Bahçeli, Öcalan’a seslendi… Kayıp Rojin’den acı haber geldi

Gündemin öne çıkan gelişmeleri Berna Can’ın hazırlayıp sunduğu Kısa Dalga Bülten'de...

Kısa Dalga’dan herkese merhaba… Gündemin öne çıkan gelişmelerinden derleyerek hazırladığımız Kısa Dalga Bülten’e başlıyoruz...

Dinlemek için 'Play'e tıklayınız...

FİL HAFIZASI

Prof. Dr. Daron Acemoğlu’nun Nobel Ekonomi Ödülü’nü kazanmasıyla Nobel, gündemimizde… 1993’te, Nobel Barış Ödülü, Güney Afrika devlet başkanı De Klerk ile Afrika Ulusal Kongresi başkanı Nelson Mandela'ya verildi.

Bantu dillerine ait olan Kosa dilini konuşan Tembu kabilesinde, kabile şefinin oğlu olarak doğan Mandela, Fort Hare Üniversitesi ve Witwatersrand Üniversitesi'nde hukuk eğitimi gördü. Johannesburg'un ilçelerinde yaşarken sömürgecilik karşıtı hareketi benimsedi. 1962'de tutuklandı ve hükûmeti alaşağı etmek için komplo kurmak ve sabotaj etmekten dolayı ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Salıverilmesi için 1990'da yani 27 yıl sonra onay verilecek uluslararası bir kampanya düzenlendi.

1994'te ilk defa tüm halkın katıldığı seçimlerde devlet başkanı seçilen Mandela ve yönetimi, Apartheid'ın mirasının dağılmasına, ırkçılığı engellemeye, fakirlik ve eşitsizliğe odaklandı. Siyasi görüş olarak Demokratik Sosyalist olan Mandela, Afrika Ulusal Konseyi siyasi partisinde 1990'dan 1999'a kadar parti başkanlığı yapmıştır.

Neler oldu?

Rojin’den acı haber geldi

Van'da, kaldığı yurttan 27 Eylül'de akşam saatlerinde dışarı çıkan ve o günden bu yana haber alınamayan üniversite öğrencisi Rojin Kabaiş'in cansız bedeni, bugün Van Gölü Molla Kasım köyü sahilinde bulundu. Rojin'in cenazesi, otopsi yapılmak üzere Adli Tıp Kurumu’na götürüldü.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli partisinin grup toplantısında konuştu. Bahçeli, DEM Parti ve İmralı'da tutuklu bulunan PKK lideri Abdullah Öcalan’a çağrıda bulundu:

“DEM Parti'nin uzattığım eli sabote etmek amacıyla tahrik ortamından uzak durması herkesin hayrınadır. Türk-Kürt kardeştir, araya giren kalleştir, kamburdur, kanser hücresidir, kahrolmaya mahkumdur.

Türkiye'ye getirilirken ‘her türlü hizmete hazırım’ diyen terörist başı buyursun terörün bittiğini, örgütünün tasfiye edileceğini tek taraflı ilan etsin. Devletin terörle masaya oturmasını hiç kimse beklemesin."

Bahçeli, ayrıca TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un Anayasanın 3. maddesine ilişkin sözlerine de yanıt verdi. Bahçeli, "Devleti milletten ayırmak su katılmamış bölücülüktür ve çok tehlikelidir" dedi.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ise eleştirellere yanıt verdi. Habertürk’ten Nagehan Alçı’ya konuşan Numan Kurtulmuş ‘“Biz kendimizden de yaptıklarımızdan ve yapmak istediklerimizden de eminiz” dedi.

İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu ise MHP lideri Bahçeli’nin Öcalan’a çağrı yapmasına tepki gösterdi. Dervişoğlu, "Terör örgütünü devlet tasfiye eder. Terörün bittiğini de devlet ilan eder! Terörist başından hüküm bekleyene devlet değil, gaflet ve dalalet denir!.." ifadelerini kullandı.

‘Öcalan’ın ne söyleyeceğini biz de merak ediyoruz’

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, Bahçeli’nin Öcalan’a çağrısına dair “Sayın Bahçeli, Öcalan’ın ne söyleyeceğini biz de merak ediyoruz senin gibi. O zaman tecriti kaldırın hep beraber görelim" dedi.

Bakırhan, "Biz Kürtler, emekçiler, ezilenler, bu ülkenin asıl sahipleriyiz. Bu ülke milliyetçilik yapan ama çürümeye göz yumanların ülkesi değil” dedi ve ana muhalefet partisi CHP’ye çözümün yanında saf tutma çağrısı yaptı.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel ise partisinin grup toplantısında, Bahçeli’nin açıklamaları ve Bakırhan’ın çağrısına yanıt verdi:

“Çağrıya ihtiyaç yok. Bu parti artık daha fazla şehit gelmesin diye, anaların gözyaşı akmasın diye üstüne düşen ne varsa cesaretle yapacak. Ne Devlet Bey'in bizi hapsettiği yerde, ne DEM Parti Genel Başkanı'nın işaret ettiği istikametteyiz.

Bir çağrı da bizden; Sıkılı yumrukların açılmasını istiyoruz. Sayın Erdoğan'a sesleniyorum, Sayın Bahçeli'ye sesleniyorum: Bu sene Cumhuriyet resepsiyonunu Çankaya Köşkü'nde yapın. Orada yaparsınız herkes görecek tüm vekiller gelecek."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Filistin'in Geleceği Konferansı'nda yaptığı açıklamada İsrail'in bölgedeki saldırılarıyla ilgili "Ülkemize yaklaşan tehlikeyi göremeyen idrak yoksunu kimi şahsiyetler varsa da biz riski görüyor, her türlü tedbiri alıyoruz" dedi.

Faili meçhuller davasında beraatleri onandı

Yargıtay, 1993-96 yılları arasında 19 faili meçhul kalan cinayeti işlediği iddiasıyla, aralarında eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar’ın da bulunduğu 18 sanıklı davada beraat kararını onadı.

Yargıtay 1. Ceza Dairesi’nin oybirliğiyle aldığı kararda, “Sanıkların üzerine atılı suçu işlediklerine dair her türlü şüpheden uzak, kesin ve inandırıcı delil bulunmadığından şüphe sanıklar lehine değerlendirilerek atılı suçlardan beraat kararları verilmesinde bir isabetsizlik görülmediği anlaşılmakla, temyiz sebeplerinin incelenmesinde hükümlerde hukuka aykırılık bulunmamıştır.” ifadelerine yer verdi.

Gündem

MİT, El Kaide üyesi Ahmet Baykara'yı Afrika'da yakaladı.

MİT Suriye'deki TSK üslerine yönelik terör saldırısı yaptığı tespit edilen terör örgütü El Kaide üyesi Ahmet Baykara'yı Afrika'da yakaladı. Baykara, TSK’nın Suriye’deki üslerine saldırı planlamakla suçlanıyor.

'Teğmenler' soruşturması büyüyor: 50 teğmenin ifadesi alındı

30 Ağustos’taki Kara Harp Okulu mezuniyet törenin ardından teğmenler kılıç çatma töreni düzenleyerek “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” sloganı atmıştı. Kara Kuvvetleri’ne bağlı Eğitim Doktrin Komutanlığı’nda oluşturulan bir soruşturma heyeti tarafından sınıf okullarındaki 50'den fazla teğmenin ifadesinin alındı.

‘Yenidoğan Çetesi’nde itirafçı: ‘Bana MİT kimliği verdi’

İstanbul'da ‘Yenidoğan Çetesi’ soruşturmasında savcıyı odasında tehdit eden Mustafa Kemal Z.'nin savcıya ateş etmesi karşılığında 100 bin dolar teklif ettiği Muhammet Emin O.'nun ifadesi ortaya çıktı: “Adıma düzenlenmiş MİT kimliği, silah ve mermi verdi. Trafik ışıklarında tekerleklerine ve ön yolcu koltuğuna birer el ateş edeceksin dedi.”

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Diyarbakır'da pazar günü Demokratik Kurumlar Platformu'nca düzenlenmek istenen ancak Valilik tarafından yasaklanan mitinge yönelik 36 ilde ev baskınlarıyla 269 kişinin gözaltına alındığını duyurdu.

Yerlikaya, sosyal medya taramalarında da 7'si DEM Parti milletvekili olan 13 hesap yöneticisinin tespit edildiğini aktardı.

Mahkeme sonuçlandı: Instagram sansüründe zarar eden herkes dava açabilir

Hukukçu Kerem Altıparmak, Yaman Akdeniz’le birlikte Instagram’ın erişime engellenmesiyle ilgili açtıkları davanın bugün sonuçlandığını duyurdu. Altıparmak, “Instagram’ın erişime engelli olduğu tarihte maddi zarara uğrayan kişi ve kurumlar bu zararları nedeniyle, açıkça hukuka aykırı davrandığını kabul eden ve bu durum yargı kararıyla saptanan BTK aleyhine yargı yoluna başvurabilir.” dedi

AKP Gençlik Kolları Başkanı kadına şiddet uyguladı

İstanbul Sözleşmesi’nden bir gecede çıkan ve kadına karşı şiddetle mücadele ettiğini ifade eden AKP’nin Keskin Gençlik Kolları Başkanı Melih Ünlüer, Sefo konserinde seyirciler arasındaki Fatma Banu Çoban'a yumruk attı. Gazete Pencere'de yer alan habere göre, hastaneye kaldırılan ve burnu kırılan Çoban ameliyata alınırken AKP'nin Melih Ünlüer'in istifasını istediği öğrenildi.

Narin cinayeti: Hepsi oradaydı

Türkiye’yi yasa boğan Narin cinayetinde yeni ayrıntılar ortaya çıktı. İddiaya göre baz istasyonu verileri daraltılarak yapılan analizle sonuca ulaşıldı.Narin, evinde öldürüldü ve o sırada evde amca, abi, anne ve Nevzat Bahtiyar vardı...

Fernas işçileri açlık grevinde: "Ya çözüm ya ölüm!”

Fernas işçilerinin talepleri karşılık bulmadığı için başlattığı açlık grevi ikinci gününde devam ediyor. Bağımsız Maden İş Sendikası, sosyal medyadan yaptığı paylaşımda "Ya çözüm ya ölüm! ‘Fıtrat’ diyeceklerine, direnerek öldü desinler. Tek lokma yemiyoruz, konuşmuyoruz, hareket etmiyoruz" ifadeleri kullanıldı.

Türkiye'de 14 bin 480 hane 'oturulmayacak' kadar eski

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın “Barınma Yardımları” verisi, en temel hakların bile karşılanamadığını ortaya koydu. BirGün'den Mustafa Bildircin'in haberine göre, Ocak 2024’te 2 bin 664 olan barınma yardımı yapılan hane sayısı, Ağustos sonunda 14 bin 480’e fırladı.

Ekonomi

Bütçeye değil 'Çelik Kubbe' ye gidecek

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kredi kartlarından aktarılacak pay ile ilgili "Alınacak pay Savunma Sanayii Fonu'na gidecek. Çelik kubbe inşaa edilecek. Bunlar kaynak gerektiren pahalı sistemler. Paketin bir kuruşu bile bütçeye girmeyecek" dedi.

Savunma Sanayii Fonu'na kesinti içeren yasa teklifi geri çekildi

Limiti 100 bin lira ve üzerindeki kredi kartlarından 750 liralık pay alınmasını öngören yasa teklifi geri çekildi. AKP Grup Başkanı Abdullah Güler yaptığı açıklamada "Teklifi daha detaylı dele almak üzere görüşmeleri sonlandırdık" dedi.

Dokuz ayda 5,1 trilyon lira vergi ödedik

Vergi Uzmanı Ozan Bingöl, AKP’nin yeni vergiler getiren kanun teklifine tepki göstererek “İlk dokuz ayda 5,1 trilyon lira vergi ödedik. Bu kadar vergi ödedik ama yine de yetiremedik” dedi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği(TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, Ziraat Odalarına kayıtlı kadın çiftçi sayısının 933 bini bulduğunu belirtirken, bunların sadece yüzde 11.8’inin BAĞ-KUR primini ödeyerek SGK’ya kayıtlı olabildiğini söyledi.Bayraktar, “Kadın çiftçilerimizin sosyal güvenlik sistemine katılımının desteklenmesi kadınlarımızı kırsalda tutabilmek için bir zorunluluktur” dedi.

Bedelli askerlik ücretine zam yolda

Aralık enflasyonu 3 Ocak günü TÜİK tarafından açıklanacak. Enflasyon oranı seviyesi ve memur maaş katsayısının etkili olduğu bedelli askerlik ücretine yine zam bekleniyor.

TGRT'de yer alan habere göre, 2024'te 217 bin lirayı aşan bedelli askerlik ücretinin yeni yılın ilk yarısı için 25 bin TL'ye yakın artacağı tahmin ediliyor. Bu oran 2025 bedelli askerlik ücretini 242 bin 555 lira seviyesine çıkaracak.

Seramik devi konkordato ilan etti

Türkiye'nin en büyük seramik üreticisi olarak gösterilen Hitit Seramik, son yıllarda yaşadığı mali darboğazın ardından konkordato ilan etti. Hitit Seramik tarafından konuya ilişkin yapılan ilk açıklamada, konkordato sürecine girilmesinin temel nedenleri arasında pandemi sonrası başlayan ekonomik belirsizlik ortamı gösterildi.

Odeabank, ADQ'ye satılıyor

ADQ'nun Bank Audi'nin Türkiye'deki iştiraki Odea Bank A.Ş.'nin ("Odeabank") sermayesinin yüzde 96'sını satın almak için kesin bir anlaşma imzalandığını duyurdu.

Odeabank'tan KAP'a yapılan açıklamaya göre, anlaşmanın onaylanması için Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve Rekabet Kurumu onaylarına başvurulacak.

Kısa Dalga'dan 1 öneri

Özge Mumcu Aybars yazdı: Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı 30 yaşında
30 yılda vakıf, Türkiye’de araştırmacı gazeteciliği destekleyen ve geliştiren önemli bir platforma dönüştü. 250’den fazla gence, araştırmacı gazetecilik yolunda bir kapı araladık. Türkiye’nin ilk yazma seminerini başlattık ve bugün 10 binden fazla katılımcı, bu seminerlerle gazeteciliğe adım attı. Bu başarı, Uğur Mumcu’nun “Bilgi sahibi olmadan, fikir sahibi olunmaz” sözüne olan inancımızı her adımda kanıtladı.

Dünya

Kamala Harris'ten Trump yorumu: ABD için tehlikeli

ABD Başkan Yardımcısı ve Demokrat Parti'nin başkan adayı Kamala Harris, Trump'ın ifadelerinin tehlikeli olduğunu ve kendisini desteklemeyen Amerikalıları düşman olarak nitelendirdiğini kaydetti. Harris, "Donald Trump, gitgide dengesizleşmeye ve akli dengesini yitirmeye başladı" dedi. Harris, ikinci bir Trump döneminin ABD için tehlikeli olacağını ifade etti.

İsrail, Gazze'de mülteci kamplarını hedef aldı

İsrail’in Gazze’de Cibaliya Mülteci Kampı, Han Yunus ve orta kesimdeki Nusayrat Mülteci Kampı'na düzenlediği hava saldırılarında 29 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi.

Birleşmiş Milletler (BM), İsrail'in, Gazze'nin merkezindeki yerinden edilmiş sivillerin sığındığı hastane yerleşkesi ve bir okula düzenlediği saldırıların ardından acil ateşkes çağrısını yineledi.

Hizbullah, Lübnan'ın güneyinde 3 İsrail tankını güdümlü füzelerle vurduğunu, içlerindeki askerlerin öldüğü ve yaralandığını duyurdu.

Alman sözcü Fischer: İsrail'in Gazze'de soykırım yaptığına dair hiçbir emare yok

Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sebastian Fischer, Berlin'de yaptığı açıklamada, Almanya'nın, soykırım yaptığı gerekçesiyle İsrail'e silah vermediği iddialarını yanıtladı.

"Bu konu hakkında burada daha önce birkaç kez konuşmuştuk." diyen Fischer, "Pozisyonumuz değişmedi. İsrail'in Gazze'de soykırım yaptığına dair hiçbir emare görmüyoruz" dedi.

İsrail askerleri, işgal altındaki Batı Şeria'nın çeşitli bölgelerine düzenledikleri baskınlarda en az 25 Filistinliyi gözaltına aldı. Filistin Kurtuluş Örgütüne bağlı Esirler ve Serbest Bırakılanlar Heyeti ile Filistin Esirler Cemiyetinden yapılan ortak açıklamada, askerlerin, gözaltına aldıkları Filistinlilerin aile fertlerini darp ve tehdit ettiği aktarıldı.

Ukrayna, Rus ordusunun, Ukrayna'nın Mikolayiv bölgesine düzenlediği füze saldırısında 1 kişinin hayatını kaybettiği, 16 kişinin yaralandığını duyurdu.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Çin'in, Tayvan Boğazı ile Tayvan Adası çevresinde düzenlediği müşterek askeri tatbikatın sorumsuz, orantısız ve istikrarsızlaştırıcı olduğunu bildirdi.

Kültür - Sanat - Yaşam

Emma Watson, Türkiye’ye geliyor

‘Harry Potter’ serisinde canlandırdığı ‘Hermione’ rolüyle tanınan İngiliz oyuncu, model ve aktivist Emma Watson, Türk yapımı bir filmden aldığı rol teklifi üzerine Türkiye’ye geliyor.Filmin yapımcısı Sezai Koçak, “Emma Watson, Türkiye’de 2 gün kalacak. İstanbul ve Ankara’daki bazı tarihi yerleri gezecek. Proje Ankara’da çekilecek. Sete kasım ya da 2025’in şubat ayında çıkılacak” dedi.

Diyarbakır Kültür Yolu Festivali: 3 günde 1 milyon ziyaretçi

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından organize edilen Diyarbakır Kültür Yolu Festivali kapsamında düzenlenen etkinliklere, ilk 3 günde 1 milyon ziyaretçi katıldı.

Mezopotamya'nın çok dinli, çok dilli, çok kültürlü yapısı, kendine has mimarisi ve sanat anlayışı ile pek çok uygarlığın merkezi olan Diyarbakır'da 20 Ekim'e kadar sürecek.

Kapadokya '1. Yapay zeka buluşmasına' ev sahipliği yapacak

Kapadokya Üniversitesi ev sahipliğinde yapılacak olan, 1. Yapay Zeka Buluşmasına Türkiye’nin önde gelen akademisyenleri, iş insanları, girişimciler ve öğrencileri bir araya getiriyor. KÜN, Yapay Zekâ Fabrikası, KUIS AI, İTÜ AI CENTER ve AI TR (Türkiye’nin Yapay Zekâ Platformu) iş birliği ile düzenlenecek etkinlikte yapay zekâ teknolojilerinin geleceği, iş dünyası ve girişimcilik ekosistemine etkisi, kamu politikaları ve etik, sektörel dönüşümler için yapay zekânın rolü gibi birçok başlık ele alınacak.

Spor

Türkiye İzlanda'yı deplasmanda devirdi, İspanya Arda'yı konuştu

A Milli Takım’ın UEFA Uluslar B Ligi'nin 4’üncü karşılaşmasında İzlanda'yı 4-2 mağlup etti. Ay-yıldızlı takımda mücadelesi ve üstün performansıyla dikkat çeken isimlerden biri de Real Madrid’te Türkiye’yi başarıyla temsil eden genç yıldız Arda Güler oldu. Real Madrid resmi internet sayfası, Arda’nın performansı ile ilgili şunları paylaştı:

“Arda Güler, Türkiye'nin İzlanda'daki Laugardalsvöllur stadyumunda kazandığı zaferde kilit rol oynadı.’’

Türkiye Karting Şampiyonası'nın 5’inci ayağı Kocaeli'de yapıldı

2024 Türkiye Karting Şampiyonası'nın 5. ayak yarışları İzmit Körfez Pisti’nde tamamlandı. TOSFED Micro Destek Kupası’nda sezonu 1’inci olarak tamamlayan Zayn Sofuoğlu, Borusan Otomotiv Motorsport Karting Takımı ile İngiltere’ye gitmeyi hedeflediğini söyledi. Kenan Sofuoğlu ise “Borusan Otomotiv Motorsport ile önümüzdeki yıl planlarımızı yaptık. Zayn’i İngiltere’de yarıştırmaya başlayacağız ve inşallah onu güzel bir altyapı ile Formula 1’e hazırlamak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Karşıyaka'ya vergi kıskacı

TFF 3'üncü Lig 1'inci Grup'ta namağlup zirveye çıkarak yıllar sonra taraftarının şampiyonluk umutlarını yeşerten, basketbolda Şampiyonlar Ligi ve Süper Lig'de sezona iddialı başlayıp, kadınlar voleybolda da bu yıl Sultanlar Ligi hedefiyle 2'de 2 yapan Karşıyaka, vergi borçları yüzünden zor durumda.2022 yılında yürürlüğe giren 7405 Sayılı Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanunu, ödenmeyen kamu borçları için kulüplerin yöneticilerini bireysel olarak sorumlu tutuyor. Kamu borçlarını 2023'te taksitlendiren Karşıyaka'nın o tarihten sonra ödenmeyen güncel vergi borcunun 90 milyon TL'ye ulaştığı öğrenildi.

Süleyman Seba'ya İzmir’den büyük vefa

İzmir Beşiktaşlılar Derneği'nin düzenlediği gecede 10 yıl önce 2014'te hayatını kaybeden Beşiktaş'ın Efsane Onursal Başkanı Süleyman Seba'nın heykelinin yapılacağının müjdesi verildi. Urla'da yer alacak heykeli tanınmış heykeltıraş Ekin Erman yapacak. Geceye katılan Beşiktaş İkinci Başkanı Hüseyin Yücel, heykelin yapımına destek olacaklarını söyledi.

Podcast Haberleri