10 kişiden 7’si mültecilerin iş gücüne katkısına olumsuz bakıyor

10 kişiden 7’si mültecilerin iş gücüne katkısına olumsuz bakıyor
Türkiye’ye gelen mültecilerin pozitif katkısı olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 18 olurken, iş gücüne katkı konusunda her 10 kişiden 7’si olumsuz bakıyor.

Kısa Dalga - Birleşmiş Milletler verilerine göre, dünya genelinde mülteci sayısı Nisan ayı itibarıyla 120 milyona ulaştı.

Ipsos ve Birleşmiş Milletler Mülteci Örgütü (UNHCR), 52 ülkede 33 binden fazla kişiyle bir araştırma gerçekleştirdi. UNHCR’in Hope Away From Home (Evden Uzakta Umut) kampanyası kapsamında yayımlanan araştırma, mültecilerle ilgili konulara ışık tutmayı, halkın mültecilere yönelik tutumunun ve mültecileri etkileyen politikaların daha iyi anlaşılmasına katkıda bulunmayı amaçlıyor.

Araştırmaya katılanların yüzde 75’i, “mülteci” kavramını “çatışma, şiddet veya zulüm nedeniyle kendi ülkesini terk eden veya sığınma talebinde bulunup kabul edilen kişi” olarak tanımlıyor.

Araştırma sonuçlarına göre; “İnsanlar, savaştan veya zulümden kaçmak için başka ülkelere, benim ülkem de dahil, sığınabilmelidir” ifadesine katılanların oranı ülkeler ortalamasında yüzde 73 olurken, Türkiye’de yüzde 57 oldu.

“Mülteciler ekonomik kazanç peşinde”

Araştırmaya katılanların yüzde 61’i, mültecilerin öncelikli olarak ekonomik kazanç peşinde olduklarına veya sosyal destek sistemlerinden faydalanmayı amaçladıklarına inanıyor. Yüzde 44 ise ülkelerinin sınırlarını mültecilere tamamen kapatması gerektiğini söylüyor. Her iki kişiden biri, mültecilerin başarılı bir şekilde topluma entegre olacağını belirtiyor.

Türkiye’de her 10 kişiden 1’i Suriyeliler ile aynı gelenek ve değerlere sahip olunduğunu düşünüyor. Her 4 kişiden 1’i, Suriyeli arkadaşı olduğunu belirtiyor.

gocmen-1.png

Avrupa ülkelerinde yüzde 53 mültecilerin yeni toplumlarına başarılı bir şekilde entegre olamayacaklarını belirtiyor ve olumlu katkıları olmayacağını düşünüyor. Türkiye’de ise “Ülkeme gelen mültecilerin çoğu yeni toplumlarına başarıyla uyum sağlayacak” ifadesine katılanların oranı yüzde 22 oldu.

“Türkiye’nin en önemli sorunu göçmen sorunu diyenlerin oranı yüzde 5”

“Özelliklerini beğensem ve çocuğum istekli olsa da çocuğumun bir göçmenle evlenmesini istemem” ifadesine ilişkin her 2 kişiden 1’i kararsız olduğunu söylüyor. Katılmayanların oranı ise yüzde 15.

gocmen-3.png

Türkiye’ye gelen mültecilerin ülkeye pozitif katkısı olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 18 olurken, iş gücüne katkı konusunda her 10 kişiden 7’si olumsuz görüş bildiriyor.

“Türkiye’nin en önemli sorunu nedir?” sorusuna öne çıkan yanıtlar “doğal afet, siyaset ve büyük ölçüde ekonomi” oldu. Mayıs 2022 yılında bu soruya, “göçmen sorunu” yanıtını verenlerin oranı yüzde 4 olurken, Mayıs 2024 yılında yüzde 5’e oldu.

Araştırmaya katılanların yüzde 85’i Türkiye’nin en büyük sorununa “ekonomi” yanıtını verdi. (Haber Merkezi)

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Araştırma