İsrail'le ticari ilişkileri sürdüren Türkiye bir süredir yükselen tepkilerin ardından bugün kısıtlama kararı getirdiğini açıkladı.
Ticaret Bakanlığı İsrail‘e ihracatı kısıtladığı 54 ürün grubunun listesini yayınladı.
Ancak bu listede İletişim Bakanlığı’nın geçtiğimiz haftalarda ‘jel yakıt’ diyerek yalanladığı jet yakıtı da yer aldı.
Liste gündem oldu ve Türkiye'nin bir yandan "Soykırım yapıyor" diyerek 'lanetlediği' İsrail'e bir yandan da jet yakıtı gönderdiği değerlendirmeleri gündeme geldi.
Dezenformasyonla Mücadele Merkezi ise bu değerlendirmeleri yapanları "Manipülasyon kampanyası" yapmakla suçlayıp iddiaların doğru olmadığını öne sürdü.
İletişim Başkanlığı'nın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:
"Bazı sosyal medya hesaplarından paylaşılan, "İsrail'in jet yakıtları, Türkiye'den gidiyor" iddiası doğru değildir. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) verilerinde de görülen jet yakıt satışının İsrail savaş uçaklarıyla herhangi bir ilgisi bulunmamaktadır. Bahse konu yakıt, İsrail'e gönderilen bir yakıt değil, tamamen Türkiye topraklarındaki havalimanlarında İsrail'e ait sivil uçaklar için satın alınan jet yakıtıdır. Yakıt alan uçakların tamamı yolcu uçağıdır. Kamuoyunun hassasiyetleri üzerinden yürütülen manipülasyon kampanyalarına itibar etmeyiniz."
İsrail’in 7 Ekim’de abluka altına aldığı Gazze’ye yönelik saldırıları aralıksız sürerken Türkiye'nin İsrail'le ticari ilişkileri de tepkilerin odağındaydı. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan pek çok kez İsrail'in saldırılarını sert sözlerle eleştirip, ortak tavır almaya çağırırken, Türkiye'nin İsrail'le ticari ilişkileri sürdürmesi dikkat çekmişti. Üstelik bu ilişkiler başta AKP tabanında olmak üzere rahatsızlık yaratıyordu.
“İsrail’le ticareti kesin” çağrılarına kulak tıkayan iktidar, başta böyle bir ticaretin olmadığını öne sürerken tepkiler üzerine bugün İsrail’le ihracatta 54 ürüne kısıtlama getirdi.
Kısıtlamanın İsrail’in Gazze’de ateşkes ilan edene kadar yürürlükte kalacağı açıklandı.
İletişim Bakanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM) ise ticaret yapılmadığını iddia etti. Tepkilerin ardından Ticaret Bakanlığı açıklama yaptı. Açıklamanın 50’inci maddesinde dikkat çeken bir ticaret kalemi görüldü. Türkiye’nin jet yakıtı da gönderdiği öğrenildi. Ancak aynı İletişim Bakanlığı bu kez yakıtı "yolcu uçakları için" diye savunmaya geçti. Bu yakıtın ne şekilde yolcu uçaklarına ulaştığı, böyle bir anlaşma mı olduğu yönünde herhangi bir açıklama ise yapmadı.
TÜİK raporunda çıkmıştı
26 Mart’taki Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) raporunda, İsrail ile Türkiye arasındaki ticari ilişkiler ortaya dökülmüştü. Türkiye’den İsrail’e 99 ürünün ihraç edildiği yer alan listede barut, patlayıcı maddeler, ateş alıcı maddeler, besin maddeleri gibi birçok ürün yer almıştı.
DMM, “TÜİK verilerine göre, ihracatı zaten çok düşük olan spor ve av amaçlı tüfeklerin ihracatı, 2023 yılı Mayıs ayından bu yana gerçekleşmemektedir. Yine ihracat listesindeki 36. fasılda yer alan, “Barut ve patlayıcı maddeler, pirotekni mamülleri, kibritleri, piroforik alaşımlar, ateş alıcı maddeler” başlığı altında ihraç edilen ürünlerin, “jel yakıt ve çakmak gazı” olduğu tespit edilmiştir.” demişti.
(Kısa Dalga)