KISA DALGA BÜLTEN
10 ARALIK 2021
GÜNDEM
Asgari ücrette ilk rakamlar açıklandı, uzlaşma sağlanamadı
Asgari ücret görüşmelerinin üçüncü turu dün Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu’nun (TİSK) ev sahipliğinde yapıldı. Toplatıda ilk kes rakamları telaffuz edildi.
Çalışma Bakanlığı Müsteşarı Nurcan Önder "TİSK asgari geçim tutarını 3100, Türk-İş 3579 lira olarak öngörüyor" dedi.
Taraflar baz alınacak enflasyon rakamlarında anlaşamadı. TİSK, TÜİK'in enflasyon rakamlarının baz alınmasını isterken, Türk-İş yaşanan enflasyonun yüzde 50'nin üzerinde olduğu gerekçesiyle buna itiraz etti.
Asgari ücreti, yasa gereği işçi, işveren ve hükümetten 5'er temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor.
Komisyon, dört kez toplanıyor. En az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğuyla karar veriyor.
Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.
Kılıçdaroğlu’ntan TİSK’e tepki: “Doğru düzgün teklifte bulunun işçilere”
Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu’nun asgari ücret zammı için “TÜİK'i esas alırız" sözlerine CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu Twitter’dan tepki gösterdi
CHP lideri, “Evet, sizin neyi esas alacağınızı bildiğim için gittim TÜİK kapısına. Geçin bunları da doğru düzgün bir teklifte bulunun işçilere” dedi.
DİSK Genel Başkanı'nın TÜİK isyanı
-Asgari ücret görüşmelerinden ortak bir rakam çıkmazken DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, bugüne kadar asgari ücret belirlenirken kullanılan bekar işçinin yaşam maliyetinin TÜİK tarafından komisyona verilmediğini söyledi.
Çerkezoğlu “Enflasyon oranları ile milyonlarca çalışanın ücretlerini belirleyen TÜİK sıra yaşam maliyetini hesaplamaya gelince bundan kaçınıyor. Bu kabul edilemez” dedi. Çerkezoğlu, “TÜİK bunu saklamak istiyorsa nafiledir” diyerek kendi hesaplamasına göre 4 kişilik bir ailenin asgari yaşam maliyeti (yoksulluk sınırı) Ekim 2021 ayı itibariyle 10 bin 335 lira olduğunu açıkladı.
Kılıçdaroğlu "Adalet nöbeti" tutan Emine Şenyaşar'ı ziyaret etti
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın yakınlarının saldırısı sonucu ailesinden 3 kişiyi kaybeden Emine Şenyaşar’ ailesini ziyaret etti. Kılıçdaroğlu, "Anneye hepinizin huzurunda söz veriyorum; bu davanın takipçisi olduk, olmaya devam edeceğiz.. Bir evladın, kardeşin olarak aynen takipçisi olacağım” dedi.
Ailenin avukatlarından Bülent Duran, dava dosyasına dair bilgileri paylaşarak, "Sadece esnaf olan bu aile korkunç bir katliam ile yüz yüze kaldı. Her şey annenin gözleri önünde yaşandı. Tek bir kişi tutuklanmadı” diye konuştu.
Buse Güler'i yaralayan Cemal Albayrak'a 18 yıl hapis cezası veren hakim: "Sen bir insanın istediğiyle arkadaşlık yapma hakkına, gece dışarı çıkma hakkına da zarar verdin"
İstanbul’da Buse Güler adlı kadını ağır yaralayan Cemal Albayrak, "tasarlayarak öldürmeye teşebbüsten" 18 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Kararını açıklayan Mahkeme Başkanı Utku Ercan, “Sen bir insanın istediğiyle arkadaşlık yapma hakkına, gece dışarı çıkma hakkına da zarar vermiş oluyorsun. İçerde bulunduğun sürede bunları, topluma nasıl zarar verdiğini iyice düşün” dedi.
RTÜK'ten, Hasan Can Kaya'nın 'Konuşanlar' programına inceleme
-Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, Acun Ilıcalı'nın sahibi olduğu dijital platform Exxen'de yayınlanan Hasan Can Kaya'ın 'Konuşanlar' isimli programına 'Türk aile yapısına ve ahlâkına uygun olmayan diyaloglar'dan inceleme başlatıldığını duyurdu.
İnci’den 16 akademisyene suç duyurusu
Görevden alınan Prof. Dr. Melih Bulu’nun ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından rektörlüğe atanan Naci İnci,, 230 gündür rektörlüğe sırtlarını dönerek eylem gerçekleştiren 16 akademisyen hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu.
COVID 19
UNICEF: Pandemi tarihimizdeki en ağır kriz
Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) tarafından yapılan açıklamada, koronavirüs pandemisinin, örgütün 75 yıllık tarihinde yaşadığı en kötü kriz olduğu belirtildi. -Rapora göre salgın nedeniyle 100 milyon çocuğun daha yoksulluk yaşadığı tahmin ediliyor.
-2020 yılında 23 milyon çocuğun gerekli aşıları olamadığı, bu rakamın 2019 yılına göre 4 milyondan fazla olduğu vurguanıyor.
Kapanma dönemlerinde zaman zaman 1,6 milyar çocuğun okula gidemediğini belirten UNICEF, geçen yıl yüz yüze derslerin yüzde 80 iptal edildiğini kaydetti.
—Rapordaki tahmini rakamlara göre geçen sene 160 milyon küçük yaşta çocuk çalışmak zorunda kaldı. UNICEF'e göre 2022 sonuna kadar 9 milyon küçük yaşta çocuk daha çalışmak zorunda kalabilir.
Prof. Dr. Taşova: 'Yoğun bakım yatakları yeniden doldu, genelde aşısız kişiler yatıyor'
-Türkiye’de vaka sayısı 20 binlerde seyrederken Çukurova Üniversitesi’nden Prof. Dr. Yeşim Taşova, pandemiye bağlı olarak yoğun bakım yataklarının tamamen dolduğunu yeni yatakların açılmaya başlandığını ve yatan hastaların da genelde aşısız kişiler olduğunu söyledi.
Omicron, İngiltere'yi başa döndürdü: Evden çalışma, Covid pasaportu, maske
-İngiltere’de sayıları artan Omicron vakalarının ardından hükümet, Pazartesi gününden itibaren mümkün olan durumlarda evden çalışılmasına karar verdi.
Norveç ve Danimarka’da yeni yasaklar
-Norveç’te 24 saatte 5 bin 138 vaka ile günlük vaka sayısında rekor seviyeye ulaşıldı. Hükümet yeni tedbirleri hayata geçirdi.
Kapalı mekanlarda maske takmak zorunlu hale geldi. Ayrıca halkın 1 metre mesafe kuralına uymaları zorunlu kılındı, evden çalışma çağrısı yapıldı. Mekanların gece yarısından sonra içki servisi yapması yasaklandı.
Danimarka’da da artan vakalara karşı yeni önlemler alındı. -Gece kulübü, bar ve restoranlar da gece yarısı kapanmak zorunda olacak. 50'den fazla kişinin katılacağı konserler yasaklandı.
EKONOMİ
TL hesaplarında 2001 krizinden sonraki en kötü tablo
Merkez Bankası'nın yayınladığı verilere göre yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatları 230,9 milyar dolar oldu. Bankalardaki döviz hesaplarının payı 1,1 milyar dolarlık düşüşe rağmen tüm mevduatlar içinde yüzde 62,2 payla rekor seviyeye yükseldi. -Döviz mevduatların payı 2001 ekonomik krizi döneminde yüzde 61,5 seviyesini görerek önceki rekorunu kırmıştı.
Cerrahide kriz
Döviz kurundaki yükselişle birlikte yaşanan tıbbı malzeme sıkıntısı ortopedi ve beyin başta olmak üzere farklı alandaki operasyonları durma noktasına getirdi. Medikal firmalar da hekimler de durumun ciddiyetine dikkat çekerek acil önlem alınmasını istedi. -Tüm Medikal Dernekler Federasyonu (TÜMDES) Başkan Yardımcısı Erkin Delikanlı - “Türkiye’nin neredeyse tamamında acil olmayan ortopedi ve beyin ameliyatlarında sıkıntı yaşanıyor. Bizim alamadığımız ödemeler aylar önce söylediğimiz gibi halk sağlığı sorununa dönüştü” dedi.
TÜİK: Peynir üretimi bir yılda yüzde 40 azaldı
-Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, ekim ayında, geçen yıla göre yoğurt üretimi yüzde 3,9, inek peyniri üretimi yüzde 2,7, kaymak üretimi yüzde 22,1, peynir çeşitleri üretimi yüzde 40,4 azaldı.
İtalya'dan Amazon'a 1 milyar 128 milyon avroluk 'rekabet' cezası
İtalya Rekabet Kurumu, e-ticarette pazar hakimiyetini rakipleri aleyhine kötüye kullanma gerekçesiyle online satış platformu Amazon’a 1 milyar 128 milyon avro ceza verdi.
DIŞ POLİTİKA VE DÜNYA
Kremlin: Türkiye'ye S-400'ün ikinci partisini sevk etmeyi umuyoruz
-Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Türkiye’ye S-400 füze savunma sistemlerinin ikinci partisinin sevkiyatını gerçekleştirmeyi umduklarını söyledi. Peskov, NATO müttefiki Türkiye'nin S-400 kullanmasına sıcak bakmayan ABD için de "Yaptırım oyununu oynamayı sevdiğini biliyoruz, tek bir ülkenin dahi görüşlerini değiştirmesine yol açamadılar" dedi.
CPJ: Dünyada 293 gazeteci cezaevlerinde
Dünya genelinde hapiste bulunan gazetecilerin sayısı 2021de zirve yaptı. Gazetecileri Koruma Komitesi'nin (CPJ) yayımladığı son rapora göre 1 Aralık itibarıyla 293 gazeteci cezaevlerinde tutuklu bulunuyor.
Rapora göre cezaevlerinde en fazla gazeteci olan ülke Çin. Bu ülkede 50 gazeteci hapiste. -Çin’i 26 gazeteci ile Myanmar, 25 gazeteci ile Mısır, 23 gazeteci ile Vietnam ve 19 gazeteci ile Belarus izliyor.
Kanada ve İngiltere de Pekin Kış Olimpiyatları'nı diplomatik boykota katıldı
-ABD’nin 2022 Pekin Kış Olimpiyatları için başlattığı diplomatik boykotuna, Avustralya’nın ardından Kanada ve İngiltere de katıldı. Söz konusu dört ülke, Pekin’e herhangi bir hükümet temsilcisini yollamayacak. -Ülkelere bağlı sporcular ise olimpiyatlara katılabilecek. Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Başkanı Thomas Bach, sporcular hakkında endişeli olduklarını belirtti.
KISA DALGA’DAN
-Sedat Peker’in, Mehmet Eymür’ün itirafları gündemde. Ancak devlet adına işlenen suçlar konuşulurken unutulan, üzerinde çok durulmayan husus, bu suçlara karışanların insanların hayatını nasıl yakıp yıktığı... Adalet duygusunu nasıl örselediği. 10 Aralık İnsan Hakları Günü vesilesiyle İletişim Yayınları’ndan çıkan iki kitap, “Kayıp adalet” ve “Yaralı Hafıza” tam da bu hikayelere bir pencere açıyor. Mehveş Evin Arka Plan’da anlatıyor