115 milyarlık bağış denetimli fona alınmadı: Tek yürek var, tek denetim yok

115 milyarlık bağış denetimli fona alınmadı: Tek yürek var, tek denetim yok
Deprem yaralarını sarmak için Sayıştay denetimine tabi yeni fon kuran iktidar, Tek Yürek kampanyasıyla toplanan 115 milyar lirayı fona almadı. 115 milyar liralık yardım denetimsiz kaldı.

Türkiye Tek Yürek yardım kampanyasıyla toplanan 115 milyar liralık kaynağın denetimine ilişkin boşluk çözülemedi.

AKP deprem felaketinin yaralarının sarılması için hazırlayıp TBMM'ye sunduğu Afet Yeniden İmar Fonunun kapsamına tek yürek kampanya paralarını dahil etmedi. AKP Milletvekili Cemal Öztürk, Sayıştay denetimi ile bağımsız denetime tabi tutulacak afet fonuna tek yürek kampanyasıyla taahhüt edilen ya da toplanan paraların alınmayacağını bildirdi.

Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göre bu hafta TBMM Genel Kurulunda görüşülmesi beklenen Afet Yeniden İmar Fonuna ilişkin yasa teklifine göre, Sayıştay ve bağımsız denetim şirketlerinin denetimine tabi olacak fonun hem bağış, bütçe ve borçlanma yoluyla elde edilecek gelirleri hem de bu gelirlerin nerelere harcandığı her 3 ayda bir düzenli olarak kamuoyuna açıklanacak.

Teklifi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonuna sunan AKP'li Öztürk, ikili denetim güvencesi verince kampanyada vadedilen 115 milyar liralık bağışların da fona alınması istendi. Tek Yürek kampanyasıyla vadedilen paraların ne kadarının toplandığı, nerede tutulduğu ve ne kadarının nerelere harcandığı gibi bilgilere ulaşamadıklarını belirten muhalefet milletvekilleri, bu paraların yeni kurulacak fona alınıp alınmayacağını sordular.

Öztürk bu sorulara, “Toplanan o paralar bu fona aktarılmayacak. AFAD'a mı, ilgili kurumlara mı artık bilemem ama o paralar bu fonun maksadının dışında bir olay. Benim konum değil. Benim önerdiğim bu fonun içine 115 milyar mı, 120 milyar mı ne kadar bilmiyorum, o yardım paraları aktarılmayacak” dedi.

‘Hiç olmazsa kamu parası aktarılsın’

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı AKP'li Cevdet Yılmaz, bireysel bağışlara karışılamayacağını ancak hiç olmazsa Merkez Bankası ve kamu bankalarının taahhüt ettiği paraların afet fonuna alınmasını önerdi. Ancak önceki dönemlerde bakanlık ve Başbakan Yardımcılığı görevlerinde bulunan Yılmaz'ın bu önerisi de kabul edilmedi.

Cemal Öztürk, sadece bundan sonraki yardımların fona alınacağında ısrar edince, Tek Yürek bağışlarıyla toplanan 115 milyarlık yardım paralarının denetimine ilişkin kaygılar giderilemedi.

(Kısa Dalga)

Gündem