17 gündür aynı soru: Amasra'da ne oldu?

Amasra faciasında 25 kişiye “ihmal’ iddiaları sorulurken, Türk-İş Başkanı Atalay da facianın meydana geldiği madenin en güvenilir ocaklardan biri olduğunu belirterek nedeninin ortaya çıkarılamasını istedi…./ Benzine zam geliyor, litresi 21 lirayı bulacak… / İçkinin ÖTV oranı açıklandı: Yasağa gerek yok, zaten kimse içemeyecek…”/ Rusya tahıl koridoru anlaşmasından çekildi, Ukrayna ve Batı tepkili… Gündemin önemli gelişmeleri Demet Bilge Erkasap’ın hazırladığı bültende…

31 EKİM 2022 - KISA DALGA BÜLTEN


DEMET BİLGE ERKASAP


PODCASTİ DİNLEMEK İÇİN PLAY’E TIKLAYINIZ

GÜNDEM

Gözaltındakilerin sorgusu sürüyor! Maden faciasında ‘ihmal’ soruluyor

Amasra’da 41 işçinin yaşamını yitirdiği maden faciası gündemdeki yerini koruyor.

Türk-İŞ Başkanı Ergün Atalay, Türkiye'de an itibarıyla 35 bin maden işçisinin yer altında, 110 bin işçinin de yer üstünde çalıştığını söyledi.

Facianın meydana geldiği madenin en güvenilir ocaklardan bir tanesi olduğunu belirten Atalay, “Bir madende gaz durduk yere patlamaz. Meclis araştırma komisyonu bir an önce bunun sebebini bulsun, sorumlularını ortaya çıkarsın” dedi.

Amasra Cumhuriyet Başsavcılığı’nın soruşturması devam ediyor. Soruşturla kapsamında 25 kişi gözaltına alınmıştı.

Gözaltındakilere, ‘Tedbirler neden alınmadı?’ Sorusunun yöneltildiği belirtildi.

Bu arada savcılık kararı ile izin verilen görevlilerin dışında madene giriş-çıkış yasaklandı. Madende yer altında çalışan 461 işçinin, 1 ay süreyle yıllık izne ayrıldıkları bildirildi.

Amasra maden faciası: Şüpheli olabilecek kişiyi müessese müdürü yaptılar

CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, ise gözaltındaki Sağlığı ve Güvenliği Eğitim Daire Başkanı Ahmet Sarıalioğlu’nun aynı zamanda Amasra müessesesine müdür olarak atandığını söyledi. Bankoğlu “Şüpheli sıfatıyla değerlendirilmesi gereken kişi, Amasra müessesesine müdür olarak değerlendiriliyor. Gerçekten insaf diyorum" dedi.

ÇHD'nin Bartın raporu: Soruşturma kamu kurumlarını da kapsamalı

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) üyesi avukatlar hazırladığı raporda ise “Enerji Bakanlığı ve Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü ve Çalışma Bakanlığı yetkililerinin de faciada kusurlu olduğu vurgulanarak soruşturmanın bu yetkilileri de kapsaması gerektiği belirtildi.

Boğaziçi Film Festivali'nden Özcan Alper'e: Politik sloganları kınıyoruz

Yönetmen Özcan Alper, Boğaziçi Film festivali’nin 28 Ekim'de Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen ödül töreninde yaptığı konuşmada ödülünü, geçen hafta tutuklanan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Şebnem Korur Fincancı'ya ithaf etti. Bu konuşma nedeniyle Özcan Alper hedef gösterilirken Boğaziçi Film Festivali yönetimi, 'ödül törenindeki politik söylemleri kınadığını' bildirdi.

Kadınları hedef alan, 'Sokaklar kasap dükkânı gibi' diyen Konakçı'ya soruşturma yok

Konuşmaların kadınları hedef alan ve son olarak “ Kadın erkek eşitliği tamamen yalan. Sokaklar kasap dükkânı gibi. Et görmekten içimiz dışımıza çıkıyor” diyen imam Halil Konakcı hakkındaki suç duyurusu işleme konulmadı .Cumhuriyet’in haberine göre kararda, açıklamaların “düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında kaldığı, suç teşkil etmediği savunuldu.

Karamollaoğlu yeniden genel başkan

Saadet Partisi’nin 8. Olağan Kongresi’nin dün gerçekleştirdi. Temel Karamollaoğlu geçerli oyların tamamını alarak yeniden Saadet Partisi Genel Başkanı seçildi. Karamollaoğlu, kongredeki konuşmasında, altılı masadan da söz ederek şöyle dedi:

“Bu masa, kaybedilecek seçimin ülkemize ve insanımıza neye mal olacağını gayet iyi bilenlerin kurduğu bir masadır. Birileri, algı fabrikalarında sürekli olarak yeni düşmanlar, hainler, teröristler icat edip toplumu birbirine kırdırmak istiyor. Ancak kaybeden hep Türkiye oluyor. Bilinsin ki bu devir kapanmıştır artık. 85 milyonun kazanacağı bir dönemi başlatıyoruz.”

Kulis: HDP'nin 'cumhurbaşkanı adayı havuzu'nda kimler var?

Seçimler yaklaşırken HDP'nin cumhurbaşkanlığı seçiminde aday gösterebileceği isimleri belirmeye başladığı bildirildi. BirGün'den Hüseyin Şimşek'in haberine göre HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar’ın yanı sıra eski Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Gençay Gürsoy ve eski AİHM Yargıcı Rıza Türmen'in adı tartışılıyor. Parti tabanında kadın aday talebinin de dile getirilmesiyle birlikte Eş Genel Başkan Pervin Buldan'ın adı öne çıktı. Adaylar konusunda önce diğer muhalefet partileriyle görüşüleceği, ortak aday üzerinde anlaşmaya varılamaması halinde ittifak komisyonunun üzerinde uzalaşacağı ismin aday olarak gösterilmesi kararlaştırıldı.

Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri açıklandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri'ne layık görülenleri açıkladı.

Müzik kategorisinde Ajda Pekkan, resim kategorisinde Süleyman Saim Tekcan, sinema kategorisinde Yılmaz Erdoğan ödüle layık görüldü.

Tiyatro ödülü Ayla Algan'a, ilim-kültür ödülü Yenişafak yazarı Hayreddin Karaman'a, edebiyat ödülü Yavuz Bülent Bakiler'e, karikatür-animasyon ödülü Varol Yaşaroğlu'na, gastronomi ödülü Ömür ve Yunus Emre Akkor'a, dans-bale ödülü Tan Sağtürk'e, mimari ödülü Hilmi Şenalp'a, zanaat ödülü Sevan Bıçakçı'ya ve geleneksel sanatlar ödülü Gülbün Mesara'ya verilecek.

Türkiye'de pestisit kullanımında endişelendiren artış

Türkiye'de yıllık pestisit kullanımı 53 bin ton seviyelerine çıktı. 1980'lerde ise bu rakam 7-8 bin ton civarındaydı.

Tarım ve Orman Bakanlığı'na göre 2021 yılında pestisitin en fazla kullanıldığı il 4 bin 71 tonla Antalya. Bu ili Mersin, Manisa, Adana, Bursa, Aydın, İzmir, Konya, Malatya ve Çanakkale izliyor.

DW’den Pelin Ünker’e konuşan Gıda Mühendisi Bülent Şık, pestisitlerin yüksek derecede zehirli maddeler olduğunu belirterek "Yapılması gereken şey üretimini durdurmak” diyor.

İstanbullunun çilesi: Trafik sıkışıklığı yüzde 30 arttı; soluduğumuz hava kirlendi

İstanbul'da bir yılda trafikteki yüzde 30 artış beraberinde yoğun hava kirliliğini getirdi.

İstanbul Ticaret Üniversitesi Ulaştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, İstanbul'daki toplam araç sayısının 4.5 milyon olduğunu, bunun Türkiye'deki araçların beşte birine denk geldiğini dile getirdi.

Ilıcalı önlem olarak mesailerin kademelendirilmesi gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Selahattin İncecik ise otobüs duraklarında maske takılmasını önerdi.

Çevre uzmanı Prof. Dr. Mustafa Öztürk de, bir insanın ortalama 88 dakika trafikte kaldığına dikkat çekerek, "Araçların yoğun olduğu yerde iç sirkülasyonu çalıştırın. Dışarıdan havayı alıp içeriye vermeyin" dedi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, her yıl 7 milyon insan hava kirliliği nedeniyle, erken ölüm riskiyle karşı karşıya kalıyor.

EKONOMİ

MEB personelinin maaş promosyonu 7,5 kat arttı

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), merkez teşkilatı personelinin banka promosyonunu yükseltti.

Bakanlık, Vakıflar Bankası'yla 1 Ocak 2021'den itibaren üç yıl geçerli ve 3 bin liralık ödenecek anlaşmanın güncellendiğini bildirdi.

Daha önce personel başına alınan 3 bin liraya ek olarak 22 bin 500 lira daha ödenmesi kararlaştırıldı.

Banka promosyon ücretleri, 16 Kasım'da personelin maaş hesaplarına yatırılacak.

Bakanlığa bağlı taşra teşkilatında görev yapan personel ise bağlı bulundukları il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerinin daha önce aldıkları karar doğrultusunda sözleşme yaptıkları bankalarla çalışmalarını yürütüyor.

Benzine zam geliyor, litresi 21 lirayı bulacak

Brent petrolde yaşanan dalgalanma ve döviz kurlarındaki hareketlilik benzin ve motorin fiyatlarını etkilemeyi sürdürüyor.

Motorine gelen peş peşe zamların ardından 23 Ekim'den itibaren geçerli olmak üzere 1 lira 7 kuruş indirim yapılmıştı. Yapılan indirim sonrası motorinin litresi 26 liraya kadar düşmüştü.


Sektör kaynakları tarafından verilen bilgiye göreyse benzine yine zam geliyor. Pazartesi gece yarısından itibaren benzinin litresine 71 kuruşluk zam yapılacak. Yapılan zam sonrası fiyatlar yeniden 21 liraya ulaşacak.

Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı'ndan 'ÖTV zammı' tepkisi: Alkolü yasaklamaya gerek kalmayacak, kimse içemeyecek artık

Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar, alkollü içeceklerin ÖTV oranının bu yıl yüzde 35 ila yüzde 40 arasında olacağını duyurdu. Dündar "Bu ÖTV oranından sonra tamamen lüks olacak buna bir de firma zammı gelirse alkolü yasaklamaya gerek kalmayacak, kimse içemeyecek artık.” dedi.

Palandöken: Zincir marketler kendi aralarında fiyat birlikteliği yapıyor

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, piyasada fiyat istikrarının sağlanabilmesi ve esnafın korunması için Perakende Yasası’nda zaman kaybedilmeden değişiklik yapılması gerektiğini söyledi. Palandöken, “Zincir marketlerin açma-kapama saatleri, yerleri ve nüfusa oranlarının belirleneceği bir düzenleme yapılması lazım. Yoksa fiyat istikrarı sağlanamaz. Çünkü kendi aralarında fiyat birliktelikleri yapıyorlar” dedi.

DIŞ POLİTİKA VE DÜNYA

Rusya tahıl koridoru anlaşmasından çekildi

Rusya, Türkiye ve Birleşmiş Milletler arabuluculuğunda Ukrayna'yla imzaladığı tahıl koridoru anlaşmasını sonlandırdığını açıkladı.

Tahıl koridoru anlaşması geçen Temmuz ayında İstanbul'da imzalanmıştı. BM verilerine göre o günden bu yana 360'dan fazla yük gemisi yaklaşık 8,1 milyon ton tahıl ile Ukrayna limanlarından demir aldı. Savaştan önce Ukrayna'dan dünya pazarlarına her yıl 45 milyon tondan fazla tahıl ihraç ediliyordu.

Zelenski'den 'tahıl koridoru' açıklaması: Rusya’dan beklenen bir adımdı

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Rusya'nın tahıl anlaşmasını askıya alması kararını değerlendirdi. Rusya'nın Eylül ayından beri bunu planladığını ifade eden Zelenski, şunları söyledi: ” Eylül ayından bugüne, 176 gemi tahıl koridorunda birikmiş durumda. Bazı tahıl taşıyıcıları üç haftadan uzun süredir bekliyor. Bu, Rusya tarafından kesinlikle kasıtlı bir ablukadır.”

ABD’den Rusya'ya tahıl anlaşması tepkisi: Gıdayı silah olarak kullanıyor

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rusya'nın tahıl anlaşmasını askıya alma karası sonrası yaptığı açıklamada, "Rusya yeniden gıdayı silah olarak kullanıyor" dedi. Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ise "AB, Rusya'yı bu karardan dönmeye çağırıyor" ifadelerini kullandı.

Lavrov: Gerilimin düşürülmesi konusunda Batı ile görüşmeye hazırız

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, eşit yaklaşımlara dayalı gerçekçi önerilerin gelmesi halinde Moskova’nın Batı ile görüşmeye hazır olduğunu belirtti.

Somali'deki saldırılarda en az 100 kişi can verdi

Somali'nin başkenti Mogadişu'da patlayıcı yüklü otomobille cumartesi akşam saatlerinde düzenlenen iki ayrı saldırıda 100'den fazla kişi hayatını kaybetti. Somali Devlet Başkanı Hasan Şeyh Mahmud saldırıları radikal İslamcı Eş Şebab örgütünün üstlendiğini açıkladı. Mahmud, "Ölenlerin sayısı 100'e ulaştı ve 300 kişi de yaralandı; hem ölenlerin hem de yaralıların sayısı artmaya devam ediyor" dedi.

Güney Kore'de Cadılar Bayramı izdihamı: En az 151 kişi öldü

Güney Kore'nin başkenti Seul'de Cadılar Bayramı kutlamalarında meydana gelen izdihamda en az 151 kişi hayatını kaybetti.

Bilge kadın Mevlüde Genç hayatını kaybetti

Almanya'da 1993'te ırkçılar tarafından kundaklanan evlerinde beş aile üyesini kaybeden Mevlüde Genç hayata gözlerini yumdu. Genç, ırkçı saldırıdan sonra verdiği barış mesajlarıyla toplumda büyük bir saygınlık kazanmıştı.

Farelere yeni görev: Sırt çantasıyla enkazda canlı arayacaklar

Belçikalı sivil toplum kuruluşu APOPO, deprem sonrası enkaz altındaki kişileri bulmaları için fareleri eğitiyor. Farelere yüksek teknoloji ile donatılmış bir yelek giydirilecek. Çalışmaya göre Enkaz altına salınan hayvanlar, burada kurbanı bulduktan sonra yeleklerinde bulunan, sinyali etkinleştirici düğmeyi açacak.

Daha sonra dışarı çıkan fareler, yiyeceklerle ödüllendirilecek.

KISA DALGA’DAN

Gazeteci İbrahim Ekinci, Marjinal Fayda'da, küresel ve ulusal ekonomiyi anlamak, kararlar alırken sağlıklı öngörüler oluşturabilmek için bir haftanın panoramasını çıkarıyor...

Ekinci, Marjinal Fayda'nın bu haftaki bölümünde ekonomide işlerin nasıl kötüye gittiğini madde madde anlatıyor.

Podcast Haberleri