Erdoğan'ın sözleri İsveç'i karıştırdı

Erdoğan'ın sözleri İsveç'i karıştırdı
İsveç Başbakanı Magdalena Andersson, NATO'da varılan anlaşma sonrası Türkiye'ye iadeler konusunda yeni açıklama yaptı. Andersson, İsveç'in kendi "terörizm" tanımının geçerli olduğunu ve "İsveç'teki Kürtlerin korkmaması gerektiğini" söyledi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın NATO Liderler Zirvesi'nin kapanışında İsveç'in NATO üyeliğine vetonun kaldırılması karşılığında "73 kişiyi Türkiye'ye iade etme sözü" verdiğine dair açıklaması İsveç'i karıştırdı. İsveç Başbakanı Magdalena Andersson iade konusunda İsveç yasalarının uygulanacağını söyledi. Ülkede, Türkiye'yle yapılan anlaşmanın ayrıntılarının açıklanması için hükümet üzerindeki baskı da artıyor.

Andersson, Svenska Dagbladet (SvD) gazetesi ile söyleşisinde, anlaşmaya karşı eleştirileri reddederek "Hiçbir zaman İsveç yasalarına uyulmaması gerektiğini söylemedik" dedi. Andersson, İsveç'in kendi "terörizm" tanımının geçerli olduğunu ve "İsveç'teki Kürtlerin korkmaması gerektiğini" söyledi.

'YENİ SORUN YAŞANABİLİR'

İsveç Başbakanı, Türkiye'yle yapılan anlaşmanın "yüzde 100" arkasında olduğunu belirtirken, NATO üyeliğinin ulusal parlamentolarda onaylanması sürecinde Türkiye'yle yeni sorunlar yaşama ihtimalini de dışlamadı.

'İSVEÇ VATANDAŞLARINI İADE ETMEYİZ'

Andersson, devlet televizyonu SVT ile söyleşisinde de, "Bazı kişilerin, peşlerine düşüp onları iade etmeye başlayacağımızdan endişelendiğini biliyorum ve bence şunu söylemek önemli; biz her zaman İsveç yasalarına ve uluslararası sözleşmelere uyuyoruz ve İsveç vatandaşlarını hiçbir zaman iade etmiyoruz" ifadelerini kullandı.

İSVEÇ ADALET BAKANI YAZILI AÇIKLAMA YAPTI

İsveç Adalet Bakanı Morgan Johansson da ülkede iade kararlarının bağımsız yargı tarafından verildiğinin vurgulandığı bir yazılı açıklama yaptı. Johansson "İsveç'te bağımsız mahkemeler ve İsveç yasaları geçerlidir" derken, ülkenin vatandaşlarının ancak hem İsveç yasaları hem de Suçluların İadesine Dair Avrupa Sözleşmesi kapsamında gerekli görüldüğü hallerde iade edilebileceğini söyledi.

'DIŞİŞLERİ BAKANI AÇIKLAMALI'

Öte yandan, İsveç hükümeti üzerinde Türkiye'yle anlaşmanın ayrıntılarının açıklanması için baskı artıyor. Son olarak, muhalefetteki Yeşiller Partisi'nin eş başkanı Marta Stenevi Twitter hesabından, İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde'ye "Türkiye ile yapılan anlaşmanın gerçekte ne anlama geldiğini açıklama" çağrısı yaparak "Hükümet gerçekte hangi baskıya boyun eğdi?" dedi. (Kısa Dalga)

Dünya