4 KASIM 2022 - KISA DALGA BÜLTEN
DEMET BİLGE ERKASAP
PODCASTİ DİNLEMEK İÇİN PLAY’E TIKLAYINIZ
GÜNDEM
Sansür yasasında ilk dosya Kılıçdaroğlu’na
‘Sansür Yasası’nın’; en çok tartışılan ve iptali için Anayasa Mahkemesi’ne taşınan, “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yaymak” düzenlemesi; siyasiler arasında ilk kez CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu hakkındaki suç duyurusunun gerekçesi oldu. Emniyet Genel Müdürlüğü, Kılıçdaroğlu hakkında uyuşturucuyla ilgili açıklamaları nedeniyle suç duyurusunda bulunurken, suçlamalar arasında , “Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yaymak” maddesini de ekledii. Aylarca tartışılan ve “Sansür Yasası” olarak bilinen düzenleme, 18 Ekim’de yürürlüğe girdi. CHP, aynı gün; teklifi, en çok tartışılan 29. maddesinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması talebi ile Anayasa Mahkemesi’ne taşıdı.
“Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yaymak” suçunu düzenleyen madde, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası öngörüyor.
TTK Genel Müdür Yardımcısı Kiraz: Faciada havalandırmanın etkisi yok
Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdür Yardımcısı Muharrem Kiraz, Amasra’daki maden faciası için TBMM’de kurulan araştırma komisyonunda konuştu. Kiraz, bilirkişi raporunun aksine, kendi yaptıkları incelemeye göre facianın meydana gelmesinde havalandırmanın etkisi olmadığını söyledi. Kazaya ilişkin ön bilirkişi raporunda ise “Yetersiz ve etkisiz havalandırma sistemi olayın meydana gelmesindeki en temel unsurdur” tespitine yer verilmişti.
İstanbul'da bir evden bunlar çıktı: Lav silahı, el bombası, kalaşnikof, suikast silahı
İstanbul Gaziosmanpaşa'da polisin bir eve düzenlediği operasyonda lav silahı, kalaşnikof marka uzun namlulu silahlar, suikast silahı ve el bombaları ele geçirildi. Operasyonda gözaltına alınan 7 kişiden 6'sı tutuklandı.
İmamoğlu'na bir suikast ihbarı daha! Avukatları savcılığa başvuru yaptı
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun avukatı dün İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvuru yaptı ve müvekkilinin can güvenliğinin tehlikede olduğunu belirterek derhal korunmasını gerektiğini ifade etti.
Kadıköy Belediyesi'nde başkanın makam odasına haciz
İstanbul'da Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı'nın makam odasındaki eşyalar, 39 yıl önce yapılan kamulaştırma nedeniyle haczedildi. Kadıköy Belediyesi 6 ay içerisinde 629 bin 666 TL'lik borcu, davacılara ödemezse, haczedilen mallar belediyeden alınarak icradan satılacak.
Yaşlı hastayla dalga geçmişlerdi: Bayındır Hastanesi 27 gün sonra yeniden açıldı
İstanbul Ataşehir'de bulunan özel bir hastanede personellerin hasta kadınla alay ettikleri video sosyal medyada tepki çekmiş; Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, görüntülerin çekildiği özel hastanenin faaliyetlerinin durdurulduğunu açıklamıştı. Hastane 27 gün sonra yeniden hasta kabulüne başladı.
'Şiddetli kuraklık', İstanbul'un barajlarını vurdu: İSKİ'den kritik uyarı geldi
İstanbul'a eylül ve ekim ayında beklenen yağış düşmedi. Megakenti besleyen 10 barajdaki su seviyesi yüzde 50'nin altına düştü.
İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ), dün itibariyle 10 barajdaki toplam su seviyesinin yüzde 40,02 olduğunu açıkladı. İSKİ, su kullanımına ilişkin 21 maddelik bir metin paylaşarak tasarruf çağrısı yaptı.
Gereksiz harcanan su miktarının en aza indirilmesi, akıtan muslukların tamir edilmesi, banyoda geçirilen sürenin bir dakikaya indirilmesi gibi önerilerin yer aldı.
EKONOMİ
TÜİK ve ENAG ekim enflasyonunu açıkladı: Arada büyük fark var
TÜİK ve Bağımsız Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG), ekim ayı enflasyon hesabını açıkladı.
TÜİK’e göre ekimdeki aylık enflasyon yüzde 3,54 oldu.
Önceki yılın ekim ayına göre yüzde 85,51'lik yükseliş görüldü.
Verilere göre ekim ayının zam şampiyonu yüzde 26,23 ile sebze oldu. Onu yüzde 12,72 ile makarna çeşitleri, yüzde 12,38 ile kadın giyim izledi.
Twitter hesabından duyuru yapan ENAG, Tüketici Fiyat Endeksi'nin (E-TÜFE) ekim ayında yüzde 7.18 arttığını dile getirdi.
ENAG yıllık enflasyonu %185.34 olarak açıkladı.
Merkez Bankası, yıl sonu için yüzde 65'lik enflasyon tahmininde bulunmuştu.
Bu arada TÜİK'in bağımsız araştırmacıların kurduğu Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) aleyhine kurumun itibarını zedelemek suçlamasıyla açtığı dava reddedildi.
Benzin ve otogaza zam geliyor
Hem benzine hem de otogaza bugün zam gelmesi bekleniyor.
Yılbaşından beri 36 kez zam yapılan benzine bir zam daha yolda.
NTV'nin aktardığına göre cuma gününden itibaren geçerli olmak üzere benzine 1 lira 31 kuruş zam bekleniyor. otogaz grubunda da 49 kuruşluk fiyat artışı bekleniyor.
2023 cezaları: Kırmızı ışıkta geçmek 953, hız aşımı 1979 TL
2023 yılında vergi ve harçlar yüzde 122.93 oranında artacak. Dünya Gazetesi’nde yer alan habere göre 2023’te, trafikte kırmızı ışıkta geçmenin, hız sınırını yüzde 30 aşmanın ve cep telefonuyla konuşurken araç kullanmanın cezası 953 TL olacak. Alkollü araç kullananlara başlangıçta 4 bin 250 trafik cezası kesilecek.
TOKİ, 2215 kişinin sözleşmesini feshetti
CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun soru önergesini yanıtlayan, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un verdiği bilgilere göre TOKİ toplam konut hakkı kazanan 2 bin 215 kişinin sözleşmelerini feshetti. Fesih gerekçeleri borcunu ödeyemememek, ölüm/redd-i miras gibi nedenler olarak sıralandı.
İSİG raporu: 20 yılda en az 30 bin 224 işçi, iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'nin (İSİG), yayınladığı rapora göre, AKP’nin hükümete geldiği 3 Kasım 2002'den beri en az 30 bin 224 işçi alınmayan önlemler nedeniyle yaşamını yitirdi.
Verilere göre, 2002 yılının son iki ayında 146, 2003’te 811 ve 2022 yılının ilk on ayında 1521 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi.
Resesyon uyarıları geldi: Moody's, 6 AB ülkesinin bankacılık sektörü notunu düşürdü
Uluslararası derecelendirme kuruluşu Moody's, 6 Avrupa Birliği (AB) ülkesinin bankacılık sektörünün not görünümünü durağandan negatife düşürdü. Almanya, Çekya, İtalya, Slovakya, Polonya ve Macaristan’ın bankacılık sektörünün notunu düşüren Moody’s, Avrupa ekonomilerini zayıflatan enerji krizi ve yüksek enflasyonun etkilerine de dikkat çekti. Kuruluş "Alman ekonomisi resesyona girecek" dedi.
DIŞ POLİTİKA VE DÜNYA
Zelenskiy: Tahıl anlaşmasının devamı önemli bir sinyal
Rusya’nın Tahıl Koridoru Anlaşması’na geri dönmesinin yankıları sürüyor. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy Tahıl Koridoru Anlaşması'nın devam etmesini "önemli bir işaret" diye nitelendirdi. Zelenskiy, "Rusya’nın anlaşmanın uygulanmasına yeniden katılımı ülkemiz ve dünya için önemli bir diplomatik bir sonuç" diye konuştu.
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ise Türkiye'nin tahıl anlaşmasında yer almasının Rusya için bir 'güven faktörü' olduğunu belirtti.
Rusya’nın Tahıl Koridoru Anlaşması’na dönme kararının ardından ABD’den de açıklama geldi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price dört ay geçerli olması planlanan ve süresi 19 Kasım'da dolacak olan anlaşmanın uzatılması çağrısında bulundu.
Rusya, Türkiye’nin ev sahipliğinde Temmuz ayında imzalanan anlaşmadan 29 Ekim’de çekildiğini duyurmuştu. Ukrayna’nın Rusya'nın Karadeniz Filosu’na insansız hava aracı ile saldırı düzenlediğini iddia ederek tahıl koridorunu istismar ettiğini savunmuştu. Ukrayna ise bu suçlamaları reddetmişti.
Rusya’nın çekilme kararının ardından Türkiye Rusya’nın anlaşmaya dönmesi için diplomatik girişimlerde bulunmuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan Rusya lideri Putin'le görüşmüştü.
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve Ukrayna hükümeti Türkiye'ye gösterdiği diplomatik çabalar nedeniyle teşekkür etti.
Brezilya'da Bolsonaro destekçileri kışlalar önünde darbe çağrısı yaptı
Brezilya’da başkanlık seçiminde solcu lider Lula’ya yenilen Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’nun destekçileri, kışlaların önünde eylemler yaparak darbe çağrısı yaptı.
Eylemciler, askerleri seçim sürecine müdahale etmeye ve Bolsonaro’yı iktidarda tutmaya çağırdı.
Ülkenin en büyük kenti olan Sao Paulo’daki Güneydoğu Askeri Komutanlığı önündeki eylemciler, “Müdahale şimdi!” yazılı dövizler taşıdı.
İngiltere'de göçmen merkezinde tutulan kız çocuğu, şişenin içinde fırlattığı mektupla yardım istedi
İngiltere'nin güneydoğusundaki Kent bölgesinde bulunan Manston göçmen merkezinde bir kız çocuğu, tel örgülerin üzerinden gazetecilere fırlattığı şişenin içindeki notla yardım çağrısında bulundu.
Kız çocuğunun mesajında, göçmen merkezindeki koşulların zorluğu ve yaşananlar anlatılıyor. Mesajda, göçmen merkezinde hamile kadınların ve hastaların yardıma muhtaç olduğu aktarılıyor.
50 ailenin 30 günden fazla süredir tutulduğunu aktaran kız çocuğu, göçmen merkezinin “hapishane gibi” olduğunu belirterek, “gazetecilerden, örgütlerden ve herkesten” yardım istiyor.
Hükümet göçmen merkezinde yasaya aykırı biçimde, göçmenlerin dört haftaya kadar tutulduğu eleştirileriyle de karşı karşıya.
Merkezde aynı anda en fazla 1600 göçmenin tutulması gerekirken, Kent’teki yerel yöneticiler bu sayının şu an 4 bine yaklaştığını bildiriyor.
TikTok'tan endişe yaratan açıklama: Verilerinize erişiyoruz
Çin merkezli sosyal medya platformu TikTok güncellenen kullanıcı gizlilik anlaşmasını yayınladı. Belgede TikTok’un Brezilya, İsrail, Çin ve ABD’deki merkez ofislerinin kullanıcıların verilerine ve bilgilerine erişebildiği görüldü.
Avrupalı kullanıcılara yönelik yapılan açıklamada, verilerin Avrupa kıtası dışındaki yetkililer tarafından kullanılabildiği belirtildi.
Çin merkezli şirket, “Yetkililerin verilere erişimi platformun istikrarlı, eğlenceli ve güvenli olması için gerekli” açıklamasını yaptı. TikTok’un kullanıcı verilerine erişimi bir süredir ABD ve AB’nin gündemindeydi.
TikTok’u dünya çapında 1 milyardan fazla insan kullanıyor.
KISA DALGA’DAN
Gazeteci yazar Timur Soykan’ın, “Gazetecilik hayatımda karşılaştığım en garip cinayet” dediği olayı dava dosyasından belgelere dayanarak anlattığı podcastini dinleyebilirsiniz…