Ticaret Bakanı Bolat, 'İsrail ile ticaret' iddialarında bulunanları 'MOSSAD Ajanı' olmakla suçlamıştı

Ticaret Bakanlığı bugün İsrail ile ihracata bazı ürünlerde kısıtlama getirirken Ticaret Bakanı Bolat 1iki hafta önce İsrail ile ticaretin sürdürülmesini eleştirenleri "MOSSAD ajanı" olmakla suçlamıştı. Kısıtlama kararının ardından bu sözler yeniden gündeme geldi.

Ticaret Bakanlığı Bayram arifesinde, 9 Nisan’da yaptığı duyuruyla 54 ürün grubunda İsrail’e ticaret kısıtlaması getirdi. Ticaret Bakanı Ömer Bolat tarafından uygulanacak ticaret yasağı 9 Nisan’dan itibaren geçerli olacak ve açıklamaya göre “İsrail, uluslararası hukuktan kaynaklanan yükümlülükleri çerçevesinde, Gazze’de derhal ateşkes ilan edene ve Gazze Şeridi’ne yeterli miktarda ve kesintisiz insani yardım akışına izin verinceye kadar yürürlükte kalacak”

Türkiye'de uzun süredir "anlaşmalar ipktal edilsin" denilerek çağrı yapılıyordu. Ancak, iktidar bu çağrıları görmezden geliyordu, hatta bir anlaşma olmadığını savunuyordu.

İki hafta önce bugün kararın altında imzası olan Bakan Ömer Bolat "İsrail ile ticaret suçlamaları gerçeği yansıtmıyor" demişti. Ömer Bolat ticaretin sürdürülmesini eleştirenleri "MOSSAD ajanı" olmakla suçlamıştı. Bu sözler bugün yeniden gündem oldu.

"Oyları düşürmek amacıyla yapılıyor"

Kanal 24'de konuşan Bolat Türkiye'nin ve hükümetin, sürekli olarak İsrail ile ticaret yapma suçlamaları ile sıkıştırılmak istenmesinin, bazı marjinal siyasi unsurların ve terör örgütlerinin sahte hesaplarıyla yapılan itibarsızlaştırma çalışmaları olduğunu öne sürmüştü.

Bolat, İsrail istihbaratının da bazı dezenformasyon bilgileri sızdırarak, bunu yaptırmaya çalıştığını anlattı. Bu tür durumlarla karşılaştıklarını ancak ortaya atılan iddiaların gerçeği yansıtmadığını ifade eden Bolat, bunların iç siyasette seçim öncesinde Cumhur İttifakı'nın oylarını düşürmek amacıyla yapıldığının altını çizdi.

Bolat, GTİP (Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu) fasıllarına değinerek, "Bunlardan biri 36. fasıl, patlayıcı maddeler ve devamı, diğeri de silah ve mühimmat başlığı. Bu TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) verisinde ana başlık olarak görülünce, çok az miktarda yapılmış ama gümrük beyannamesine baktığınızda birisi jel yakıtı ve çakmak gazı, diğeri de avcılık ve sporculuk için yivli bir av tüfeği parçası ile balıkçılıkta kullanılan zıpkın şeklindeki ürünler çıktı. Ama haberin terör örgütü ile bağlantılı sitelerde veriliş şekli, Türkiye'nin silah ve mühimmat satıyormuşçasına bir suçlanma şekli. Bunlar devlete savaş açan siteler, haberlerine inanmak son derece yanlıştı. Araştırdık, delilleriyle beraber yaptığımız açıklamalarla bunun yalan, dezenformasyon ve yönlendirme amaçlı olduğunu ortaya koyduk" diye konuştu. (Kısa Dalga)

Gündem