Sinan Ateş davasında karar... Ortadoğu yangını büyüyor

Gündemin öne çıkan gelişmeleri Sinan Tartanoğlu'nun hazırlayıp sunduğu Kısa Dalga Bülten'de...

Kısa Dalga’dan herkese merhaba… Gündemin öne çıkan gelişmelerinden derleyerek hazırladığımız Kısa Dalga Bülten’e başlıyoruz...

Dinlemek için 'Play'e tıklayınız

Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Sinan Ateş suikastı davasında, karar açıklandı. Tetikçi Eray Özyağcı, tetikçiyi olay yerine götüren Vedat Balkaya, keşif yapan Suat Kurt, azmettirici Doğukan Çep ve eski Ülkü Ocakları yöneticisi Tolgahan Demirbaş ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

Eski Ülkü Ocakları yöneticisi avukat Serdar Öktem adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Eski Ülkü Ocakları yöneticisi Emre Yüksel "öldürme suçuna iştirakten" 18 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Eray Özyağcı, Vedat Balkaya, Doğukan Çep, Suat Kurt ve Tolgahan Demirbaş; ayrıca saldırı sırasında Sinan Ateş'in yanında bulunan ve omzundan yaralanan Selman Bozkurt'a karşı öldürmeye teşebbüs suçundan 13'er yıl daha hapse mahkum edildi.

Tetikçi Özyağcı'yı İstanbul'dan Ankara'ya getiren özel harekat polisleri Aşkın Mert Gelenbey ve Muratcan Çolak 18 yıl ceza aldı.

Sinan Ateş'in eşi Ayşe Ateş kararla ilgili "Burada yapılan yargılamada ayakçılar yargılandı. İşte Pensilvanya dışarıda elini kolunu sallayarak dolaşanlardır" dedi.

Gazeteci Alican Uludağ, kararın, mahkemenin Ülkü Ocakları bağlantısı kurduğunu gösterdiğini belirterek "Şimdi gözler, Tolgahan Demirbaş'a bu talimatları veren ve dosyası ayrılan Ahmet Yiğit Yıldırım'ın arasında bulunduğu 17 kişi hakkındaki soruşturmada. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, bu karardan sonra o dosyayı raftan indirecektir" dedi.

Sinan Ateş davasına karar için verilen arada bir kişi abla Selma Ateş'e saldırdı. Saldırgan gözaltına alındı. Selma Ateş, "Eğer başıma bir şey gelirse sorumlusu MHP, Ülkü Ocakları içindeki İzzet Ulvi'den tutun da Semih Yalçın, Ahmet Yiğit Yıldırım, Murat Kılıç, Ömer Şahin ve adını avukatlarıma verdiğim kişilerdir" dedi.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, saldırı ile ilgili olarak "Devlet Bahçeli ve MHP bundan sonra Ateş ailesinin başına gelecek her olaydan sorumludur" dedi.

MHP genel başkan yardımcıları İzzet Ulvi Yönter ve Semih Yalçın, kendilerini Sinan Ateş cinayetinden sorumlu tutan anne Saniye Ateş ve abla Selma Ateş hakkında suç duyurusunda bulundu.

Bahçeli'den 'barış' açıklaması

MHP Lideri Devlet Bahçeli, Meclis'in açılış resepsiyonunda DEM Parti sıralarına giderek tokalaşmasının sorulması üzerine “Yeni bir döneme giriyoruz. Dünyada barış isterken kendi ülkemizde barışı sağlamak lazım diye düşünüyorum” dedi.

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan ise "Türkiye'de her zamankinden daha fazla diyalog ve müzakereye ihtiyaç var. Sayın Bahçeli'nin gelmesi de son derece normaldi" dedi.

CHP'de ayağa kalkma tartışması

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, selefi Kemal Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ‘ayakta karşılama’ eleştirisine ilişkin olarak "Ne yaptığımızı biliyoruz ve inanılmaz derecede toplumsal karşılığı var. O yüzden içim çok rahat. Ama bahsettiğiniz tweetin cevap verilmesi gereken diğer kısmına benim burada yanıt vermem parti terbiyeme uymaz" dedi.

Fernas işçileri Meclis'te

Soma'dan Ankara'ya yürüyüş başlatan Fernas Madencilik işçileri, Ankara'nın girişinde polis ekiplerince engellendi. Olay yerine gelen muhalefet milletvekilleri, çeşitli görüşmelerin ardından madencileri otobüsle TBMM'ye götürdü. Meclis girişinde madencilerin ayakkabılarını giyerek içeri girmeleri istendi. İşçiler kapıdan yalın ayak yürüyerek geldi. Karşılamanın ardından muhalefet partilerine mensup milletvekilleri TBMM Basın Kapısı'nda ortak açıklama yaptı.

İmam hatipte çocuk istismarı

Ordu’daki Aybastı Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde müdür yardımcısı K.Ç.'nin, 16 çocuğa cinsel istismarda bulunduğu iddia edildi. İddiaların ortaya çıkmasının ardından K.Ç. tutuklandı. Aybastı Belediyesi'ndeki bazı idarecilerin, velilere, öğrencilerin ifadelerini değiştirmesi için baskı yaptığı öne sürülüyor.

Muhalefet boşluğu

Metropoll Araştırma seçmenlere, "Türkiye'de bir muhalefet boşluğu olduğunu düşünüyor musunuz?" diye sordu. Katılımcıların yüzde 72'sinin 'evet' yanıtını vermesi ve en yüksek oranların da muhalefet partilerinin seçmenleri arasından çıkması dikkat çekti.

Fernas işçileri barikatı aştı

Fernas Madencilik işçilerinin Soma'dan Ankara’ya başlattıkları yürüyüş sürüyor. Ankara girişinde işçilere kurulan barikat kaldırıldı. Ankara'ya giriş yapan işçiler Meclis'te, vekillerle birlikte açıklama yaptı.

Bilirkişi raporu İmamoğlu lehine

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun "ihaleye fesat karıştırma" suçlamasıyla yargılandığı dava görüldü. İmamoğlu’nun avukatı iki ayrı heyetten bilirkişi raporu alındığını söyleyerek, "Suç unsuru olmadığı ortaya çıkmıştır. Beraat kararı verilmesini talep ederiz" dedi. İmamoğlu'na siyasi yasak da istenen davada duruşma 20 Kasım'a ertelendi.

Erken genel seçim tartışması sürerken, Devlet Malzeme Ofisi'nin YSK'nin ihtiyacı olan filigranlı oy pusulası ve zarf kâğıdı için ihale sürecini başlattığı ortaya çıktı.

İzmir'de devletin öğrenci yurtları alanında yarattığı boşluğu cemaatlerin doldurmaya devam ettiğini manşetine taşıyan Yenigün gazetesi, İhlas Matbaacılık'ın sansürüne uğradı. Matbaanın basmak istememesi üzerine gazete manşet değiştirerek çıkabildi.

Batman’ın Beşiri ilçesi ve Balpınar Belde Belediye Başkanları Yeniden Refah Partisi’nden istifa etti. YRP İl Başkanı Ziyaülhak Yamaç ise belediyelerin önceki dönemden kalan borçları nedeniyle üretemez duruma düştüklerini belirtip, bazı başkanların daha konforlu ve tehditsiz bir alanı tercih ettiklerini söyledi.

Muhaliflerin yargılandığı davalarda tartışma yaratan hâkim olarak tanınan Adalet Bakan Yardımcısı Akın Gürlek İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı olarak atandı. Gürlek, Selahattin Demirtaş’a da 4 yıl 8 ay hapis cezası vermişti.

***

Mehmet Şimşek: Zamana ihtiyaç var

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, Türkiye'nin enflasyonun üstesinden gelmek için de daha fazla zamana ihtiyaç olduğunu söyledi. Şimşek, enflasyonun 2026 sonuna kadar tek haneli rakamlara inmesini beklediklerini kaydetti.
TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, "Merkez Bankası aceleci davranmadan kasım veya aralıkta 250 baz puan indirim yapabilir diye düşünüyorum" dedi.
TEPAV Gıda Fiyat Endeksi verilerine göre, eylül ayında gıda enflasyonu yüzde 0,48 oranında artarken, yıllık bazda yüzde 49,13 oranında arttı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Chery ile Türkiye’ye yatırımı konusunda imzaları atmak için son aşamaya geldiklerini açıkladı.

iPhone 16’nın ilk hafta satışlarında geçen yılın aynı döneminde piyasaya sürülen iPhone 15 satışlarına göre yüzde 12’lik düşüş görüldü.

***

İran, İsrail'i füzelerle vurdu

İran, İsrail'in Lübnan'a peş peşe gelen saldırılarının ardından misilleme olarak füze saldırısında bulundu. Resmi kaynaklara göre toplam 180 balistik füze fırlatıldı. Saldırılarda can kaybı yaşanmadı. İsrailli yetkililer bu saldırının yanıtsız kalmayacağını belirtirken İsrail basını ise İran'a verilecek karşılığın ABD yönetimiyle istişare edileceğini yazdı.

İsrail'in meşhur 'demir kubbe' hava savunma sisteminin savuşturamadığı bazı füzeler İsrail topraklarına düştü. Bazı bölgelerde füzelerin tahribatıyla kraterler oluştu.

İsrail polisi, Tel Aviv'in Yafa semtinde meydana gelen silahlı saldırıda 6 kişinin hayatını kaybettiğini, 9 kişinin yaralandığını bildirdi. İki saldırganın, polis tarafından öldürüldüğü belirtildi.

Saldırı emrini veren İran dini lideri Ali Hamaney'in, İsrail misillemesine karşı güvenli bir yere alındığı bildirildi.

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu “İran bu gece büyük bir hata yaptı ve bunun bedelini ödeyecek. İran'daki rejim kendimizi savunma kararlılığımızı ve düşmanlarımıza karşı misilleme yapma kararlılığımızı anlamıyor... Anlayacaklar” dedi.

İran ise BM'ye gönderdiği mektupta füze saldırılarının "meşru müdafaa hakkı" çerçevesinde düzenlendiğini savundu.

İsrail'in Walla haber sitesi, Tel Aviv'in "ilerleyen günlerde İran'ın füze saldırısına "önemli bir misillemeye" hazırlandığını ileri sürdü.
İsrail'den Lübnan'a: Saldırıları genişleteceğiz

İsrail, "Hizbullah'a karşı sınırlı, yerel ve hedefli baskınlar" diye açıkladığı Lübnan'daki kara harekatını yeni birlikler konuşlandırıp köylere yeni tahliye emirleri vererek genişletme işareti verdi. Hizbullah ise İsrail'e dün öğle saatlerine kadar 100 roket attı.

İsrail, Ortadoğu’da gerilimin acilen düşürülmesi çağrıları yapan BM Genel Sekreteri Guterres’i “istenmeyen kişi” ilan ederek ülkeye girişini yasakladı.

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi, WikiLeaks internet sitesinin kurucusu Julian Assange'ı "siyasi tutuklu" olarak nitelendiren önergeyi onaylandı. Önergede, özgür basının varlığının demokratik devletlerin işleyişini garanti altına aldığı belirtilirken AKPM'nin Assange'ın serbest bırakılmasını memnuniyetle karşıladığı ifade edildi.

Gürcistan'da AB yanlısı Cumhurbaşkanı Zurabişvili, hükümetin LGBTİ+ haklarını kısıtlayan kanun teklifini imzalamayarak meclise iade etti.

Meksika'nın ilk kadın devlet başkanı yemin ederek göreve başladı

Claudia Sheinbaum, yemin töreninde yaptığı konuşmada, "Ben bir anneyim, büyükanneyim, bilim insanıyım, inançlı bir kadınım ve bugünden itibaren Meksika halkının iradesiyle devlet başkanıyım" dedi.

***

Türkan Şoray'ın sinema filmlerindeki şarkılar, senfonik yorumla "Türkan Şoray'ın Sonsuz Senfonisi" konserinde sanatseverlerle buluştu. ATO Congresium'da düzenlenen konserin orkestra şefi Rustam Rahmedov, Türkan Şoray'ın sanatçı kişiliğinin, filmlerinin ve filmlerdeki şarkıların nesilleri birleştirdiğini, sanatseverleri bir araya getirdiğini belirterek "Eski nesilden bu nesile manevi ve sanatsal değerleri aktarmak için Türkan Şoray'ın Sonsuz Senfonisi önem taşıyor. Bu projeler yaşadıkça bu aktarış devam edebiliyor" diye konuştu.

Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Tamer Karadağlı, kendisini eleştiren tiyatrocunun sorguya çekilmesi ve suç duyurusunda bulunmasıyla ilgili soruya "Benim önceliklerim farklı. Ben tiyatroyla uğraşıyorum" yanıtı verdi. Ankara Devlet Tiyatrosu sanatçılarından Gaye Filiz Alacacı, sosyal medyada Karadağlı’yı eleştirdiği için telefonu alınarak üç saat boyunca bir odada alıkonulduğu iddiasıyla savcılığa başvurmuştu.

Maltepe'nin geleneksel hale gelen ve bu yıl 6.'cısı düzenlenen Uluslararası Tiyatro Festivali, düzenlenen gala gecesi ile kapılarını açtı. Kırmızı halı töreni ve "Beyaz İşaretler" adlı doğaçlama oyunla başlayan gece, İBB Kent Orkestrası'nın verdiği ve izleyicilerin de yer yer eşlik ettiği konser ve İBB Şehir Tiyatroları'nın "Maviydi Bisikletim" adlı oyunuyla sona erdi.

Uzun soluklu korku serisi Çığlık'ın (Scream) yeni halkasının gösterim tarihi belli oldu. Çığlık 7, prodüksiyon gecikmeleri, yaratıcı revizyonlar ve oyuncu değişikliklerinin ardından 27 Şubat 2026'da vizyona girecek.

Yeşilçam'ın efsane ismi, ünlü oyuncu Filiz Akın, sağlık sorunları nedeniyle hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı.

Daha önce iki kez kanser tedavisi gören 81 yaşındaki Filiz Akın, geçtiğimiz kasım ayında da hastaneye kaldırılmış, bir süre sonra taburcu edilmişti. Sağlık sorunları devam eden usta oyuncu, Bodrum'da bir hastanede tekrar tedavi altına alındı.

Yeşilçam'a damgasını vuran yönetmen, yapımcı ve senarist Türker İnanoğlu anısına hazırlanan "Bay Sinema-Türker İnanoğlu" sergisi, İstanbul Sinema Müzesi'nde sanatseverleri bekliyor.

***

Bültenimizi Kısa Dalga’dan bir öneriyle bitiriyoruz…

Kısa Dalga yazarlarının gündemi değerlendirdiği Dalgakıran'da Banu Güven, Sedat Bozkurt, İbrahim Ekinci, Özge Mumcu Aybars'ın moderatörlüğünde konuşuyor... Türkiye'nin önde gelen gazetecilerinden işin özünü, meselelerin perde arkasını öğrenin... Dalgakıran kısadalga.net’te ve tüm podcast platformlarında…

Podcast Haberleri