Farelere yeni görev: Sırt çantasıyla enkazda canlı arayacaklar

Farelere yeni görev: Sırt çantasıyla enkazda canlı arayacaklar
Belçikalı sivil toplum kuruluşu APOPO, deprem sonrası enkaz altındaki kişileri bulmaları için fareleri eğitiyor. Farelere yüksek teknoloji ile donatılmış bir yelek giydirilecek.

Yüksek teknoloji ile donatılmış sırt çantaları ile donatılan hayvanlar, girilmesi zor alanlarda canlı olup olmadığını anında bildirecek. BBC Türkçe'den Yusuf Özkan'ın haberine göre yaklaşık 10 yıldan bu yana kara mayınlarını ve tüberkülozu tespit etmek için köpekleri ve fareleri eğiten Belçikalı kuruluş, şimdi de sıçanların, deprem ve benzeri felaketlerin kurbanlarını bulması için çalışmalara başladı.

Belçika medyasında yer alan habere göre, sıçanlara yüksek teknoloji ile donatılmış bir yelek giydirilecek.

Enkaz altına salınan hayvanlar, burada kurbanı bulduktan sonra yeleklerinde bulunan, sinyali etkinleştirici düğmeyi açacak.

Daha sonra dışarı çıkan sıçanlar, yiyeceklerle ödüllendirilecek.

APOPO, sıçanların taşıyacağı teknolojik cihazlar için Hollanda’daki Eindhoven Teknik Üniversitesi ile işbirliği yaptı.

Mühendis Sander Verdiesen tarafından video kamera, mikrofon ve izleyici içeren bir tür yelek geliştirildi. Kean, hayvanların eğitimine henüz yeni başlamış olsa da sonuçların umut verici olacağını söylüyor

Sırt çantaları ve eğitimin, fareleri arama ve kurtarma için inanılmaz derecede yararlı hale getirdiğini belirten Kean, “Sıçanlar doğal olarak meraklı ve maceracı hayvanlardır. Bu da arama kurtarmanın en önemli iki yönüdür. Ayrıca küçük boyutları ve mükemmel koku alma duyuları nedeniyle hayvanlar, küçük ve sıkışık alanlarda insanları bulmak için çok uygundur” diyor.

Dünya