Göçmen işçi Nourtani'nin yakılmasının ardından: 'Küresel ölçekte göçmen işçiliğinde 'kullan at' dönemi...'

Zonguldak'ta göçmen bir maden işçisinin yakıldığı haberi sonrası göçmen emeği ve işçilerin hakları konusu yeniden gündeme geldi. Gazeteci Ercüment Akdeniz bu tabloya ilişkin uluslararası alanda göç yönetiminde stratejik bir yenilenme söz konusu oluğunu belirtti.

Afgan maden işçisi Vezir Mohammed Nourtani'nin cesedi Zonguldak'ta ormanda yanmış şekilde bulunmuştu.

Nourtani'nin kaçak ocakta fenalaştıktan sonra hareketsiz haldeki bedeninin battaniyeye sarılıp götürüldüğü ormanda yakıldığı ortaya çıkmıştı. Ocak sahipleri ise tutuklanmıştı.

Bu olay sonrası göçmen işçiliğin ülke genelinde geldiği durum yeniden tartışma konusu olmaya başladı.

Gazeteci, yazar Ercüment Akdeniz göçmen işçiliğin geldiği noktaya ilişkin çarpıcı bir tablo ortaya koydu.

Mülteci konusunda uluslarası kapitalist sistemin yeni bir strateji belirlediğinin altını çizen Akdeniz göçmen emeğinin de pahalı geldiğini vurgulayarak bu nedenle "kullan at" yöntemine geçilip, geçici ve güvencesiz göçmen işçilerin tercih edilmeye başlandığını belirtti.

Akdeniz şunları kaydetti:

1- Münferit değil sistematik!

Zonguldak’ta öldürüldükten sonra yakılan Afgan göçmen Vezir Mohammed Nourtani’den önce bakın göçmen işçilerin başına neler gelmişti!

2- Suriyeli işçi Mustafa El Recep fabrikada hayatını kaybetti. Adana Mersin yolunda bir portakal bahçesine cenazesi taşındı. Üzerine battaniye örtülmüştü.

3- Suriyeli işçi Mahmud Mışo Suruç Akçakale yol yapım işinde çalışıyordu. Elektrik akımına kapıldı can verdi. Cenazesi başka şantiyeye taşınırken ailesi ve iş arkadaşlar durumu farketti ve buna engel oldu.

4-Afganistanlı çoban Halil Özbek’in cenazesi Konya Karaman’da bir kuyuda bulundu. Özbek’in 150 TL için öldürüldüğü ortaya çıktı. Cenazesi kaybedilmek için kuyuya atılmıştı.

İstanbul Güngören’de çıkan yangında kilitlenmiş tuvaletten 4 göçmen işçinin cenazesi çıktı.

Bu liste uzar gider…. O yüzden diyoruz; göçmen işçilerin ölüsü dirisi kadar değerli bir meta haline getirildi. Yeni göç rejiminin yarattığı bir cehennem bu!"

Bir takipçisinin "Yeni göç rejiminin yarattığı bir cehennem bu" sözlerinin ne anlama geldiği sorusuna da Akdeniz "Kapitalist küresel göç yönetiminde stratejik bir yenilenme söz konusu. Mülteciler istenmiyor, mülteci hakları ve uluslararası koruma göçmen emeği alanında hem zahmetli hem pahalı maliyet sayılıyor. Yerine “kullan at” dedikleri geçici ve güvencesiz göçmen işçiler tercih ediliyor." yanıtını verdi. (Kısa Dalga)

Gündem Haberleri