14 ilde 27 kişiye 'yanıltıcı bilgi' gözaltısı: Aralarında sosyal medya hesabı yöneticileri de var

14 ilde 27 kişiye 'yanıltıcı bilgi' gözaltısı: Aralarında sosyal medya hesabı yöneticileri de var
Gözaltına alınan kişiler, 'halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme' ve 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' iddiasıyla soruşturuluyor.

Sosyal medya paylaşımları nedeniyle bugün 14 kentte 27 kişi hakkında gözaltı kararı verildi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın başlattığı soruşturma kapsamında Aykırı’nın Genel Yayın Yönetmeni Batuhan Çolak, Ajans Muhbir’in editörü Süha Çardaklı, X platformundaki Haber Report, Mülteci Haberleri ve Karargah hesaplarının yöneticileri ile Suriyeliler Suriye’ye Platformu'nun kurucusunun gözaltına alınanlar arasında olduğu öğrenildi.

DHA'nın haberine göre, Başsavcılıktan yapılan açıklamada, açık kaynak araştırmalarında internette ve sosyal medyada kullanılan nefret söylemleriyle 'halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme', 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' niteliğinde paylaşımlar yapıldığı ileri sürüldü.

Söz konusu sosyal medya paylaşımlarında iddia edilen konulara ilişkin olarak, işin gerçeğinin araştırılması amacıyla şüpheliler hakkında 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nda düzenlenen 'halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme', 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçlarından soruşturma başlatıldığı belirtildi.

Soruşturma kapsamında Ankara, Hatay, Antalya, Samsun, Kahramanmaraş, Sakarya, İzmir, Siirt, Şanlıurfa, Tokat, Edirne, Bursa ve İstanbul'da 27 kişi hakkında gözaltı kararları verildi.

Öte yandan, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, konuyla ilgili sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu.

Yerlikaya, "Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı koordinesinde, İstihbarat Başkanlığı ve Güvenlik Daire Başkanlığımızın desteği ile 14 İl Emniyet Müdürlüğümüzce yapılan operasyonlar neticesinde; internette ve sosyal medyada kullanılan nefret söylemleriyle halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik eden, vatandaşlarımıza yanıltıcı bilgileri alenen yayarak paylaşımlar yaptığı tespit edilen, sosyal medya hesap yöneticileri hakkında 14 ilimizde yapılan eş zamanlı operasyonlarda 27 şüpheli şahıs gözaltına alınmıştır" dedi.

Soruşturmaya konu paylaşımların, mülteci, sığınmacı ve göçmenlere yönelik paylaşımlar olduğu öne sürülüyor.

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ da Batuhan Çolak'ın gözaltına alınmasına X hesabından tepki gösterdi.

Özdağ, "Sığınmacı ve kaçaklar ile ilgili haber yapan Aykırı haber sitesi genel yayın yönetmeni Batuhan Çolak gözaltına alınmış" dedi. (Kısa Dalga)

Gündem