EYT'de top ortada kaldı

Gündemin öne çıkan gelişmeleri Demet Bilge Erkasap'ın hazırlayıp sunduğu 'Bülten'de...

19 OCAK 2023 - KISA DALGA BÜLTEN

DEMET BİLGE ERKASAP


Erdoğan seçim tarihini açıkladı.../ Muhalefetten 14 Mayıs yanıtı.. / Ahmet Türk: Seçmenimizin tercihi Kılıçdaroğlu’ndan yana olur.../ Selahattin Demirtaş: Ortak aday ihtimali hala masada.../ SADAT, “Reklamı kanal istedi” dedi, tv100 “Yalan” dedi..../ Hrant Dink anmasına çağrı: Karanlıkla asla yüzleşilmedi... / Bakan itiraf etti: 280 bin kayıt dışı öğrenci var. Çocuklarını okula göndermeyen velilere para cezası yasada var ama uygulanmıyor.../ İki bakandan EYT açıklaması: Top bizden çıktı.../ Damacana suya 1 yılda yüzde 160 zam: Şebeke suyuna dönüş.../ Taliban'ın hedefi kadınlar... / Gündemin öne çıkan gelişmelerinden derleyerek hazırladığımız Kısa Dalga Bülten Başlıyor

PODCASTİ DİNLEMEK İÇİN PLAY’E TIKLAYINIZ

GÜNDEM

Erdoğan seçim tarihini açıkladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçim tarihini açıkladı. Adnan Menderes’in iktidara geldiği 14 Mayıs 1950 seçimlerini hatırlatan Erdoğan şu ifadeleri kullandı:

“Rahmetli Menderes 14 Mayıs'ta 'Yeter söz milletin' diyerek sandıktan ezici bir zaferle çıkmıştır. Milletimiz 73 yıl sonra aynı gün, altılı masa diye karşımıza çıkan bu darbe şakşakçılarına, kifayetsiz muhterislere yeter diyecektir.”

MHP lideri Bahçeli de önceki gün seçim tarihi konusunda mayıs ayını işaret etmişti.

Demokrat Parti: Söz milletindir diyeceğiz

Erdoğan’ın bu açıklamasına ilk yanıt Demokrat Parti’den geldi. Genel Başkan Gültekin Uysal, "Demokrat Parti olarak buradayız. Yerli ve milli Şef’e karşı 'Yeter, söz milletindir' diyeceğiz" dedi.

Deva Partisi Sözcüsü İdris Şahin, Twitter'dan "Demokrasinin şerefi sandıktır. 14 Mayıs hayırlı olsun" mesajını paylaştı.

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Hukuk İşleri Başkanı Bülent Kaya ise “yeter söz milletindir” sözünün iktidarlara söylendiğini belirterek “Şimdiki iktidara 2023’te Yeter Söz Milletindir deme vakti” ifadesini kullandı.

Ahmet Türk: Seçmenimizin tercihi Kılıçdaroğlu’ndan yana olur

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan’ın “kendi adayımızı çıkaracağız” çıkışının ardından gözler kimin aday olacağına çevrilmişken, HDP'li Ahmet Türk’ten önemli açıklamalar geldi.

Gazete Duvar'dan Ceren Bayar'a konuşan Ahmet Türk “Altılı Masa’nın bu işi HDP ile diyalog içinde yürütmeleri gerekirdi. Sorumluluk bizde değil onlarda” dedi.

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’ın açıkladığı Temel Haklar Eylem Planı’ndaki Kürt sorunu ile ilgili maddelere dikkat çeken Ahmet Türk,

“Altılı Masa bu sözleri bir manifestoya çevirsin bizim açımızdan sorun kalmaz” dedi.

Ahmet Türk, altılı masanın adayı konusunda Kılıçdaroğlu’nun tecrübeli ve uygun bir aday olduğunu belirterek

“Bizim seçmenimizin tercihi yine Kılıçdaroğlu’ndan yana olur" diye konuştu.

Selahattin Demirtaş: Ortak aday ihtimali hala masada

Edirne Cezaevi'nde bulunan HDP'nin önceki dönem eş genel başkanlarından Selahattin Demirtaş, Reuters Haber Ajansı’na röportaj verdi. HDP’ye açılan kapatma davasının amacının muhalefette boşluk yaratmak olduğunu söyleyen Demirtaş, altılı Masanın tutumuna bağlı olarak ortak aday olasılığının halen masada olduğunu belirtti.

Demirtaş kendisinin cezaevinden çıkması durumunda siyasete dönüp dönmeyeceği sorusuna ise şu yanıtı verdi: "Seçimle gelinen hiçbir göreve talip olma gibi bir düşüncem yok. Aktif siyasette değil aktif mücadelede olacağım. Aktif temsili siyaset sayfasını kendi açımdan uzun süre önce kapattım.”

Akşener'den "başörtüsü" açıklaması: Teklifimiz hazır

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, başörtüsü için AKP’nin hazırladığı Anayasa teklifine ilişkin "Hodri meydan" dedi. Cumhurbaşkan Erdoğan'a seslenen Akşener, anayasa değişikliğiyle ilgili kendi tekliflerinin hazır olduğunu belirterek “Eksikleri gideren, özgürlük alanlarını genişleten ve milletimizin ekseriyetini ortak bir noktada buluşturacak teklifimiz hazır” dedi.

Cemevi Başkanlığı hayata geçiriliyor

Alevi açılımı kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı olarak kurulan Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’na bu hafta atamalar yapılacak. Cemevlerinin elektrik giderlerinin ödenmesine kısa süre içinde başlanacağı öğrenildi.

DW Türkçe’den Kıvanç El’in haberine göre Alevi, Bektaşi dedelerinden oluşan 60 kişilik ilk heyet şubat Kerbela’ya gidecek. Toplamda 3 heyet halinde 180 dedenin Kerbela'ya gideceği de öğrenildi.

Alevi, Bektaşi derneklerinde adımlara olumlu bakanlar kadar mesafeli duranlar da var. Alevi toplumunun ortak temel beklentisi ise "cemevlerine ibadethane statüsü" verilmesi. Bu konuda hükümetten ve AKP yetkililerinden dönem dönem "olumlu" mesajlar verilse de resmi adım atılmış değil.

SADAT, “Reklamı kanal istedi” dedi, tv100 “Yalan” dedi.

Kemal Kılıçdaroğlu’nun katıldığı yayına SADAT reklamı çıkmasıyla ilgili tartışma sürüyor. SADAT Başkanı Melih Tanrıverdi, Tv100’ü suçlayarak "Kanal, Kılıçdaroğlu çıkacağı zaman bizi aradı. 'Reklam vermek ister misiniz?' dedi. Mademki kanal uygun görüyor biz de reklam verdik” diye konuştu.

tv100 Melih Tanrıverdi'yi yalanlayan bir açıklama yaptı.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Bu komplo siyasi tartışmalardan bilgisi olmayan reklam sorumlumuzca fark edilememiş alt bant reklam yayına çıkmıştı. 56 saniyelik alt bant gösterimi için 5600 lira bedel belirlenmiş. Reklam fark edildiği an yayından alınmıştır. Sadece 8 saniyelik kısmı kullanılmıştır. Tv100 zaten bu bedeli tahsil etmemiş, reddetmiştir.” Kanal ayrıca suç duyurusunda bulunacaklarını da duyurdu.

Garo Paylan'dan Hrant Dink anmasına çağrı: Karanlıkla asla yüzleşilmedi

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in katledilmesinin üzerinden tam 16 yıl geçti. Hrant Dink’i anmak için her yıl olduğu gibi bugün de saat 15.00’da Agos Gazetesi’nin önünde anma töreni düzenlenecek.

HDP milletvekili Garo Paylan, karanlıkla henüz yüzleşilmediğini belirterek herkesi Hrant Dink anmasında buluşmaya çağırdı.

Bakan itiraf etti: Çocuklarını okula göndermeyen velilere para cezası yasada var ama uygulanmıyor

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Türkiye'de 280 bin kayıt dışı öğrenci bulunduğu ve bunların 240 bini lise çağında olduğunu belirtti. Bakan Özer, çocuklarını okula göndermeyen velilere para cezasının yasada olduğunu ancak hiç uygulanmadığını söyledi. Habertürk yazarı Kübra Par'a konuşan Bakan Özer, ailelere ceza verilmemesini şöyle açıkladı

“ Valiliklerin bu cezayı vermesi gerekiyor. Biz okula gitmeyeni tespit edip oraya bildiriyoruz. Ceza kısmı Millî Eğitim’le ilgili değil. Zaten çözüm tek başına para cezası değil. Seçenekleri artırmamız gerekiyor. Yaptığımız çalışmalarla bir yılda 1,5 milyona yakın öğrenci okul öncesi eğitime başladı. Köy okullarında 20 binin üzerinde çocuk anaokullarına gitmeye başladı."

Brezilya’dan Tekirdağ’a gidecek gemiye kokain baskını

Brezilya’dan Tekirdağ’a gidecek gemiye kokain baskını

Brezilya polisi, Tekirdağ’ın Marmaraereğlisi ilçesindeki Martaş Limanı’na gitmek için bekleyen selüloz yüklü bir gemiye baskın yaptı. Gemide 290 kilo kokain ele geçirildi. 31 Temmuz 2022’de Marmaraereğlisi’ndeki bir limanda narkotik ekipleri yine Brezilya’dan çıkan kuru yük gemisinde 200 paket halinde 242 kilogram kokain ele geçirmişti.

EKONOMİ

İki bakandan EYT açıklaması: Top bizden çıktı

Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesi henüz Meclis’e gelmezken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Milletvekillerimiz konuyu tartışıyor. Onlar Meclis'e götürecek, biz değil. Bizden top çıktı” dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati “Top Hazine'den de çıktı. Biz her an her şeye hazırız" diye konuştu.

Bu arada CHP'li Veli Ağbaba ise EYT kanun tekliflerini Meclis'e sunduklarını duyurdu: EYT’yi bir günlük, bir haftalık, bir aylık farkla kaçıranları göz önüne alarak EYT başlangıç tarihin 31 Aralık 1999 olması istendi.

Damacana suya 1 yılda yüzde 160 zam: Şebeke suyuna dönüş

Son bir yılda hemen hemen tüm ürünlerde fiyat artışları yüzde 100’ü aşarken, bunlar arasında en dikkat çekici olanlardan biri de ambalajlı su ürünleri. Ekonomi gazetesinden Yener Karadeniz'in haberine göre geçen yıl bu zamanlarda 18 TL seviyesinde olan 19 litrelik damacana su fiyatları 50 liraya yaklaştı.

Ambalajlı Su Üreticileri Derneği Başkanı Hüseyin Karamehmetoğlu, zamlar yüzünden vatandaşların bir kısmının şebeke suyuna döndüğünü söyledi.

Fahiş aidat artışlarına karşı Çevre Bakanlığı özel birim kurdu

Son dönemlerde apartman ve site aidatlarında fahiş zam yapıldığına dair yönelik şikayetler arttı hatta toplu eylemler başladı. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı sitelere yönetim hizmeti veren şirketlere yönelik özel bir birim kurdu. Bu birim kat maliklerinin haklarının korunması amacıyla çalışmalar yapacak.

TCMB'den bankalara: Ticari kredi maliyetlerini artıran uygulamalara son verin

Merkez Bankası bankalara ilettiği yazı ile düzenlemeleri dolaylı yoldan aşarak ticari kredi maliyetlerini artıran uygulamalara son vermelerini istedi.

Yazıda ayrıca uygulamalara devam edilmesi halinde "aşırı ücretlendirmenin önlenmesi için ilave düzenlemelerin yapılabileceği uyarısı da yer aldı.

DIŞ POLİTİKA VE DÜNYA

Ukrayna duyurdu: İçişleri Bakanı helikopter kazasında öldü

Ukrayna İçişleri Bakanı Denys Monastyrskiy ve yardımcısının da bulunduğu helikopter binaların ve bir anaokulunun bulunduğu alana düştü. Bakan ve yardımcısıyla birlikte helikopde bulunan 9 kişi ile anaokulu bahçesindeki çocukların da aralarında olduğu en az 16 kişi öldü.

Afganistan’da kadınlar erkek doktora gidemeyecek

Afganistan'da Ağustos 2021'de kontrolü ele geçiren Taliban’dan kadınlara yeni bir yasak geldi. Ülkenin bazı bölgelerinde kadın hastalara erkek doktorların bakmasını yasakladığı ifade edildi. Canlı yayına katılan bir Taliban yetkilisi de medyada çalışan kadınları hedef aldı. Kadın gazetecileri başörtüsü konusunda uyaran yetkili Taliban'ın Afganistan'da medyayı kadınlara kapatmak için yeni bir emir çıkaracağını söyledi.

Afganistan'da kadınlara yasaklar İran'a 'fazla' geldi!

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, ise Afganistan'da Taliban’ların kadınlara uyguladığı yasakları 'fazla' bulurken, ülkesinde kadınların özgür olduğunu savundu.

İran'da kadınların sokakta başörtüsü takması zorunlu. Ayrıca kadınların tesettüre uygun olarak bol giyinmesi gerekiyor. Mahsa Amini de geçen yıl başörtüsü kuralarına uymadığı gerekçesiyle ahlak polisi tarafından gözaltına alınmış ve öldürülmüştü. Ülkede o günden beri protestolar sürüyor.

Panzeri itirafçı oldu

Avrupa Parlamentosundaki (AP) yolsuzluk soruşturmasında adı geçen eski milletvekili Pier Antonio Panzeri, Belçika savcılığıyla anlaşarak itirafçı oldu.

Panzeri 10 Aralık 2022'de "suç örgütüne lider olarak katılmak, kara para aklamak, aktif ve pasif yolsuzluk" ile suçlanmıştı. İtirafçı olan Panzeri, rüşvete ilişkin bilgi, isim ve belgeleri savcılığa verecek.

Panzeri hakkında sınırlı hapis cezası ve para cezası verilecek. 1 milyon euro olarak tahmin edilen tüm varlıklara el konulacak.

Tokyo’dan taşınana çocuk başına 1 milyon yen teşvik: Türk Lirası ile 144 milyon 387

Japonya’da ülke nüfusunun azalmasına rağmen Tokyo nüfusunun artması, hükümeti yeni bir adım atmaya zorladı. Buna göre hükümet, Tokyo’dan başka şehirlere taşınacak olan ailelere 1 milyon Japon Yeni ödeyecek. Bu miktar, Türk Lirası ile 144 milyon 387 yapıyor.

KISA DALGA’DAN

“Barajlarda su kritik seviyede” başlıkları, bayramda “koç kaçtı” haberleri gibi klasikleşti. Yağış oldu, baraj doldu denince sorun çözüldü sanmayın. Sürdürülebilik uzmanı ve ornitolog Ferdi Akarsu ile gazeteci Mehveş Evin, kuraklığın boyutunu ve çözümleri konuştu. Olmayacak, geçici projelerin susuzluğa çare olmayacağı açık.

Podcast Haberleri