Dervişoğlu: 'Açıklama olmadıkça spekülasyona alet olmak istemiyoruz'

İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, yeni bir çözüm süreci başlayacağı yönündeki iddialara ilişkin, “Spekülasyona alet olmak istemiyoruz” dedi.

Kısa Dalga - Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu'nu parti genel merkezinde ziyaret etti. Yaklaşık 1 saat süren görüşmenin ardından iki genel başkan ortak basın toplantısı düzenledi.

'Demokrat Parti ile bizim ortak bir bakışımız var'

Dervişoğlu toplantıda şöyle konuştu:

“Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçtiğimiz andan itibaren Türk siyasetinde bir melezleşmenin olduğuna dair önemli emareler görüyoruz. Siyasi partiler kendilerine has, özgün kimliklerini muhafaza edebildikleri müddetçe millete umut veren kurumlardır. Demokrat Parti’nin bu misyonu şart ne olursa olsun ifa ettiği kanaatimizde en ufak bir değişiklik yoktur, bizim açımızdan bakıldığında son derece önemsenecek, son derece fikirlerine ve vizyonlarına itibar edecek bir kurum olduklarına dair zerrece kuşkumuz yoktur, hatta umudumuz vardır.

Demokrat Parti ile bizim ortak bir bakışımız var, kimin ne olacağı ve nasıl olacağı değil, milletin halinin ne olacağı, emeklinin, işçinin, memurun, gencin, öğrencinin, çiftçinin, toprağa terini düşürmüş ve karşılığını alamayan insanların durumu ve hali ne olacak diye konuştuk. Bütün bunların inşası içinde yani milletinin halinin ne olacağının siyasi kurumlar tarafından masaya yatırılmasının aslında nereden neşret ettiğine de bakmak lazım. Bunun için merkez bir bakışa ihtiyaç duyulduğu da malumunuz olduğu üzere aşikardır. Milletin milli ve manevi değerlerinin toplandığı ve buluştuğu yerde onu Cumhuriyetin kuruluş felsefesi ve ilkeleriyle yan yana getirebilirsek Türkiye için bir umut yeşertebileceğimiz tartışmasız bir gerçektir. Siyaset bu yolda kararlı adımlar atmak mecburiyetindedir.

Önümüzde önemli tartışmalar olacak, anayasa ile ilgili tartışmalar yaşanacak, demokrasi ve hukuk alanındaki olumsuzlukların giderilmesi nazarından siyasi partiler elbette görüş ve düşüncelerini söyleyecekler. Bu önümüzdeki zaman içerisinde de Demokrat Parti ile sık sık yan yana gelip durum değerlendirmesi yapacağımızı bilmenizi istiyorum. Bugün burada bir arada bulunmamızın anlamlı olduğunu düşünüyorum.”

Uysal: Milletin gerçek gündemini konuşamayan bir Türkiye var

Ziyaretlerinin gecikmiş bir ziyaret olduğunu, Dervişoğlu’na, Kongre sonrası başarılarını ilettiklerini belirten Demokrat Parti Genel Başkanı Uysal da şunları kaydetti:

“Elbette Türkiye’nin can alıcı, can yakıcı meseleleri var, yarına dair ülkenin karşı karşıya kaldığı meydan okumalar var, bütün bunları da bu ziyaret vesilesiyle değerlendirme imkanı bulduk.

Siyasetin mesuliyeti dünden çok farklı değil. Yeniden uçlara kaymış, kimlik alanlarına sıkışmış, milletin gerçek gündemini konuşamayan bir Türkiye var. TBMM zeminini de sadece ve sadece bir kişinin geleceğini teminat altına almak için ülkeyi sağdan sola soldan sağa bölgede uçtan uca sürükleyen bir siyasi aklın rehin aldığı şartlar içerisinde gündemi hapsetmiş durumdayız. Buradan Türkiye’yi çıkarmak lazım. Bunun da yolu bellidir, insanlarımızın en geniş ortak paydada, makul bir akıl etrafında, bir akılla, bir siyasi programla buluşma mecburiyeti var. Her siyasi partinin olduğu gibi Demokrat Parti olarak bizim de temel mücadelemiz bu istikamettedir.”

'Afaki yorumlarda bulunmak istemiyorum'

Gazetecilerin, "yeni çözüm sürecinin başlayacağı" yönündeki iddialara ilişkin sorusu üzerine, Dervişoğlu, şöyle konuştu:

“Konuyla alakalı rivayetler muhtelif. Müspet veriler ve açıklamalar gelmeden bir değerlendirme bulunmayı tercih etmiyorum. Sayın Devlet Bahçeli’nin DEM’e uzatılmış bir eli var. Ama burada enteresan şey şu, sayın Bahçeli Tayyip Bey’in konuşmasından etkilenip durumdan vazife çıkarmak suretiyle el sıkma olayını yaşadığını ifade etti. Benim tarafımdan bakıldığında DEM’e uzatılmış el, belki Devlet Bahçeli tarafından uzatılmıştır ama o elin asıl sahibi Recep Tayyip Erdoğan’dır.”

Olası bir çözüm sürecinin başlaması üzerine yorumu sorulan Dervişoğlu, “Afaki yorumlarda bulunmak istemiyorum. O söyledikleriniz sosyal medyada, gazete sayfalarında ve televizyon yorumlarında tartışılıyor. Resmi bir açıklama olmadığı müddetçe bir spekülasyona alet olmak istemiyoruz ama değerlendirmemizi de yapıyoruz tabii.” (Haber Merkezi)

Politika Haberleri