Davası 19 Mart'a ertelenen Gar katliamının mağdurları isyan etti
10 Ekim Ankara Gar katliamı davasının bugünkü duruşması bir mağdur yakınının “Adalet istiyoruz” diye bağırması üzerine önümüzdeki haftaya ertelendi. Duruşmada “Adalet istiyoruz” diye bağıran ve katliamda oğlunu kaybeden baba Kemal Kılıç, “Biz adaleti adalet saraylarında arıyoruz ama adaletsizliği adalet sarayında yaşıyoruz” dedi.
IŞİD’in 10 Ekim 2015 tarihinde Ankara Tren Garı’nda gerçekleştirdiği canlı bomba saldırılarına ilişkin 16 firari sanık ve daha önce ana davadan yargılanarak hüküm giymiş olan tutuklu IŞİD’li Erman Ekici’nin da başka bir suçtan dahil edildiği Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde davaya bugün devam edildi.
Bugünkü duruşmada katliamda oğlu Mehmet Ali Kılıç’ı kaybeden baba Kemal Kılıç, tanık olarak dinlenen Büşra Şahin’in fotoğrafları gösterilen firari sanıklar için “Tanımıyorum” demesi üzerine “Adalet istiyoruz” diye bağırdı. Mahkeme başkanı ise Kılıç’ın salonu terk etmesini istedi. Kılıç’ın salondan çıkmaması ve avukatların da bu durumu desteklemesi üzerine mahkeme başkanı duruşmayı 19 Mart 2021 tarihine erteledi.
Baba Kılıç, mahkeme başkanının adalet talebi nedeniyle duruşmayı ertelemesini “Bu ülkede düşünceyi söylemenin suç olduğunu ilk defa gördük. Biz adaleti adalet saraylarında arıyoruz ama adaletsizliği adalet sarayında yaşıyoruz” dedi. Kılıç, mahkeme başkanının kendisine yönelik tutumunu “Hukuksuzluk” diye nitelendirerek, şunları söyledi:
“Ben hukuksuzluğa karşı ‘adalet istiyoruz’ dedim. Maddi gerçeğin ortaya çıkarılması için tanığın çapraz sorguya alınmasını istedim. Ben üniversite mezunu 26 yaşında pırıl pırıl genç çocuğumu kaybetmişim. IŞİD denilen yobazlar tarafından. Bugün IŞİD’liler alkışlanıyor, evlat acısı yaşayan babalar salon dışına çıkarılmak isteniyor. Bu hukuksuzluğa ve adaletsizliğe karşı isyanımdır. Mahşere kadar da devam edecek” dedi.
Mahkeme başkanı tavrını ortaya koydu
Duruşmanın ardından Ankara Adliyesi önünde mağdur aileleri, avukatlar ve milletvekilleri basın açıklaması yaptı. 10 Ekim Barış ve Demokrasi Derneği Başkanı Mehtap Sakinci Coşgun, duruşma salonundaki herkesin seyirci değil mağduru olduğunu söyleyerek, “Mahkeme başkanının adalet talebini görmeyeceğini açıkça ortaya koyduğu bir tarihi duruma tanıklık ettik” dedi.
5.5 yıldır adalet arıyoruz
Mağdur ailelerin avukatlarından İlke Işık, mahkeme heyetinin değişmesiyle mağdur ailelere yönelik yargılamadaki tutumun da değiştiğini ifade ederek, “Adalet yazan salonda bir katılan adalet istediği için duruşma salonundan çıkarıldı… Haklı olarak çıkmadığı için buna rağmen duruşmayı yapmayan ve haftaya erteleyen bir heyet var karşımızda” diye konuştu. 10 Ekim katliamının Türkiye’nin en büyük katliamı olduğunu vurgulayan Işık, dosyada 697 katılan olduğunu kaydederek, “Ne yapacaksınız, 697 insanın gelmesini mi engelleyeceksiniz? Adalet dememize engel mi olacaksınız? 5,5 yıldır adalet diyoruz biz” diye konuştu.
(ANKA/MÜZEHHER BENGİ SONER)
Abone Ol
İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.