Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinistö: YPG'ye terör örgütü demedik

Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinistö: YPG'ye terör örgütü demedik
Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, Türkiye ile imzalanan üçlü memorandumda YPG'den "terör örgütü" olarak söz edilmediğini söyledi.

İsveç ile Finlandiya'nın Türkiye'yle vardıkları ve NATO üyeliğine resmen davet edilmelerinin önünü açan üçlü memorandumun yankıları sürüyor. Söz konusu uzlaşma iktidar tarafından "Türkiye istediğini aldı" şeklinde sunulurken, Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö mutabakatta YPG'den "terör örgütü" olarak söz edilmediğine dikkat çekti.

Niinistö dün akşam düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'dan iadesini talep ettiği isimler ve YPG konusunda açıklamalarda bulundu. Helsingin Sanomat gazetesinin aktardığına göre, Finlandiya Cumhurbaşkanı kendilerine şu ana dek Türkiye'den gönderilen iade taleplerinin tamamının sonuçlandığını ve Finlandiya hükümetinin, bu konudaki mahkeme kararlarına müdahale etmeyeceğini söyledi.

Niinistö, üçlü memorandumda YPG ile ilgili bölümde kullanılan ifadelerin, Finlandiya'nın Suriye'nin kuzeyine insani yardıma devam etmesini engellemediğini söyledi. Niinistö, "YPG gibi örgütlere belgede değinilmesine pek istekli değildik çünkü diğer NATO ülkeleri Türkiye'nin onlara bakış açısı arasında büyük bir fark var. Türkiye onları terörist olarak kabul ediyor" dedi.

Finlandiya Cumhurbaşkanı sözlerine şöyle devam etti: "Metinde onlara değinilmesi Türkiye’nin ana amaçlarından biriydi ve nihayetinde bunu kabul edebildik çünkü bu konuda hiçbir şey değişmedi. Belgede onlardan terör örgütü olarak söz edilmiyor ve Türkiye’nin istediği gibi isimlendirilmediler." (Kısa Dalga)

Dünya