Borsa haftaya sert düşüşle başladı, devre kesici uygulandı

BIST 100 endeksinde kayıpların yüzde 5'i aşması sonucu endekse bağlı devre kesici devreye girdi.

Kısa Dalga - Küresel piyasalarda Fed'in politika hatası ihtimali ve ABD'de yükselen resesyon beklentileriyle birlikte jeopolitik gelişmelerin etkisiyle rekor düşüşler yaşanırken, Borsa İstanbul da yeni haftaya sert satışlarla girdi.

İki kez devre kesici uygulandı

BIST 100 endeksi güne yüzde 6,7 düşüşle başladı ve endeks bazlı devre kesici devreye girdi. İşlemlerin tekrar başlamasıyla satışlar yüzde 7'yi aştı ve ikinci kez endekste devre kesici çalıştı.

BIST 30 vadelilerinde düşüşler yüzde 7'ye kadar ulaşmıştı.

Yeni hafta Asya'daki sert satışlarla piyasalarda tarihi bir kasırgaya yol açtı. Japonya hisseleri 1987'den bu yana en sert satış dalgasıyla karşı karşıya Güney Kore'de Kosdaq endeksi rekor düşüş kaydetti.

ABD'de Cuma günü çakılan hisse endeksleri yeni haftaya da negatif girdi. Nasdaq 100 endeksi vadelilerinde düşüş yüzde 6'ya ulaştı.

Piyasalarda Fed'in para politikası patikasına ilişkin fiyatlamalarla birlikte jeopolitik endişeler de satışlara yol açtı.

Küresel piyasalarda resesyon endişesi

Küresel piyasalar, ABD'de resesyon endişelerinin hızla güçlenmesinin ardından haftaya tarihi bir düşüş baskısıyla başladı.

ABD'de resesyon endişesinin artması Asya piyasalarında, tarihi bir düşüşün yaşanmasına neden olurken, Japon pay piyasalarında, düşüş yüzde 13'ü, Güney Kore'de ise yüzde 8,5'i aştı.

Analistler, bugün yurt içinde enflasyon, yurt dışında ise Avrupa ve ABD'de açıklanacak hizmet sektörü Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) ile Avro Bölgesinde Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ile Sentix yatırımcı güven endeksinin takip edileceğini belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 10.450 ve 10.400 puanın destek, 10.700 puanın direnç konumunda olduğunu kaydetti. (Ekonomi Servisi)

Ekonomi Haberleri