11 yaşında cinsel istismara maruz kalmış ve şüpheli şekilde ölmüştü: Sanıkların serbest olduğu dosyada karar yarın çıkacak

11 yaşında cinsel istismara maruz kalmış ve şüpheli şekilde ölmüştü: Sanıkların serbest olduğu dosyada karar yarın çıkacak
Şemdinli’de 11 yaşındayken istismara uğrayan ve sanıkların tahliyesi sonrasında hayatını kaybeden Esra Yücel'in ölümüne ilişkin davada karar 7 yıl sonra yarın açıklanacak.

7 yıl önce istismara uğrayan ve sanıkların tahliyesi sonrası Şubat 2017'de intihar ettiği öne sürülen Esra Yücel davasında yarın karar duruşması görülecek.

Hakkari’nin Şemdinli ilçesine bağlı Oğlaklı köyünde yaşayan 11 yaşındaki Esra Yücel, 2016 yılında çöp atmak için dışarı çıktığında Veysi, Zahir ve Nihat Yılmaz adlı kuzenler tarafından istismara uğradı. Yücel'in davasının karar duruşması yarın (3 Kasım) Yüksekova Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılacak.

Davayı takip etmek için Hakkari'ye giden TKDF Başkanı Canan Güllü ANKA'dan Ceylan Sağlam'a açıklamalarda bulundu. Türkiye Kadın Federasyonu (TKDF) Başkanı Canan Güllü, Yücel'in ailesinden hiç kimsenin davanın takipçisi olmadığını belirterek, “Tehdit edildikleri için dosyada ne ablası ne abisi ne halası ne annesi, babası dosyanın takibinde can güvenliği nedeniyle yer almıyor. Biz, bugün Kadın Dernekleri Federasyonu olarak bu ülkede yaşayan kız çocuklarının yaşam hakkını savunmak adına buradayız. 3 Kasım'da yapılacak duruşmada kız çocuklarının sahipsiz olmadığını ve hukukta bunun varlığını tartışıyor olacağız. Kamuoyuna aslında burada seslenmek istiyoruz; bu bölgelerde son dönemlerde açılan birçok cinsel istismar davasında ne yazık ki failler ceza almıyor” dedi.

'Üç kişi tarafından uğradığı tecavüz cezasız kaldı'

Güllü konuya ilişkin şunları söyledi:

"Size Hakkari'nin Yüksekova ilçesinden sesleniyorum; 3 Kasım'da (yarın) yapılacak Esra Yücel duruşmasına katılmak üzere Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu olarak buradayız. Burada bulunmamızın ana nedeni, Esra Yücel'in üç kişi tarafından uğradığı tecavüzün aslında cezasız kalması. Bu nedenle buradayız. Esra Yücel 11 yaşındayken üç kişinin tecavüzüne uğruyor. Bu üç kişi için dava süreci başladığında davada tutuksuz yargılanma söz konusu olduğu için daha sonra av tüfeği ile intihar ettiği söylenen Esra Yücel, vefat ediyor."

'Ceza almamış suçlular ile iç içe yaşıyoruz'

"Bu süreçte zanlılar dışarıda olduğu için ceza almamış suçlular ile iç içe yaşıyoruz. Esra Yücel'in otopsisi incelendiğinde yukarıdan aşağı doğru bir tetiğe basma olayının varlığı da bu yaşta bir kız çocuğunun bunu, nasıl yapabileceğini "şüpheli ölümler" diye her zaman bahsettiğimiz şüpheli ölümlerden birini oluşturuyor. Daha sonra kemik yaşı belirlenmesinde aslında yapılan inceleme sonucu Esra'nın 13 yaşında olduğu söyleniyor.

'Tehdit edildikleri için dosyanın takibinde can güvenliği nedeniyle yer alamıyorlar'

"Şu an halihazırda 3 Kasım'da yapılacak duruşmada Esra'nın ailesinden hiç kimse takipçi değil. Çünkü tehdit edildikleri için dosyada ne ablası ne abisi ne halası ne annesi, babası dosyanın takibinde can güvenliği nedeniyle yer alamıyorlar. Biz bugün Kadın Dernekleri Federasyonu olarak bu ülkede yaşayan kız çocuklarının yaşam hakkını savunmak adına buradayız. Bizim gibi birçok arkadaşın bu konuda duyarlılığı ile bu davanın öncesinde aslında, basın özgürlüğünü çok konuştuğumuz bu günlerde bir kadın gazetecinin gündeme taşıdığını daha sonra da Timur Soykan'ın gündeme aldığı bir süreci de burada belirtmemiz gerekiyor."

'Failler cezalandırılmıyor'

3 Kasım'da yapılacak duruşmada kız çocuklarının sahipsiz olmadığını, cinsel istismar suçunun ceza görmesi gereken bir suç olduğunu ve hukukta bunun varlığını tartışıyor olacağız. Kamuoyuna aslında buradan seslenmek istiyoruz; bu bölgelerde son dönemlerde açılan birçok cinsel istismar davasında ne yazık ki failler ceza almıyor. Bunun onlarca sebebi var. Ben buradan döndükten sonra Sayın Aile Bakanı'nı ziyaret edeceğim ve buradan önce acil yardım hattımıza gelen, cinsel istismar konuları ile ilgili kendisini bilgilendireceğim.

'Bu bölgenin kız çocukları sahipsiz değil'

"Bu bölgenin kız çocukları da sahipsiz değil, Türkiye'nin kız çocukları sahipsiz değil. Cinsel istismar bir suçtur ve bu suçun cezası olmalıdır. Hukuk düzeninde bu var ve bu kararın cuma günü Yüksekova Adliyesi'nden çıkmasını istiyoruz. Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu olarak yarın Hakkari Barosu Çocuk Hakları Merkezi'nde dijital cinsel istismarı konuşacağız. Aslında bakarsanız Türkiye'de çocuklar üzerinden yürüyen istismarın bölgesi ve şehri yok. Sosyal medya arenasını kullanarak da bazı yetişkinler tarafından kız çocuklarımızı cinsel istismara ve tecavüze uğruyor. Tüm bunların giderilmesi adına önlem almak, gelişen teknolojilerle Meta'nın ya da Tiktok'un farklı alanlarda program uygulamasını sağlamak adına 7 bölgede 7 çalışma yapacağız aynı zamanda. Bunların sonuçları üzerinde yapay zekanın da kullanılacağı cinsel istismarı önleyici tedbirlerin alınması yönünde, dünya üzerinde bir çalışma yapılmasını sağlayacağız. Tüm bunlar için hep beraber mücadele etmek gerekiyor. Tüm bunlar içinde aslında basın özgürlüğüne de ihtiyacımız olduğunu bir kez daha altını çizmek istiyorum." (Kısa Dalga)

Gündem