Asya'da maymun çiçeğinden ilk ölüm

Asya'da maymun çiçeğinden ilk ölüm
Hindistan'da 22 yaşındaki bir genç, maymun çiçeği virüsünden öldü. İsmi açıklanmayan gencin hastalığı Birleşik Arap Emirlikleri'nde kaptığı düşünülüyor.

Bugüne dek Afrika dışında nadiren görülen ancak son dönemde dünya çapında yayılması nedeniyle Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından 'acil durum' kategorisine alınan maymun çiçeği virüsü, Avrupa ve Latin Amerika'nın ardından Asya'da da ilk kez can kaybına yol açtı. Hindistan'ın Kerala eyaletinde 22 yaşındaki bir erkeğin cumartesi günü maymun çiçeği virüsü nedeniyle yaşamını yitirdiği açıklandı.

Kerala eyaletinin sağlık bakanı Veena George, hastanın Birleşik Arap Emirliklerini ziyaret ettiğini ve burada yaptırdığı testin pozitif çıktığını açıkladı. İsmi açıklanmayan gencin Kerala'ya 21 Şubat günü döndüğü ancak yorgunluk ve ateş semptomları gösterdiği 26 Temmuz'a kadar hastaneye gitmediği belirtildi. Yaşamını yitiren gençle teması olduğu belirlenen 21 kişinin karantinaya alındığı açıklandı.

İspanya ve Brezilya'da da geçtiğimiz hafta maymun çiçeğinden ölümler raporlanmıştı. İspanya'da iki, Brezilya'da bir kişinin yaşamını yitirdiği açıklanmıştı. Hindistanlı gencin, Asya'da bu hastalıktan hayatını kaybeden ilk kişi olduğu belirtildi.

Maymun çiçeği virüsü salgınını 23 Temmuz'da acil durum ilan eden DSÖ, bugüne dek 78 ülkede 18 binden fazla vaka raporlandığını açıkladı. Vakaların büyük kısmı Avrupa'da saptandı.

Maymun çiçeği virüsü, ateşe ve vücutta lezyonlara yol açıyor. Lezyonlar genellikle ağrılı olsa da, kendiliğinden geçiyor. Ancak bağışıklık sistemi güçsüz kişilerde hastalık ağır seyredebiliyor. (Kısa Dalga)

Dünya