BÜLTEN / "DEVLETİN DEVLETTEN GİZLEDİĞİ BİLGİ"

Erdoğan - Putin’den işbirliği mesajı...Sayıştay 2020 raporları... Bazı kamu kurumları önemli bilgileri raporlarına yansıtmadı...Cumhurbaşkanlığı'nın 1 yıllık harcaması 2.8 milyar lira...6 partinin parlamenter sistem çalışması Meclis’te devam edecek...Çocuklarda vaka artışına karşı uzmanlardan uyarı: "12 yaş üstünü hızlıca aşılmak gerek"...Korona geçirenlere kalp uyarısı...Honda'nın Türkiye devri bitti..Kısa Dalga Bülten yayında...

KISA DALGA BÜLTEN

30 EYLÜL 2021

Kısa Dalga Podcast · BÜLTEN / SAYIŞTAY: "CUMHURBAŞKANLIĞI'NIN 1 YILLIK GİDERİ 2.8 MİLYAR LİRA"

GÜNDEM

Sayıştay 2020: Bazı kamu kurumları eksik rapor verdi

Sayıştay, 2020 denetim raporlarında kamuda çok sayıda hatalı işlem tespit etti. En fazla hatalı işlem tespiti 3 bin 427 bulgu ile mahalli idarelerde olurken, genel bütçeli idarelerdeki bulgu sayısı 641 oldu.

Sayıştay’ın Faaliyet Genel Değerlendirme Raporu’na göre, bazı kamu idareleri ise bilgileri paylaşmadı. Örneğin 147 idare raporlarını tüm başlıklarla ilgili bilgileri içerecek şekilde vermedi. 73 idare kullanılan kaynaklar hakkında bilgi sunmadı. 121 idare yapılan yardımlara ilişkin bilgileri faaliyet raporuna aktarmadı.

Cumhurbaşkanlığı'nın 1 yıllık harcaması 2.8 milyar lira

Sayıştay raporlarında çarpıcı bilgiler ortaya çıkmaya devam ediyor. Cumhurbaşkanlığı’nın 2020 giderlerinin toplamı 2.8 milyar TL olduğu belirtildi. Sayıştay’ın Cumhurbaşkanlığı 2020 Raporu’nda bütçeyle Cumhurbaşkanlığı’na 3.1 milyar TL başlangıç ödeneği tahsis edildiği belirtildi.

Sayıştay: Cezaevi ödeneğiyle hakim ve savcılara lojman yapılmış

Sayıştay’ın Adalet Bakanlığı Denetim Raporu’na göre; Adana’da cezaevi için projelendirilen ödenekle hakim ve savcılara lojman yapıldı.

Kılıçdaroğlu: "Siyaset müdahale etmese bir gram kokain bu ülkeye giremez"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, emekli emniyet mensuplarıyla kahvaltıda bir araya geldi. Emekli polislere seslenen Kılıçdaroğlu, "Siyaset müdahale etmediği zaman bu ülkenin huzurunu sağlarsınız. Bir gram kokain bu ülkeye girmez" diye konuştu.

AKP'li Özkan: "HDP'nin tutum belgesine baktığımızda terörün meşrulaştırılmasını görüyoruz”

HDP’nin Kürt sorunu çözümü için Meclis’i adres gösterdiği 11 maddelik tutum belgesine tepki gösteren AKP Grup Başkanvekili Cahit Özkan, “Tutum belgesinin her bir satırına baktığımızda güzel bir ambalaj içerisine sarılmış terörün meşrulaştırılmasını görüyoruz” dedi.

6 partinin parlamenter sistem çalışması Meclis’te devam edecek

Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’in altyapısını hazırlamak için bir araya gelen muhalefet partileri, ortak bir metin hazırlamaya çalışıyor. CHP Hukuk ve Seçim İşleri Başkanı Muharrem Erkek, temel ilkelerde uzlaşma çalışmalarının olumlu ilerlediğini belirterek “Türkiye için iş birliği yapıyoruz. Temel ilkelerimizi ortak bir metin haline getirmek istiyoruz” dedi.

DEVA Partisi Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Mustafa Yeneroğlu, partilerin Ekim’in ilk haftasında TBMM’de bir araya geleceğini açıkladı.

Meclis 1 Ekim'de açılıyor, işte gündemdeki 5 madde

Yaz dönemini erken seçim ve ittifaklar tartışmasıyla geçiren Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) 27'inci dönem 5'inci yasama yılına 1 Ekim'de başlayacak. Paris İklim Anlaşması'na onay, vergi paketi, sosyal medya düzenlemesi ve bütçe görüşmeleri yeni yasama yılında öne çıkan temel çalışma konuları olacak.

Hrant Dink davasında Zekeriya Öz ve Ekrem Dumanlı'nın mal varlıklarına el konulması kararı

AGOS Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin davadan dosyası ayrılan firari sanıklara ilişkin davada, firari sanıklar Zekeriya Öz ile Ekrem Dumanlı'nın kaçak sayılma şartları oluştuğu gerekçesiyle mal varlıklarına el konulmasına karar verildi.

Seferihisar'da JES projesini mahkeme iptal etti

İzmir 3. İdare Mahkemesi, Seferihisar ilçesine bağlı Orhanlı köyünde Karen Elektrik firması tarafından yapılmak istenen jeotermal enerji santrali projesinin iptaline karar verdi. Orhanlı köylülerinin açtığı davada bilirkişi heyetinin raporunu dikkate alan mahkeme, projeyi halk sağlığına ve doğaya zarar vereceği gerekçesiyle iptal etti.

Öğrencilerin barınma sorunuyla ilgili “arsa toplantısı” yapıldı

İstanbul Valiliği'nde, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya'nın da katılımıyla devlet üniversitelerinin rektörleriyle öğrencilerin barınma ihtiyacını karşılamaya yönelik arsa değerlendirme toplantısı yapıldı.

İBB’den üniversite öğrencilerine 3 bin 200 liralık eğitim desteği

İBB Sözcüsü Murat Ongun, bu yıl ihtiyaç sahibi her üniversite öğrencisine 3 bin 200 liralık eğitim desteği verileceğini, taleplerin de 5 Ekim’den itibaren alınmaya başlanacağını söyledi.

COVID19

Sinovac ile Biontech aşılarının karşılaştırmalı sonuçlarını açıklandı

Manisa Celal Bayar Üniversitesi (MCBÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sinem Akçalı, hastane personeli üzerinde yapılan Sinovac ile Biontech aşılarının karşılaştırmalı sonuçlarını açıkladı. Çalışmada 2 doz Sinovac olanlarda üçüncü aydan sonra antikor oranı yüzde 56’ya düşerken, 3'üncü doz aşıda uygulanan Biontech aşısının, 3 doz Sinovac aşısına göre belirgin üstünlük gösterdiği tespit edildi.

Çocuklarda vaka artışına karşı uzmanlardan uyarı: "12 yaş üstünü hızlıca aşılmak gerek"

Sağlık Bakanı Koca, Türkiye’deki aktif vakaların yüzde 25’nin 18 yaş altı olduğunu söylemişti. Türk Tabipleri Birliği Pandemi Çalışma Grubu’ndan Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol “12 yaş üstünü hızlıca aşılmak gerek” dedi.

Halk Sağlığı Uzmanları Derneği’nden (HASUDER) Prof. Dr. Sarp Üner “İleride ne olacağını bilmiyoruz” derken 12 yaş üstü için aşılamanın arttırılması gerektiğini söyledi

Bakan Özer: “Okullara devam oranı yüzde 95’ten fazla”

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, "Türkiye genelinde devam oranı yüzde 95'in üzerinde. Bu, velilerin ve öğrencilerimizin okula devam etme noktasında bir kaygılarının olmadığını gösteriyor" dedi.

Bakan Yanık’tan hamilelere aşı çağrısı

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, "Son dönemde gebelerin virüse yakalanma oranının artması endişe veriyor. Hamile kardeşlerimizi aşı yaptırmaya davet ediyorum" dedi.

Korona geçirenlere kalp uyarısı

Türk Kardiyoloji Derneği 29 Eylül Dünya Kalp Günü'nde kalp ve damar hastalıklarına karşı korunma konusunda uyardı. Türk Kardiyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Vedat Aytekin, "Bu dönemde koronavirüs geçirmiş hastalarımız 'kalbimde hasar oluştu mu?' sorusuna cevap arıyor. Koronavirüsü ayakta geçiren kişide bu oran binde birden düşük, hastaneye yatmış kişide yüzde 25'e kadar çıkabiliyor. Hastaneye yatacak kadar ağır bir koronavirüs enfeksiyonu geçirdiyseniz kalp kontrolü yaptırın" uyarısında bulundu.

Brezilya'da "İzinsiz ilaçlar insanlarda test edildi" iddiası

Aşı karşıtı olan Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'nun Covid'e karşı "mucize tedavi" diye lanse ettiği ilaçların bir hastane zinciri tarafından hastalardan habersiz test ettiği iddia edildi. Geçen yıl Mart ve Nisan aylarında denek olarak kullanılan hastalardan en az dokuzunun yaşamını yitirdiği, ancak ölüm belgelerinin Covid-19'u içermeyecek şekilde değiştirildiği de iddia ediliyor. Hastane “Hastalar kendileri istedi” savunması yaparken, Sağlık Bakanlığı soruları yanıtsız bırakıyor.

İsveç bütün Covid önlemlerini kaldırıyor

İsveç Halk Sağlık Müdürlüğü, ülkede salgınının tamamen kontrol altına alındığını ve bu nedenle virüse karşı alınan tüm önlemlerin kaldırıldığını açıkladı. Ülke genelinde 18 yaşın üzerindekilerin yüzde 83,6'sına ilk doz aşı yapıldığı, iki doz aşı yapılanların oranın ise yüzde 76,5'e ulaştığı bildirildi.

EKONOMİ

TÜİK'e göre ekonomik güven endeksi yüzde 1,6 arttı

Türkiye İstatistik Kurumu'ndan yapılan açıklamaya göre, ekonomik güven endeksi Ağustos ayında 100,8 iken, Eylül ayında yüzde 1,6 oranında artarak 102,4 değerine yükseldi.

Hizmet Üretici Fiyat Endeksi yüzde 1,36 arttı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Hizmet Üretici Fiyat Endeksi (H-ÜFE) ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 1,36 oranında arttı. H-ÜFE'deki yıllık artış ise pandemi sürecinde geçen yıl meydana gelen gerilemenin yarattığı baz etkisiyle yüzde 34,47 oldu

İş Bankası Genel Müdürü: Kur düşsün istenmiyor

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran "Ben yüksek kurun bilinçli bir tercih olduğunu düşünüyorum. Kur düşsün istenmiyor. O nedenle kur artışının, enflasyon etkisini hariç tutuyorum tabii, üretimi teşvik etmek için kullanıldığını sanıyorum" dedi.

Honda'nın Türkiye devri bitti


1997 yılından bu yana, 24 yıldır üretime devam eden Honda'da Türkiye devri sona erdi. Honda Gebze’deki fabrikayı resmen kapattı.

DIŞ POLİTİKA VE DÜNYA

Erdoğan - Putin’den işbirliği mesajı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, yaklaşık 1,5 yılın ardından Soçi'de bir araya geldiği görüşme 2 saat 45 dakika sürdü. Güymeden önce Erdoğan, “Suriye’nin barışı Türkiye ve Rusya ilişkilerine bağlı” dedi. Putin, ise "Görüşmelerimiz her zaman sorunsuz geçmiyor. Ancak ilgili kurum ve kuruluşlarımız uzlaşı bulabiliyor. Uluslararası alanda oldukça başarılı bir biçimde işbirliği yapıyoruz. Hem Suriye’yi kastediyorum hem de Libya konusundatemaslardan bahsediyorum” ifadelerini kullandı.

Kosova ile Sırbistan savaşın eşiğinde

Balkanlar’da Kosova ile Sırbistan arasında son günlerde tırmanan ve iki ülkeyi savaşın eşiğine getiren gerilim, Brüksel'i ve tüm bölgeyi endişelendiriyor.

Krizin sebebi, otomobil plakaları ile ilgili tartışmalar. Kosova hükümeti, Sırbistan’dan ülkeye giren otomobillerdeki plakaları tanımayacağını ve bu araçlara geçici olarak Kosova plakaları takılması gerektiğini bildirdi. Bu tavrı "provokasyon" olarak nitelendiren Belgrad, sınır hattına yakın bölgelerdeki askeri varlığını güçlendirmiş durumda.

Ekvador’da cezaevinde çatışma: 24 ölü

Ekvador’da bir hapishanede silahlı iki çete arasında çıkan kavgada en az 24 kişi öldü, 42 kişi yaralandı. Şubat ayında, ülke tarihinin en şiddetli cezaevi isyanı olarak kayda geçen olaylarda 72 kişi ölmüştü.

Las Palmas'ta lav akıntısı okyanusla buluştu, zehirli gaz ve patlama uyarısı yapıldı

İspanya'nın Las Palmas adasında meydana gelen yanardağ patlamasında, akan lav okyanusa ulaştı. Uzmanlar zehirli gaz ve patlamaların yaşanma olasılığına karşı uyarı yaptı. Lavın, deniz suyu ile buluşmasının, klor içeren kimyasal bir reaksiyon oluşturabileceği bunun da deriyi, gözleri ve solunumu etkileyebileceği belirtiliyor.

KISA DALGA’DAN

Bağımsız olmak veya bağlanmak... Diva Uluçay, hayatımızı temelinden etkileyen bu ikilemin izini sürüyor ve yanıtı bulmanız için bakmanız gerekenleri anlatıyor...

Podcast Haberleri