'Geçim sıkıntımız var'

Gündemin öne çıkan gelişmeleri Demet Bilge Erkasap'ın hazırlayıp sunduğu Kısa Dalga Bülten'de...

Kısa Dalga’dan herkese merhaba… Gündemin öne çıkan gelişmelerinden derleyerek hazırladığımız Kısa Dalga Bülten’e başlıyoruz...

Dinlemek için 'Play'e tıklayınız

Gözler 'Narin' soruşturmasında

Türkiye'nin günlerdir takip ettiği Narin Güran cinayetinde önemli gelişmeler yaşandı. CNNTürk Ankara Temsilcisi Dicle Canova'nın haberine göre Adli Tıp Kurumu, Narin'in boğazı sıkılarak öldürüldüğünü saptadı.

▪️ Soruşturmayı manipüle ettikleri öne sürülen Narin Güran'ın iki kuzeni serbest bırakıldı. Narin'in yengesi Hediye Güran ise "kasten öldürmeye iştirak" suçlamasıyla tutuklandı.

Meclis açılmadan Anayasa tartışması başladı

▪️ Cumhur ittifakı ortağı HÜDA- PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu'nun Anayasa'nın 4. maddesine karşı oldukları yönündeki açıklamalarıyla başlayan tartışma sürüyor.

▪️ Yapıcıoğlu'na ittifak ortaklarından tepki geldi. AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, "Anayasa’nın dört maddesiyle ilgili hiçbir tartışmamız söz konusu değildir" derken, MHP Genel Başkan Yardımcısı İsmail Özdemir de "Başlatılmak istenen tartışmalar ise boş ve beyhudedir" diye konuştu.

▪️ Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yiğit Bulut ise "Büyük Türk Milleti var olduğu sürece Anayasa'nın ilk dört maddesi tartışma konusu olamaz" ifadelerini kullandı.

▪️ Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Anayasa'nın ilk dört maddesini değiştirmenin Cumhuriyet'i yıkma girişimi olduğunu belirterek, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nı gereğini yapmaya davet etti.

Şimşek: Geçim sıkıntımız var

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomik hedefleri açıklarken, "Zamana ihtiyacımız var, sabır gerekiyor" dedi.

▪️ CNNTürk'te katıldığı yayında "Sıkıntıların farkındayız" diyen Şimşek, eşiyle gittiği markette yurttaşların şikayetlerini dinlediklerini belirterek "Haklılar, bir geçim sıkıntımız var" diye konuştu. Şimşek, 2025'in sonunda enflasyonun yüzde 20'nin altına ineceğini belirtti.

Altı ayda 28 bin iltica başvurusu

AB'ye üye 27 ülke ile Norveç ve İsviçre'yi kapsayan AB+ ülkelerine altı ayda 513 bin iltica başvurusu yapıldı.

▪️ Avrupa İltica Ajansı'nın verilerine göre Suriyelilerin başvuru sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7 artarak 71 bin oldu.

▪️ Türk vatandaşları 2024'ün ilk altı ayında toplam 28 bin 224 başvuru yaptı.

▪️ DW'nin haberine göre, Türk vatandaşlarının başvurularındaki kabul oranı 2019'da yüzde 54 iken 2024'ün ilk yarısında yüzde 18'e geriledi.

Gündem

Hakkını arayan işçilere ters kelepçe

Sendikalaştıkları için işten atılan ve eylemlerinin 59'uncu gününde polis tarafından ters kelepçe ile gözaltına alınan Polonez işçilerinin eylemleri sürüyor. İşçiler, Çatalca Kaymakamlığı önünde buluştu, kendilerine yönelik şiddeti ve ters kelepçeyi protesto etti. İşçiler ellerini arkadan bağlayarak "Sendika hakkımız engellenemez", "Birleşen işçiler asla yenilmez" sloganları attı.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, iktidara geldikten 10 yıl sonra

Türkiye'nin hem Avrupa Birliği'ne gireceğini ve paradaki bir sıfırın da atılacağını söyledi. Özel, "Maaş aynı kalacak. Masraflardan bir sıfır atın. Dana kıyma 55 lira, kuzu pirzola 70 lira 1 litre rakı 140 lira. Hesap böyle" dedi.

AK Parti'de üç dönem milletvekilliği yapan Metin Külünk'ten erken seçim çıkışı geldi. Külünk, "Milletimizin sofrasının rahatlatılması gerekiyor. 2025'te ülke ekonomik olarak rahatlamazsa sandığın baskısı artar" dedi.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin okullarda kayıt ücreti alınmadığını savunurken, "Kayıt ücreti alınıyor" ifadesinin yöneticileri zan altında bırakabilecek ciddi itham olduğunu söyledi.

NTV'nin haberine göre ise bir araştırma şirketinin son çalışmasına göre her 10 veliden 4'ü zorunlu bağış yaptığını söyledi. Araştırmaya göre, velilerin yüzde 43'ü çocuğunu okula kaydettirebilmek için ücret ödemek zorunda kalıyor.

Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçesinde, polislerin denetim sırasında durdurdukları motosiklet sürücüsünü darbedip orantısız güç kullandıkları iddiaları üzerine kaymakamlık idari soruşturma başlattı.

Ankara'da eski eşi Sinan Özçelik tarafından çocuklarının gözü önünde 7 yerinden bıçaklanarak ağır yaralanan Sinem T., 11 ve 13 yaşındaki kızlarını eski eşine göstermediği gerekçesiyle hakkında verilen 3 günlük hapis cezasını çekmek için polise teslim olarak cezaevine girdi.

Kayseri'de modacı Barbaros Şansal'a, sosyal medyadan hakaret ettiği iddiasıyla Adem Ç.'nin, 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası istemiyle tutuksuz yargılandığı davada karar çıktı.

▪️ Mahkeme, şikayetçi Şansal'ın milli değerlere aykırı paylaşımda bulunduğu ve sanığın "haksız tahrik" altında söz konusu yorumu yaptığı gerekçesiyle cezaya yer olmadığına karar verdi.

Eski manken Deniz Akkaya, kızına şiddet uyguladığı gerekçesiyle yargılandığı davada 4 ay 27 gün hapis cezasına çarptırıldı. Akkaya'nın kızına fırlattığı içinde demir termos bulunan çanta silah sayıldı.

Ekonomi

İstanbul Planlama Ajansı, 'Türkiye’nin İsraf Karnesi' başlıklı raporunu yayınladı.

▪️ Rapora göre kur korumalı mevduat yüzünden kamu iki yılda 1 trilyon 58 milyar lira zarara uğradı.

▪️ Zafer Havalimanı'nda garanti ve yatırım bedeli arasındaki hata payı yüzde 97,45 oldu.

▪️ Kira artışına yüzde 25 sınır getirildiği 2022 yılından 2023 yılına olan dönemde lojman kira harcamaları yüzde 57,8 oranında arttı.

Merkez Bankası, faiz kararını perşembe günü açıklayacak.

▪️ Bloomberg'in anketine göre piyasa katılımcıları politika faizinin yüzde 50'de sabit bırakılmasını bekliyor.

▪️ Ankete katılan 22 kurumdan 18'i ilk indirim hamlesini Ekim-Kasım-Aralık döneminde bekliyor.

▪️ Morgan Stanley analistleri de politika faizinin sabit bırakılacağını öngördü.

▪️ JPMorgan Türkiye Ekonomisti Fatih Akçelik, kasım ayında faiz indirimi beklediklerini kaydetti.

Merkez Bankası verilerine göre, temmuz sonu itibarıyla özel sektörün yurt dışından sağladığı toplam kredi borcu, 2023 yıl sonuna göre 9,5 milyar dolar artarak 173 milyar dolara yükseldi.

Türkiye genelinde ağustos ayında 134 bin 155 konut satılırken, ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre satışlar yüzde 9,9 arttı.

ABD'li uluslararası yatırım bankası Goldman Sachs, altın fiyatının 2025 başında 2700 doları bulabileceği tahminini paylaştı.

Ticaret Bakanlığı, konut ilanlarında manipülatif fiyat artışı yaptığı belirlenen 2 bin 36 gerçek ve tüzel kişiye yaklaşık 126 milyon TL idari para cezası uyguladı.

Amazon, pandemi öncesi sisteme geri dönüyor. Buna göre evden çalışma ve ofise gelme modellerinin birleştirildiği hibrit dönem sona erecek.

▪️ Gelecek yıldan itibaren 5 gün ofise gelmek zorunlu olacak. Amazon, 2023'te de böyle bir karar almış, çalışanlar ise itiraz etmişti.

Kısa Dalga'dan 1 öneri

Kısa Dalga yazarı İbrahim Ekinci, ekonomi gündemini yorumluyor... Dinlemek için tıklayınız

Dünya

Avrupa'yı etkisi altına alan 'Boris' fırtınası, kıta genelinde sellere yol açarken en az 20 kişi hayatını kaybetti. Macaristan ve Polonya'da nehir setlerini kum torbalarıyla güçlendirmek için askerler görevlendirildi. Polonya'da hükümet, sellerden en çok etkilenen güney bölgelerde "doğal afet" durumu ilan etti. (AA)

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, 7 Ekim 2023 ile 31 Ağustos 2024 tarihleri arasında İsrail saldırılarında hayatını kaybeden 34 binden fazla Filistinlinin ismini açıkladı.

▪️ İsrail'in 1 yaş altı en az 710 bebeği öldürdüğüne dikkati çekildi.

Aralarında DW'nin de bulunduğu büyük Alman medya kuruluşları İsrail ve Mısır hükümetlerine açık mektup yazarak, bağımsız gazetecilerin Gazze'ye erişiminin sağlanmasını talep etti.

▪️ Mektupta, "Riskin farkındayız ve üstlenmeye hazırız. Gazze Şeridi'ne girmemizi sağlayın. Bırakın çalışalım. Bu herkesin yararınadır" denildi.

Birleşmiş Milletler, İsrail'in şiddetli saldırıları altındaki Gazze Şeridi'nde insan sağlığı için tehdit oluşturan kemirgen ve böceklerin yayılması konusunda uyarıda bulundu.

Elon Musk, ABD'de başkan adayı Donald Trump'a yönelik "suikast girişiminin" ardından "Kimse Biden/Kamala'ya suikast düzenlemeye çalışmıyor bile" ifadesini kullanmıştı.

▪️ Beyaz Saray, Elon Musk'a tepki gösterdi ve bu sözleri "sorumsuzluk" olarak nitelendirdi.

▪️ Bu arada şüpheli Ryan Wesley Routh'un yazdığı kitapla ilgili ayrıntılar paylaşılmaya devam ediyor. Routh, kitabında, İran'a çağrı yaparak Trump'ın öldürülmesini istemiş ve Trump'ı h“soytarı” olarak tanımlamış.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya-Ukrayna Savaşı'nı sona erdirmesi öngörülen zafer planlarının yüzde 90'dan fazlasının yazıldığını, gelecek hafta müttefiklere sunulacağını açıkladı.

Facebook ve Instagram'ın sahibi Meta, "dış müdahale faaliyetleri" gösterdikleri gerekçesiyle haber ajansı Rossiya Segodnya ve devlet kanalı RT dahil bazı Rus medya kuruluşlarını platformlarından yasakladığını bildirdi.

Almanya, bu kış Ukrayna'ya 100 milyon euro ek yardımda bulunacağını açıkladı. Dışişleri Bakanı Baerbock, Rusya'nın “Ukrayna'daki insanların hayatlarını korkunç hale getirmek amacıyla bir kış savaşı daha” planladığını belirtti.

Almanya'nın Ankara Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamada, Almanya'da başlayan geçici sınır kontrollerinin güvenli, düzenli ve yasal girişin sağlanması amacıyla yapıldığı, Türkiye'nin bu durumdan etkilenmeyeceği bildirildi.

Düzensiz göçmenleri ülkeden göndermeye hazırlanan İran, Mart 2025'e kadar yaklaşık 2 milyon kişiyi sınır dışı edecek. İranlı yetkililer, resmi olmayan verilere göre ülkede yaklaşık 5 milyon Afgan bulunduğunu ve bunlardan birçoğunun düzensiz göçmen olduğunu belirtiyor.

Mahsa Amini'nin ikinci ölüm yıl dönümünde açıklamalarda bulunan İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, bundan böyle "Ahlak polisinin kadınları taciz etmemesini sağlayacağını" duyurdu.

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin görevinin yakında tamamlanacağını belirterek ülkesinin savaş sürecinden istikrar sürecine geçtiğini söyledi.

ABD, Çin ile egemenlik ihtilafı içinde olan Tayvan'a askeri ekipmanların yedek parçaları, onarımı ve yeniden gönderilmesine dair 228 milyon dolar değerinde muhtemel bir satış konusunda "kararlı" olunduğunu duyurdu.

Japonya'da 100 yaş üstü nüfus ilk kez 95 binin üzerine çıktı. Nüfusu yaklaşık 125 milyon olan Japonya, yaşam süresinin uzun olmasıyla biliniyor. Hayattaki en yaşlı insan 116 yaşındaki Itooka Tomiko da Japonya'da yaşıyor.

Hakkında cinsel saldırı suçlamaları bulunan "Diddy" lakaplı Amerikalı oyuncu, yapımcı ve rapçi Sean Combs gözaltına alındı.

▪️ New York Güney Bölge Savcısı Damian Williams, iddianamenin şimdilik gizli tutulacağını, dava hakkındaki detayların daha sonra açıklanacağını belirtti.

Fransa’da toplu tecavüz davasında, eşine uyuşturucu vererek farklı erkekler tarafından 10 yıl boyunca istismar edilmesine neden olan Dominique Pelicot, tüm suçlamaları kabul etti. 71 yaşındaki Pelicot i “Ben de bu mahkemedeki diğerleri gibi bir tecavüzcüyüm” dedi.

Avrupa'da birçok kent, şehirlerdeki "aşırı turizm" ile mücadele ediyor. Son olarak Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de Airbnb tarzı kısa süreli kiralamaların yasaklanması kararı alındı.

Kültür - Sanat - Yaşam

Theotokia Kültür Festivali kapsamında düzenlenen etkinliklerin sonuncusu, gelecek yıl 100. yaşını kutlayacak olan Apoyevmatini gazetesinin hikâyesinin anlatıldığı “100: Apoyevmatini” belgeselinin gösterimi ile yapıldı.

▪️ Belgeselin yapımcı ve yönetmenliğini Kısa Dalga yazıişleri ekibinden gazeteci Melike Çapan yaptı.

▪️ Belgeselde, Adosoğlu’nun vefatından sonra 2003’te Mihail Vasiliadis’in genel yayın yönetmenliğine gelmesiyle birlikte gazetedeki geriye gidişin tersine dönüşü ve yaşanan dönüşüme de yer veriliyor.

Bu sezon 35 yeni dizi ekranlara gelecek. İddialı bir dizinin bölüm maliyeti, 12.5 ile 18 milyon TL arasında değişiyor.

▪️ 10haber'den Müge Dağıstanlı'nın haberine göre; senarist ücretleri haftalık 300 ile 650 bin TL arasında değişiyor. Hazar Ergüçlü, Özgü Namal, Demet Özdemir, Afra Saraçoğlu, Özcan Deniz bölüm başına 1 milyon lira alırken, Kıvanç Tatlıtuğ 1 milyon 750 bin,

Halit Ergenç ise 2 milyon lira alıyor.

İrlandalı yazar Bram Stoker'ın 'Drakula' romanındaki karakterlerden hareketle Okan Bayülgen'in yeniden kaleme alıp yönettiği "Drakula" oyunu, BKM ve Kabare Dada'nın ortaklığında sahnelenecek.

Ünlü şarkıcı Taylor Swift, Amerika'da 5 Kasım'da yapılacak seçimde Demokrat aday Kamala Harris'i destekleyeceğini açıkladıktan sonra Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump, "Taylor Swift'ten nefret edı̇yorum" mesajı paylaşmıştı.

▪️ Yazar Stephen King'in yanı sıra çok sayıda ünlü isim Trump'a tepki gösterip "Taylor Swift'i seviyorum" mesajları paylaştı.

Bu yıl “90’larda Çeşme” teması ile düzenlenen Çeşme Festivali, Yeni Türkü konseri ile final yaptı.

Dünyanın en yaşlı kedisi olarak bilinen Rosie hayatını kaybetti. Kedinin yaşının, insan yaşına göre 152 yıla denk geldiği belirtiliyor.

Guinness Rekorlar Kitabı'na göre, İngiltere'de 28 yaşındaki Flossie, dünyanın en yaşlı kedisi unvanına sahip.

Spor

İsrail ekibi Maccabi Tel Aviv ile Kıbrıs Rum Kesimi'nde oynanan maçta Panathinaikos taraftarları "Yıllar süren yasa dışı işgal! Unutmuyoruz!" yazılı bir pankart açtı. Taraftara tepki gösteren Ergin Ataman, konuya ilişkin yaptığı açıklamada "Spor salonları siyasetin değil, dostluğun ve barışın yeridir. Ben de bu duruma dikkat çekmek için tepkimi en sert şekilde gösterdim" dedi.

Trendyol Süper Lig'de 5. hafta maçları tamamlandı. Haftanın son müsabakasında Antalyaspor, sahasında Adana Demirspor'u 2-1 mağlup etti. Fenerbahçe, 13 puan ve maç fazlasıyla liderliğini sürdürdü.

TFF 2'nci Lig Kırmızı Grup takımlarından Nazillispor'da başkanlık yapan isimler kulübün vergi borcu nedeniyle şahsi banka hesaplarına bloke konulmasının şaşkınlığını yaşadı.

Antalya'da düzenlenecek Hard Enduro Dünya Şampiyonası'nın 6. ayağı Sea To Sky Enduro Motosiklet Yarışı'nda sporcular, son etap öncesinde şampiyonluk için önemli puanlar kazanacak.

Podcast Haberleri