum uyarısı yapması sonrasında geldi.

ABD, Afrika dışında ilk kez yaygın şekilde görülen maymun çiçeği virüsünün en ağır salgına yol açtığı ülkelerden biri. ABD'deki en az 6 bin 600 vakanın yaklaşık dörtte biri New York eyaletinde görüldü. New York'tan sonra en fazla vakanın görüldüğü eyaletler ise Kaliforniya ve Illinois. Üç eyalette de salgın nedeniyle ayrıca acil durum ilan edilmişti.

Salgın yayılmaya devam ederken, Joe Biden yönetimi maymun çiçeği aşılarının yetersiz kalması nedeniyle eleştiriliyordu. Beyaz Saray'a göre ülkede şu ana dek 1,1 milyon doz aşı dağıtıldı ve haftalık test kapasitesi 80 bine yükseltildi. Acil durum ilanı sonrasında ABD Sağlık Bakanlığı federal kaynakları kullanarak daha fazla aşı ve test yapma imkanı bulacak. (Kısa Dalga)

Dünya