Bahçeli'den tarihi Öcalan çıkışı... Yenidoğanda ölümleri izlemişler

Gündemin öne çıkan gelişmelerinden derleyerek hazırladığımız Kısa Dalga Bülten yayında...

Kısa Dalga’dan herkese merhaba… Gündemin öne çıkan gelişmelerinden derleyerek hazırladığımız Kısa Dalga Bülten’e başlıyoruz...

Dinlemek için 'Play'e tıklayınız...

FİL HAFIZASI

Kültür Bakanlığı, 22 Ekim 1997'de Oscar'a gidecek film olarak Eşkıya'yı seçti. Eşkıya, başrollerini Şener Şen ve Uğur Yücel'in paylaştığı 1996 yapımı sinema filmi. Yavuz Turgul'un yönettiği ve senaryosunu yazdığı Eşkıya, 1996-1997 sezonunda 2 milyon 571 bin 474 kişi tarafından izlendi.

Eşkıya gösterime girdiği 1996'dan 2001 yılına kadar Türk sinemasının en yüksek gişe hasılatı elde eden filmi oldu.

Neler oldu?

Bahçeli herkesi şaşırttı

MHP lideri Devlet Bahçeli, Abdullah Öcalan'a yaptığı "Örgütünü tasfiye etsin" çağrısının ardından yeni bir çağrıda daha bulundu. Bahçeli, "Tecridi kaldırılırsa gelsin TBMM'de DEM Parti Grup Toplantısı'nda konuşsun, terörün tamamen bittiğini ve örgütün lağvedildiğini haykırsın" dedi.

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları Oruç, ‘’Ortadoğu'da ve Türkiye'de barışın muhatabı İmralı'da ağır tecrit altında bulunan sayın Abdullah Öcalan'dır. Bir başlangıç olacaksa tecrit derhal kaldırılmalıdır. Onurlu bir barış için inisiyatif almaya hazırız.’’ açıklamasında bulundu.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel ise Devlet Bahçeli’ye seslenerek ‘’ Bahçeli el yükseltti diyorlar. Ben de el yükseltiyorum. Devlet bey ben de Kürtlere bir devlet teklif ediyorum. Tam olarak kendilerini devlete ait hissetmeyen Kürtlere, Türkiye Cumhuriyeti’nin sahibi olmayı teklif ediyorum’’ dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, terörün olmadığı bir Türkiye inşa etmek istediklerini söyleyerek, “Cumhur İttifakı tarafından açılan tarihi fırsat penceresinin kişisel hesaplara kurban edilmemesini ümit ediyoruz" açıklamasında bulundu.

Bahçeli’nin Abdullah Öcalan’nın mecliste konuşması çağrısına ABB Başkanı Mansur Yavaş’tan tepki geldi. Yavaş “Millet de tarih de bunu affetmez” dedi.

İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu ise “Yarını bekleyin. Herkesin maskesini indireceğiz” dedi.

DEM Parti, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin yaptığı konuşma sonrası MYK’sını topladı. Toplantıda Ortadoğu'da yaşanan gelişmeler ve Kürt sorununun çözümüne dair tartışmaların ele alınacağı belirtildi.

Gündem

''22 ekim milattır''

MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, Bahçeli'nin Öcalan için ‘umut hakkı açıklamasına ilişkin '' 22 Ekim milattır 'Umut Hakkı' ya da hükümlünün salıverilmeyi umut etme hakkıdır. Bu kavram müebbet ağır hapis cezasına mahkum edilmiş hükümlünün bir gün salıverilmeyi beklemek hakkını ifade etmek için kullanılmaktadır." dedi.

YRP Genel Başkanı Fatih Erbakan, MHP lideri Devlet Bahçeli'nin Abdullah Öcalan'ın TBMM'de örgütü lağvettiğini açıklaması ve karşılığında 'umut hakkından faydalanması' gerektiğine yönelik sözlerine tepki gösterdi. Erbakan, "Böyle bir şey teklif değil, tahayyül dahi edilemez" dedi.

Eski AKP MKYK Üyesi Mücahit Birinci, Bahçeli'nin Abdullah Öcalan'a yaptığı çağrıyı ilişkin "Bahçeli'den işittiklerimizi, Özgür Özel'den falan işitseydik, ince kıyıma başlamıştık" dedi.

DEM Parti Milletvekili Sırrı Sakık ise ‘Bahçeli’nin Öcalan’a ilişkin sözlerine hiç şaşırmadım. Önümüzdeki günlerde daha önemli gelişmelerin olabilme ihtimalini yüksek görüyorum’ dedi.

'Etki ajanlığı' yasası, 'casusluk' tanımıyla tekrar Meclis’te

Tasarı yasalaşırsa "devletin güvenliği veya iç ya da dış siyasal yararları aleyhine hareket edenler" etki ajanlığıyla suçlanacak. Casusluk faaliyeti kapsamında 7 yıla kadar hapis cezası verilebilecek.

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu Yenidoğan Çetesi’ne yönelik açıklamalarına devam ediyor. Memişoğlu, "İhbarı alıp denetimlere gittiniz ama bebek ölümlerinin devam ettiğini görüyoruz; bu engellenemez miydi?" sorusuna Memişoğlu "Bize bu bebeklerle ilgili 'ölüm anlamında' herhangi bir bilgi verilmedi, zaten dosya gizli" yanıtını verdi.

CHP, Yenidoğan Çetesi soruşturmasıyla ilgili olarak eski sağlık bakanları Recep Akdağ, Mehmet Müezzinoğlu ve Fahrettin Koca ile dönemin İstanbul İl Sağlık Müdürü olan Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu hakkında suç duyurusu bulundu.

Hakimler Savcılar Kurulu'nun yemekhanesinde çalışan bir personel, mescitte HSK müfettişi Mehmet Aslan boğazından bıçakladı. Ağır yaralanan müfettiş hastaneye kaldırıldı.

İstanbul Barosu Başkanı İbrahim Kaboğlu’nun Anayasa’nın ilk dört maddesi hakkındaki sözlerine yönelik tepkiler üzerine ikinci bir açıklama daha yaptı. Kaboğlu ‘’Yaptığım teknik açıklama, siyasi bir zemine ve bağlamı dışına çekilmiştir. Bu linç kampanyası, Anayasa'nın bütüncül yorum ve uygulamasının ne denli önemli olduğunu bir kez daha teyit etti’’ ifadelerini kullandı.

Ceza Hukukçusu Dr. Dilek Ekmekçi'nin "Silahlı Terör Örgütüne Üye Olmak" iddiası ile yargılandığı davanın ilk duruşması bugün görüldü. Mahkeme, Ekmekçi hakkında tahliye kararı verdi.

İstanbul Tabip Odası 2018-2022 yılları Yönetim Kurulu üyelerine AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın doktorluğunu da yapan Saadettin Hülagü hakkında disiplin soruşturması başlattıkları gerekçesiyle "görevi kötüye kullanmak “tan 5 ay hapis cezası verildi.

Ekonomi

IMF, Türkiye'nin büyüme tahminini düşürdü

Uluslararası Para Fonu (IMF), Türkiye için 2024 ve 2025 yılına ilişkin ekonomik büyüme tahminini düşürdü. Raporda Türkiye, Avrupa'da gelişmekte olan ülkeler arasında yer alırken, bu grubun büyüme tahmini 2024 yılı için yüzde 3,2, 2025 yüzde 2,2 ve 2029 için de 2,5 oldu.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, un sanayicileriyle yapılan toplantıda buğday, un ve ekmek fiyatlarının istikrarını korumak için mutabık kalındığını açıkladı.

Türkiye İstatistik Kurumu, hane halkı yurt içi turizm verilerini yayımladı. TÜİK verilerine göre; yerli turistlerin, yurt içinde yaptıkları seyahat harcamaları bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 115,8 artarak 103 milyar 114 milyon 141 bin TL oldu.

Türkiye ile Nijer arasında "Madencilik Alanında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı” imzaladı. Yapılan açıklamada ''Nijer madencilik sektöründe faaliyet göstermesini, belli bölgelerde maden kaynaklarının aranması ve işletilmesi ile ilgili iş birliklerinin geliştirilmesini hedefliyoruz'' dendi.

2025 yılı bütçesinin TBMM'ye sunulmasıyla gelecek yıl siyasi partilere yapılacak Hazine yardımı belli oldu. Bu yıl yerel seçim dolayısıyla normalin iki katı Hazine yardımı alan beş siyasi partiye gelecek yıl 5 milyar lira Hazine yardımı yapılacak.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ABD temasları kapsamında G20 ve Dünya Bankası toplantılarına katılacak, ABD Hazine Bakanı Janet Yellen ve Pakistan Maliye Bakanı Muhammed Aurangzeb'in de aralarında olduğu çok sayıda isimle ikili görüşme yapacak.

Kredi Derecelendirme kurumu Goldman Sachs, Donald Trump'ın ABD Başkanı seçildiği ve ek gümrük tarifelerinin devreye alındığı bir senaryoda euronun dolar karşısında yüzde 10'dan fazla değer kaybedeceğini öngördü.

Kısa Dalga'dan 1 öneri

Sinan Tartanoğlu I Yüksek yargı, Ankara’da ‘müftü nikahının’ şahidi oldu...Özel Haber'ini okumak için

Dünya

Birleşmiş Milletler , İsrail saldırılarının Gazze'nin gelişmişlik bakımından yaklaşık 70 yıllık birikimini kaybetmesine sebep olduğunu açıkladı. Filistin Halkına Yardım Programı Özel Temsilci Yardımcısı Chitose Noguchi, "Gazze gelişmişlik bakımından 70 yıl önceye, 1955'ler seviyesine geri döndü" dedi. Rapora göre, Gazze'de savaş, insan sağlığı ve ekosistem için önemli riskler oluşturan 42 milyon ton enkaz yığını oluşturdu.

Hizbullah, İsrail'in başkenti Tel Aviv ve çevresine füzelerle saldırı düzenlediklerini duyurdu. İsrail medyasına göre saldırılarda ölen ya da yaralanan olmadı.

İsrail, Hizbullah'ı Beyrut'un güneyindeki Dahiye'de Sahel Hastanesi'nin altındaki sığınakta yüz milyonlarca dolar nakit para ve altın bulundurmakla suçladı, ancak kompleksi vurmayacağını açıkladı.

Avrupa Konseyi İnsan Ticaretine Karşı Eylem Uzmanlar Grubu (GRETA), Türkiye'nin Avrupa Konseyi İnsan Ticaretiyle Mücadele Sözleşmesi'ni uygulaması ile ilgili ikinci değerlendirme raporunu yayınladı. Raporuna göre, Türkiye'de 2019-2023 yılları arasında tespit edilen insan ticareti mağdurlarının yüzde 82'sini kadınlar, yüzde 29'unu ise çocuklar oluşturuyor.

Eski Peru Devlet Başkanı Alejandro Toledo, Brezilyalı şirket Odebrecht ile ilgili yolsuzluk davasında 20 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.

İkinci Ulusal Yüksek Ceza Mahkemesi, 2001 ile 2006 yılları arasında devlet başkanlığı yapan Toledo'yu yolsuzluk, gizli anlaşmalar yapmak ve kara para aklamak suçlarından mahkum etti.

Rusya, 22-24 Ekim arasında BRICS ülkeleri zirvesine ev sahipliği yapacak. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Dış Politika Danışmanı Yuri Uşakov, Putin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Rusya'nın Kazan kentinde başlayacak BRICS zirvesinin ikinci gününde bir araya geleceğini açıkladı.

Yeni Zelanda'nın Dunedin kentinden ayrılan yolculara, uzun süreli sarılmaların trafik sıkışıklığına neden olmasının önüne geçmek amacıyla havalimanının yolcu indirme ve bindirme alanında veda sarılmalarına üç dakikalık bir süre sınırı getirildiği bildirildi.

Kültür - Sanat - Yaşam

Diyarbakır'da 5 bin yıllık eşsiz mühür bulundu

Diyarbakır'ın Sur ilçesindeki 10 bin yıllık Amida Höyük'teki Artuklu Sarayı'nda yapılan kazı çalışmalarında 5 bin yıllık mühür bulundu. Diyarbakır'ın tarihi Sur ilçesindeki 10 bin yıllık Amida Höyük'teki arkeolojik kazılar devam ediyor.

14. Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali, tüm dünyada dördüncü kuvvet olarak bilinen haberciliği farklı açılardan yansıtan, özgür medyanın gücünü, toplumlar üzerindeki etkisini gözler önüne seren yapımlardan oluşan altı filmlik bir seçkiyi sinemaseverlerle buluşturuyor.

25 Kasım 2024 tarihinde, saat 15.00’te Beyoğlu Sineması’nda ücretsiz olarak izlenebilecek.

Cristina Branco, yeni albümü ‘Mãe’ ile Türkiye’de ilk kez CRR’de sahne alacak. Cristina Branco’nun konseri 26 Ekim Cumartesi akşamı, saat 20.00’de gerçekleştirilecek.

Alaattin Akbulut’un doğa ve manzara soyutlamalı kompozisyonlarından oluşturduğu ‘Voyage II’ resim sergisi The Best Art Gallery’de sanatseverlerle buluşuyor. Küratörlüğünü Ekrem Yalçındağ’ın yaptığı sergide sanatçının üretimlerinden geniş bir seçki yer alıyor. Sergi, 27 Ekim’e kadar görülebilir.

Spor

Amerikan Ulusal Futbol Ligi (MLS) yönetimi, Inter Miami forması giyen Arjantinli yıldız Lionel Messi'nin göğsüne takılan bir kamera ile karşılaşmadan yayın yapılacağını açıkladı.Messi'nin hayranları, Inter Miami'ye MLS Cup 2024'te liderlik ederken Arjantinli oyuncunun sahadaki her hareketini yakından ve kişisel olarak izleyebilecekler.

Galatasaray'ın Nijeryalı yıldızı Victor Osimhen, Uluslararası Futbol Tarihi ve İstatistikleri Federasyonu (IFFHS) tarafından açıklanan 2024 Yılın Futbolcusu Ödülü adayları arasında yer aldı.

Inter’de forma giyen Hakan Çalhanoğlu, katıldığı bir ödül töreninde açıklamalarda bulundu. Çalhanoğlu, "Evet, sözleşmem var. Devam" yanıtını verdi.

Podcast Haberleri