AKP'li Efkan Ala'dan 'yeni çözüm süreci' yorumu: Öyle bir şeyimiz yok

AKP'li Efkan Ala'dan 'yeni çözüm süreci' yorumu: Öyle bir şeyimiz yok
AKP Genel Başkanvekili Efkan Ala, "Yeni çözüm süreci geliyor" şeklindeki haberlerin hatırlatılması üzerine, "Bizim öyle bir şeyimiz yok" yanıtını verdi.

Kısa Dalga - AKP Genel Başkanvekili EfkanAla, AKP Genel Merkezi'nde bir araya geldiği gazetecilerin sorularını yanıtladı, gündemi değerlendirdi.

Türkiye'yi samimi ve gerçekçi politikalarla bir üst lige taşımak istediklerini ve herkesin buna katkı verebileceğini anlatan Ala, Türkiye Yüzyılı hedefine değinerek, bunun önemli kaldıracının "yeni sivil bir anayasa" ve "reformlar" olduğunu söyledi. Bunu eş zamanlı, çok alanlı "yapısal reformlar" olarak niteleyen Ala, "Bunun idari, yasal düzenlemeleri olacak. Anayasa tartışmaları olacak." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin yüksek gelir grubundaki ülkeler ligine girmenin eşiğinde olduğunu dile getiren Ala, "Muhtemelen bunları da yaparak gelecek sene bu üst gelir grubunun ligine çıkarız." diye konuştu.

Çözüm süreci tartışmaları: Bizim öyle bir şeyimiz yok

Ala, "Yeni çözüm süreci geliyor" şeklindeki haberlerin hatırlatılması üzerine, "Bizim öyle bir şeyimiz yok. Bizim hedefimiz var, gündemimiz var. Reform gündemleri var, anayasa gündemimiz var. Onları tartışıyoruz. Meclis'te de herkes yan yana oturuyor. Her gün konuşuyor." dedi.

Efkan Ala, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Meclis açılışında DEM Partili vekillerin elini sıktığı anda yanında bulunuyordu.

Çözüm Süreci döneminde İçişleri Bakanı olan Efkan Ala, sürecin sembolleşen aşamalarından olan Dolmabahçe Mutabakatı'nı açıklayan isimlerden biriydi.

thumbs-b2-33899481f0c00c8b6193756f3060d210.jpg

Yapısal reform çalışmalarına ilişkin bilgi veren Ala, toplantıların devam ettiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Siyasi, sosyal, ekonomik, enerji, hukuk, demokrasi ve gıda güvenliği alanlarında, vatandaşa sunulan güvenlik hizmetinin kalitesinin yukarıya çıkarılması, yargının hızlandırılması, cezasızlık algısının ortadan kalkması, etkin bir ceza infaz ve hukuk güvenliği sistemi, öngörülebilirlik gibi ilkeleri hayata geçirecek ince işçilik gerektiren bir reform dönemine girilecek."

Reform paketleri bütçeden sonra Meclis'e gelecek

Yapısal reformlara ilişkin düzenlemenin Meclis'e bütçeden sonra birkaç paket halinde getirilmesinin planlandığını aktaran Ala, şu ifadeleri kullandı:

"Siyasi Partiler Yasası'nda, örgütlenme konusunda, sivil toplum alanında, birçok alanda vatandaş-devlet ilişkisinde ince işçilikle yapılması gereken düzenlemeler var. Onları tabii diğer partilerle de tartışarak, konuşarak, sivil toplumun, toplum kesimlerinin hepsinin katılımını sağlayarak... Mesela bir şey oluyor her gün tartışılıyor. Toplumun bir kesimi 'Niye bunlara müdahale etmiyorsunuz?', bir kesimi de 'Niye müdahale ediyorsunuz?' diyor. Bunların berraklaştırılması lazım. Yani bu ülkede sınırlar nedir, yapılacak yaptırımlar nedir? Sürekli teknoloji, iletişim biçimi gelişiyor. Farklı sorunlar ortaya çıkıyor. Gelişmiş demokrasiler de bunları şu anda tartışıyorlar. Yani o konularda da Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu düzenlemeleri yapacağız."

Sosyal medya düzenlemesi: Haber, içerik üreteceğine önemli bir kısmı da problem üretiyor

Sosyal medyaya yönelik düzenlemelere ilişkin bir soruya Ala, "Türkiye'de gerçekten bu sosyal medyayı böyle sosyal bataklık olmaktan çıkaracak hem size hem bize düşen şeyler var. Sosyal medyada bu hürriyetle sorumluluk mutlaka dengelenmeli, dengelenecek. Burada hem sosyal medya platformlarına hem medyaya hem devlet birimlerine iş düşüyor. Bu yeni bir alan. Burası haber, içerik üreteceğine önemli bir kısmı da problem üretiyor. Burada çok ciddi mağduriyetler, problemler ortaya çıkıyor. Bu alana ilişkin hakikaten ciddi bir çalışma var." karşılığını verdi.

"Ne gibi enstrümanlar var?" sorusu üzerine Ala, sosyal medyanın yeni bir alan olduğunu ve yeni tekniklerle mücadele gerektiğini belirterek, burada hem toplumun hem medyanın hem kamu ve özel sektörün hem de sivil toplumun ciddi bir işbirliğine ihtiyaç bulunduğunu söyledi.

Erken seçim tartışmaları: 'Aslında muhalefetin gündeminde değil'

Erken seçime ilişkin bir soru üzerine Ala, önlerindeki süreci "fırsatlar dönemi" olarak değerlendirdiklerini vurgulayarak, "Erken seçim bizim gündemimizde yok. Aslında muhalefetin gündeminde değil. Muhalefetin gündeminde kendi meseleleri var. Biz işimize bakıyoruz." dedi.

Reformlar hangi alanlarda olacak?

Yapısal reformların içeriğine ilişkin bir soru üzerine Ala, kamu yönetiminden demokrasiye, yargıdan, adalet ve özgürlüğe, malların serbest dolaşımından istihdama, eğitim ve kültürden gümrük birliği ile rekabet politikasına, enerjiden taşımacılığa, tarımdan imara, güvenliğe, yerel yönetim reformuna kadar birçok başlık bulunduğunu ifade ederek, reformlarda hem sivil toplum hem kamu ve özel sektörü etkileyecek birçok detayın yer aldığını söyledi.

Ala, iş gücü piyasasının iyileştirilmesi konusunda da reformlar olacağını bildirdi. (Haber Merkezi)

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Gündem