Mezardaki Cem Garipoğlu… MHP-DEM Parti polemiği sürüyor

Gündemin öne çıkan gelişmeleri Berna Can’ın hazırlayıp sunduğu Kısa Dalga Bülten'de...

Kısa Dalga’dan herkese merhaba… Gündemin öne çıkan gelişmelerinden derleyerek hazırladığımız Kısa Dalga Bülten’e başlıyoruz...

Dinlemek için 'Play'e tıklayınız...

Cem Garipoğlu’nun adli tıp sonucu

Adli Tıp'taki çalışmaların ardından, mezardan alınan örneklerin Garipoğlu ailesinden alınan örneklerle uyuştuğu belirlendi.

İstanbul'da Münevver Karabulut'u, 15 yıl önce vahşice öldüren ve 10 yıl önce cezaevinde intihar eden Cem Garipoğlu'nun mezarı 3 Eylül'de açılmıştı. Garipoğlu'nun cesedi tabuta alınarak fethi kabir işlemi tamamlanmıştı.

Meclis’te çocuklar için komisyon kuruluyor

Meclis'te grubu bulunan partilerin taleplerinin ardından Meclis'te çocuk cinayetleri ve çocuk istismarı konusunda komisyon kurulmasına karar verildi.

Lübnan’dan tahliyeler

Dışişleri Bakanlığı’nan yapılan açıklamaya göre, “Lübnan'dan ayrılmak üzere başvuran vatandaşlarımızın deniz yoluyla tahliyesi yarın gerçekleştirilecektir” denildi. Yaklaşık 2 bin kişinin tahliyesi bekleniyor.

10 Ekim Anıtı açılıyor

Ankara Gar katliamında hayatını kaybedenlerin yakınlarının ısrarla talep ettiği 10 Ekim Anıtı, katliamın 9’uncu yıldönümünde katliamın gerçekleştiği yere dikiliyor. Açılışı yarın gerçekleşecek olan Anıt, heykeltraş Metin Yurdanur imzasını taşıyor.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, haftalık grup toplantısında DEM Parti’yle el sıkışmasına ilişkin konuştu: "Uzattığım el gelin Türkiye partisi olun, gelin teröre cephe alın, gelin bin yıllık kardeşliğimizde kenetlenin teklifidir.”

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları da “DEM Parti zaten bir Türkiye partisidir. Kendilerinin ne kastettiğini, ajandalarının ne olduğunu bilmiyoruz. Eğer yeni bir süreç başlatılacaksa bu da ancak yol temizliğiyle olabilecek bir şeydir” yanıtını verdi.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, hakkındaki iddialara yanıt verdi: “Partili olmadığı halde bir yerden yüz bulup fırsat yakalayanlar kendine mevki makam bulanlar alnınızı karışlamasam namerdim! Ne feda edecek Gülşah'ımız, ne sizden korkacak Özgür Özel var. Cürmünüz kadar yer yakarsınız."

Gazeteci Metin Cihan, Türkiye'den İsrail'e çelik gönderilmeye devam ettiğini belirterek verilere dair "Filistinliler güya bizden milyonlarca dolarlık çelik almış" dedi.

Tekirdağ'da cinsel istismara uğraması ve darbedilmesi sonucu kaldırıldığı hastanede hayatını kaybeden 2 yaşındaki Sıla bebek, son yolculuğuna uğurlandı

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, İsrail’in bölgedeki saldırılarıyla ilgili kapalı oturumda Meclis’e bilgi verdi.

Sayıştay'ın denetim raporuna göre Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün net zararı 77 milyon lira oldu. Türkiye'nin sivil havacılık güvenliği puanı da 84'ten 49.4'e düşürdü.

… Ekonomi …

Maliye Bakanlığı sporcuları yakın takibe aldı

Hazine ve Maliye Bakanlığı, yüksek gelir elde eden ancak gelirini beyan dışı bırakan sporcuları yakın takibe alırken farklı spor dallarında 1900 kişinin ücretini inceledi ve son 3 yılda yaklaşık 5 milyar liralık kayıt dışı gelir saptadı.

Kredi kartı borçlusu artıyor

Türkiye Bankalar Birliği tarafından yapılan açıklamaya göre, bireysel kredi veya kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı 2024 yılı ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 46 oranında yükseldi.

En çok altın kazandırdı

TÜİK’in hesaplamalarında enflasyondan arındırılmış verilere göre, aylık en yüksek reel getiri külçe altında olurken, 3 aylık ve yıllık bazda da altın öne çıktı.

Müze çalışanı sanat eserini yanlışlıkla çöpe attı

Hollanda'da LAM Müzesi'nde işe yeni başlayan bir çalışan, Fransız sanatçı Alexandre Lavet'in "All The Good Times We Spent Together" isimli, ilk bakışta atılmış ve ezilmiş gibi görünen içecek kutularının aslında bir sanat eseri olduğunu fark etmeyerek çöpe attı.

… Dünya …


İsrail, su istasyonunu vurdu

İsrail keşif uçağının, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentinin kuzeyinde yer alan su dolum istasyonunda sivillerin toplandığı alanı bombalaması sonucu 8 Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail ordusu “sınırlı, yerelleştirilmiş, hedefli operasyonlarını” güneybatı Lübnan'a doğru genişlettiğini açıkladı. Ordu, salı günü yaptığı açıklamada, İsrail'in 146. Tümeni'nin güneybatı Lübnan'daki Hizbullah hedeflerine ve altyapısına yönelik operasyonel faaliyetleri hedeflediğini duyurdu.

Birleşmiş Milletler (BM), İsrail ile Lübnan'ı ayıran Mavi Hat'ın her iki tarafındaki sivillerin özlemini duyduğu ve hak ettiği güvenlik ve istikrarı yeniden tesis etmenin tek yolunun müzakere yoluyla çözüm olduğunu vurguladı.

Hizbullah Genel Sekreter Yardımcısı Naim Kasım, “ABD'nin Gazze'de işlenen tüm suçların önemli bir ortağı olduğunu düşünüyoruz. İsraillilerle çatışmak istiyoruz, kimse mevzilerimizi terk edeceğimizi, silahlarımızı bırakacağımızı düşünmemelidir" diye konuştu.

2024 Nobel Fizik Ödülü'nün bu yılki sahipleri, makine öğrenimini mümkün kılma çalışmasıyla John J. Hopfield ve Geoffrey E. Hinton oldu.

Dünya Meteoroloji Örgütü, “Küresel Su Kaynaklarının Durumu” başlıklı raporunda; dünyada su kaynaklarının son 33 yıldaki en kurak seviyeye ulaştığı belirtildi.

… Kültür-Sanat ve Yaşam …


Diyarbakır Filmekimi başlıyor. Filmekimi Diyarbakır gösterimleri 10-13 Ekim tarihlerinde Paribu Cineverse Diyarbakır Ceylan Karavil Park sineması Salon 2'de yapılacak.

212 Photography Istanbul, 13 Ekim’e kadar devam ediyor. İstanbul’u fotoğraf ve yaratıcı disiplinlerle buluşturan festival, şehrin her iki yakasında 30 farklı mekânda gerçekleştiriliyor.

Podcast Haberleri