Erkek şiddeti İstanbul'u teslim aldı... Anketler değişiyor...

Gündemin öne çıkan gelişmeleri Sinan Tartanoğlu'nun hazırlayıp sunduğu Kısa Dalga Bülten'de...

Kısa Dalga’dan herkese merhaba… Gündemin öne çıkan gelişmelerinden derleyerek hazırladığımız Kısa Dalga Bülten’e başlıyoruz...

Dinlemek için 'Play'e tıklayınız...

Gülşah Durbay'dan iddialara yalanlama

Manisa Şehzadeler Belediye Başkanı Gülşah Durbay, sosyal medya hesabından paylaştığı video mesajında CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile bir ilişkisi olduğu ve bir bebek aldırdığı iddialarını kesin bir dille yalanladı. Kanser tedavisi gördüğünü belirten Durbay, "İftiraya uğradım. Tüm yalanların hesabını mahkemede soracağım" dedi.

Anket: CHP geriledi, AKP öne geçti

ORC Araştırma'nın yaptığı son ankette 31 Mart yerel seçimlerinde birinci parti olan CHP ile 22 yıl sonra ikinci parti olan AKP arasındaki fark dikkat çekti. Ankete göre, “Bu pazar genel seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz?” sorusuna katılımcıların yüzde 30,9'u AKP derken, CHP diyenlerin oranı ise yüzde 30,3 oldu.

Ankete göre diğer partilerin oy oranları ise şöyle oldu: MHP yüzde 11,4, DEM Parti yüzde 8,5, YRP yüzde 4,9, İYİ Parti yüzde 3,9, Zafer Partisi yüzde 3,6, BBP yüzde 2,3, TİP yüzde 1,4.

Nasrallah gizlice gömüldü

Hizbullah, geçen hafta öldürülen liderleri Hasan Nasrallah’ın gizlice gömüldüğünü açıkladı. Örgütten yapılan duyuruda halka açık bir törene İsrail'in saldırmasından endişe edildiği, bu nedenle cenazenin bilinmeyen bir yere defnedildiği belirtildi.

"Tepkiler üzerine" adalet

Beyoğlu Balo Sokak'ta tek başına yürüyen bir kadını sıkıştıran ve yere yatırarak cinsel saldırıda bulunan 2 kişi önce serbest bırakıldı. Şüphelilerin, saldırıya uğrayan kadının şikayetçi olmaması üzerine serbest bırakıldığı ileri sürüldü. Ancak sosyal medyadaki tepkiler üzerine iki şüpheli yeniden gözaltına alındı.

Boris Johnson’dan Netanyahu iddiası

İngiltere’nin eski Başbakanı Boris Johnson, anılarını kaleme aldığı kitabında İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun 2017’de İngiltere Dışişleri Bakanlığı’nda kullandığı bir tuvalette dinleme cihazı bulunduğunu açıkladı.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi öğrencisi 21 yaşındaki Rojin Kabaiş'in kaybolmasının ardından başlatılan arama çalışmaları 7. gününe girdi. Kabaiş'in bulunması için hem gölde hem de kıyıda arama yapılıyor.

Sahil Güvenlik Van Gölü Grup Komutanlığı, İl Emniyet Müdürlüğü Gemi Adamları ve Seyir Hizmetleri Büro Amirliği ile Su Altı Grup Amirliği ekipleri, AFAD ve Büyükşehir Belediyesi dalgıçlarının yer aldığı çalışmalarda, su altı görüntüleme cihazı kullanılarak gölün derinlikleri taranıyor. Sahile yakın mahallelerde de arama çalışmaları sürüyor.

İstanbul'da kan donduran olay

İstanbul'da bir erkek, İki kadını yarım saat arayla vahşice öldürdü, birinin başını kesip surlardan atladı. Olay, 16.00 sıralarında Derviş Ali Mahallesi Fevzipaşa Caddesi'nde meydana geldi. Edirnekapı surlarının üzerine çıkan Semih Çelik, İkbal Uzuner'in bıçakla başını kesip aşağı attı. Ardından boğazına ip geçiren Çelik surlardan atladı. Çelik'in Eyüpsultan'da saat 15.30'da da Ayşenur Halil'i öldürdüğü ortaya çıktı.

Cumartesi Anneleri davasında beraat

Cumartesi Anneleri'nin 950. hafta eyleminde gözaltına alınan 20 kişinin yargılanmasına devam edilen davada mahkeme beraat kararı verdi.

Öğretmenlere tasarruf talimatı

Çorum İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından tasarruf tedbirleri kapsamında okullara gönderilen yazıyla öğretmenler odasında bulunan su ısıtıcılarının kaldırılması istendi.

CHP Bursa Milletvekili Kayıhan Pala, Covid-19 salgınının güncel test, vaka, ölüm sayılarının Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanmadığını söyledi.

Amasra'da 43 işçisinin hayatını kaybettiği maden ocağında, faciadan 722 gün sonra üretim yeniden başladı.

CHP İzmir Milletvekili Rıfat Nalbantoğlu, Adalet Bakanlığı’na "Bu suça ortak olmayın ve kuyu tipi hapishaneleri kapatın" çağrısı yaptı.

Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilen Hizbullah üyesi Şakir Kaçmaz yeniden yargılandı beraat etti ve 844 bin 832 TL tazminat kazandı.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bastırdığı ve 11 milyon liraya maliyeti olan Hadislerle İslam isimli eserde büyük hataların olduğu ortaya çıktı.

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan tarafından kentteki bir kavşağa "Bozkurt" işareti yapan A Milli Takım futbolcusu Merih Demiral'ın heykeli dikildi.

Adıyaman Belediyesi temizlik İşleri Müdürlüğü ekipleri, haftada 30 okulun genel temizliğini gerçekleştirerek, bir ayda toplam 120 okulu temizledi.

Kısa Dalga Bülten’de şimdi de ekonomi haberleri var

ABD'den gelen veri

ABD'de tarım dışı istihdam eylül verisi açıklandı. Piyasalarda 150 bin olan beklentinin çok üzerinde 254 bin kişi olarak gerçekleşen veri, geçen ay 142 bin olmuştu. Piyasalarda merakla beklenen veri sonrasında dolar yükselirken, altın geriledi. Ülkede işsizlik oranı yüzde 4,1 seviyesine geriledi. Piyasa beklentisi işsizlik oranının bir önceki ay gördüğü yüzde 4,2 seviyesinde sabit kalacağı şeklindeydi.

Çin'den Manisa'ya yatırım

Çinli otomotiv devi BYD, Manisa'da 1 milyar dolarlık yatırım gerçekleştirme kararı alarak altyapı çalışmalarına resmen başladı. 2026 yılında faaliyete geçmesi planlanan tesis, yıllık 150 bin elektrikli ve şarj edilebilir hibrit otomobil üretim kapasitesine sahip olacak.

TÜİK, ilk kez mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici fiyat endeksi verilerini yayımladı. Buna göre; mevsim etkilerinden arındırılmış enflasyon eylülde aylık yüzde 2,80 arttı. Ağustosta ise TÜFE, aylık yüzde 2,83 olarak açıklandı.

Türkiye’ye yönelik yabancının carry trade ilgisi yüklü girişlerle devam ediyor. 29 Mart-27 Eylül döneminde carry trade tarafında birikimli girişler 29,7 milyar doları buldu.

Merkez Bankası Banka Kredileri Eğilim Anketi'nin 3. çeyrek sonuçlarına göre, son çeyrekte bankaların beklentisi, konut kredilerine uygulanan standartların gevşemeye başlayacağı yönünde oldu. Taşıt kredilerinde uygulanan sıkılaşma seyrinin sonuna gelindiği belirtilirken, ihtiyaç kredilerinde ise sıkılaşmanın sürmesi bekleniyor. Ticari kredilerde, yabancı para cinsinden açılan krediler dışındaki tüm kredilere olan talebin azaldığı görüldü.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kuyum sektöründe denetimlerini genişletti. 9 büyükşehirde yapılan denetimlerin yanı sıra, 36 ildeki 500 büyük ve riskli mükellefi de kapsayacak şekilde kapsamlı bir inceleme süreci başlatıldı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, konuya ilişkin yaptığı paylaşımda "Bir kuyumcunun beyan ettiği aylık ortalama vergi matrahı 16 bin TL! Vergide adaleti sağlamakta kararlıyız. Kazancını doğru beyan etmeyen mükelleflere yönelik denetimlerimizi genişletiyoruz" dedi.

TÜİK'in açıkladığı verilere göre, genel devlet açığının Gayrisafi Yurt İçi Hasıla'ya oranı 2,1’den yüzde 4,8’e yükseldi. Harcamaların ana nedeni 6 Şubat depremleri olurken, devletin toplam gelirindeki artış yüzde 91,37, giderindeki artış da yüzde 106,18 oldu.

Dünyadan gelişmelerle bültenimize devam ediyoruz

Hamaney'den hutbe

İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, 5 yılın ardından bugün Tahran'da cuma namazını kıldırdı ve İsrail'e yönelik füze saldırısının ardından İran'ın planlarına ilişkin vaaz verdi. Müslümanlara birlik çağrısı yapan Hamaney, “Birkaç gün önce bizim silahlı kuvvetlerimizin yaptığı saldırı tamamen meşru ve yasaldı. Siyonist rejime saldırımız en hafif saldırımızdı. Siyonist rejim durmadan suç işliyor. Bu rejime karşı her türlü önlemin alınması gerekir. Acele etmeyeceğiz. Neyin doğru olduğunu hesaplayacağız. Tereddüt de etmeyeceğiz” dedi.

İsrail, İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi'nin ziyareti sırasında Beyrut'un güneyindeki Dahiye Mahallesi'ne hava saldırısı düzenledi.

İsrail ordusu, saldırıda Hizbullah'ın iletişim sistemi sorumlusu Muhammed Reşid Sıkafi'yi öldürdüğünü iddia etti.

BM raportörleri, İsrail'in Lübnan'da uluslararası hukuku ihlal etmesini sert şekilde kınadı.

Dünya Sağlık Örgütü, son 1 yılda İsrail'in saldırıları altında bulunan Gazze'deki nüfusun yüzde 6'sından fazlasının yaralandığını veya öldürüldüğünü bildirdi.

ABD Başkanı Joe Biden, Orta Doğu'da topyekun bir savaşın çıkacağına inanmadığını söyleyerek "İsrail'i koruyacağız" dedi.

Almanya, radikalleşmeyi erken aşamada tespit etmek ve önlemek amacıyla "İslamcılığı Önleme Görev Gücü" isimli yeni bir grup kurduklarını duyurdu. Buna göre özellikle gençlerin çevrim içi platformlarda maruz kaldığı radikalleşme süreçlerinin önlenmesine yoğunlaşacak.

Avrupa Parlamentosu'nun 11 üyesi, milletvekilliği düşürülen Can Atalay’ın mazbatasının geri verilmesi için TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’a çağrıda bulundu. Çağrıda, "Atalay'ın tutukluluğunun devamının demokrasi ve evrensel hukukun ihlali olduğu" vurgulandı.

Rusya daha önce Vladimir Putin'in "müttefikimiz" dediği Taliban'ı terör örgütleri listesinden çıkarma kararı aldı.

4 aydır uzayda mahsur kalan 2 astronotun Şubat 2025'te Dünya'ya getirileceği açıklandı.

Avrupa Birliği, Avrupalı otomobil üreticilerini korumak amacıyla Çin’den ithal edilen elektrikli otomobillere ek gümrük vergisi uygulanmasını kabul etti.

Zimbabve, hükümetin zorunlu kamulaştırmayla topraklarına el koyduğu 4 binden fazla Avrupa kökenli "beyaz çiftçi" ile 400 kadar Zimbabve kökenli siyahi çiftçiye toplam 20 milyon dolar tazminat ödeneceğini duyurdu.

Kültür-Sanat ve Yaşam haberleri var sırada

Belgesel Sinemacılar Birliği, 5-12 Ekim 2024 tarihlerinde gerçekleştirilecek olan 61. Antalya Altın Portakal Film Festivali, ifade özgürlüğü ve telif hakları ile ilgili açıklama yaptı.

Geçen yıl 7-14 Ekim'de düzenlenmesi planlanan 60. Antalya Altın Portakal Film Festivali, festival programından iki kez çıkarılan "Kanun Hükmü" belgeseli üzerinden ilerleyen sansür tartışmalarının ardından iptal edilmişti. Birlik tarafından yapılan açıklamada, "Geçen yıl yaşananlardan sonra ortaya çıkan mağduriyetler giderilmeden, kişileri tartıştırıp olguları ve sorumlulukları göz ardı eden bir festival sinemaya asla ve asla hizmet etmeyecektir!" denildi."

Beyoğlu Belediyesi'nin düzenlediği "Yaşasın Sahneler" tiyatro gösterimleri başlıyor. İlk oyun 5 Ekim Cumartesi günü Ara Sahne'de tiyatroseverlerle buluşacak.

Pink Floyd müzik haklarını rekor fiyata sattı. "Wish You Were Here", "Echoes", "Comfortably Numb" ve "Another Brick in the Wall" gibi şarkılarıyla tanınan Pink Floyd grubu, şarkılarını ve isim haklarını yaklaşık 400 milyon dolara Sony Music'e sattı.

Sanatçılar Ahmet Rüstem, Hakan Sorar ve Cansu Sönmez'in yapay zeka ile model, ses ve görüntülerle ürettikleri 'Kıyının Getirdikleri' sergisi MeshRu İstanbul'da sanatseverlerle bir araya geldi. Galerinin ilk sergisinde Rüstem ve Sorar'ın "Köpük" ve Sönmez'in ise "Nereidler" adlı yapıtları doğa ve insan ilişkisini ele alarak, yapay zekanın sanattaki rolüne odaklanıyor.

Müzisyen Mazhar Alanson'un kızı Eda Alanson, kanser nedeniyle 46 yaşında vefat etti.

Spor haberleri ile devam ediyoruz

Ancelotti’den Arda Güler açıklaması

Real Madrid Teknik Direktörü Carlo Ancelotti, Arda Güler'in takım içindeki rekabetten dolayı çok fazla süre alamadığını söyledi. İtalyan teknik adam, "Arda için ilk 11'de yer bulmak kolay değil, rekabet çok fazla. İki maça ilk 11'de çıktı ve geçen yıla göre daha fazla rol üstleniyor." dedi.

Şampiyonlar Ligi'nde Benfica'nın Atletico Madrid'i 4-0 mağlup ettiği karşılaşmada bir gol atan Kerem Aktürkoğlu'nun sağ bacağında darbeye bağlı sakatlık olduğu kaydedildi.

FIFA, İsrail'i tüm müsabakalarından men etme kararını tekrar erteledi. Ancak Filistinli futbol yetkilileri tarafından iddia edilen olası ayrımcılık olaylarıyla ilgili disiplin soruşturması başlatılacağını duyurdu.

--

… Bültenimizi Kısa Dalga’dan bir öneri ile tamamlıyoruz…

İsrail'in öldürdüğü Hizbullah lideri Nasrallah ile ilgili tartışmalar bitmiyor. İslamcıların bir kısmının ölümü üzerine sevinç gösterileri düzenlediği, solun ikiye bölündüğü Nasrallah aslında kimdi? Sinan Tartanoğlu'nun podcasti kisadalga.net ve tüm podcast platformlarında

Podcast Haberleri