Stockholm'de dikkat çekici görüşme: 'Erbil, İsveç'e Kürt diasporasının Türkiye endişesini iletti'

Türkiye'nin NATO zirvesinde İsveç ve Finlandiya ile imzaladığı mutabakatın yankıları sürüyor. Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin İsveç Temsilcisi Şoreş Kadir, İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde ile görüşmesinde, "Kürt diasporasının iade konusunda endişelerini ilettiğini" açıkladı.

Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliklerine yönelik fiili vetosunu kaldırması karşılığında yapılan anlaşmaya ilişki tartışma sürüyor. İki ülkenin Türkiye'nin iade taleplerine nasıl yanıt vereceği merak konusu olurken, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) ile İsveç arasında dikkat çekici bir temas gerçekleşti. IKBY'nin İsveç Temsilcisi Şoreş Kadir, İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde ile görüştü.

Kadir, görüşme hakkında Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Linde ile hem Kürdistan Bölgesel Yönetimi-İsveç ilişkileri özelinde ortak çıkarları, hem de "Kürt toplumunun İsveç'in NATO üyeliği hakkındaki son haberlere dair endişelerini" ele aldıklarını söyledi.

Ofisinden yapılan yazılı açıklamadaysa, Kadir’in görüşmede "İsveç'in NATO'ya üye olma girişiminin ardından Kürtlere yönelik politikasına ilişkin haberlerle ilgili olarak Kürt diasporasının endişelerini bakana ilettiği” kaydedildi. Aynı zamanda, "İsveç'in Kürtlere konuya ilişkin açıklama yapması gerekliliğine" de değinildiği aktarıldı.

LINDE: İYİ BİR GÖRÜŞME YAPTIK

Linde de kendi Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Kadir ile "İsveç'teki Kürtlerin durumu ve İsveç'in Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ne desteği hakkında iyi bir görüşme yaptıklarını" belirtti.

Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında yapılan üçlü memorandum üç ülkede de tartışma konusu. Türkiye'de muhalefet iktidarı NATO üyeliklerine veto konusunda "geri adım" atmakla eleştirirken, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın "teröristlerin iade edileceği" yönündeki açıklamaları da İsveç ve Finlandiya'da tartışma yarattı.

İki ülkede de hükümetler, "demokrasi ve insan haklarından taviz verildiği" yönündeki eleştirilere yanıtlarında, iade taleplerinin kendi yasalarına ve uluslararası hukuka göre, mahkemeler tarafından değerlendirileceğine vurgu yaptı. Son olarak Finlandiya, Türkiye ile kamuoyuna açıklanan yazılı mutabakatın ötesinde bir anlaşma yapmadıklarını ve iade edilecek isimlerin özel olarak konuşulmadığını duyurdu.

Ann Linde de hafta içinde gelen eleştirilere, "Erdoğan’a boyun eğmedik. Terör faaliyeti olduğu yönünde delil olmadıkça hiçbir iadeye razı olmayacağız. Kürtler açısından insan haklarının ya da demokratik haklarının risk altında olduğunu düşünmelerini gerektirecek bir sebep yok" sözleriyle yanıt vermişti. (Kısa Dalga)

Dünya Haberleri