147 günlük vekiller EYT’ye girmek istiyor: Emeklilik hakkı tanınsın

147 günlük vekiller EYT’ye girmek istiyor: Emeklilik hakkı tanınsın
25. Yasama Dönemi’nde 147 gün vekillik yaptıktan sonra bir daha milletvekili seçilemeyenler, EYT yasa teklifi veya başka bir teklife kendileri için madde eklenerek, emekli milletvekilliği haklarından yararlanmak istiyor.

2015 yılında iki genel seçim döneminde sadece 147 gün milletvekilliği yapan vekillerin, Meclis’e sunulacak olan EYT düzenlemesinde kendilerine yer bulmak için kulis yapmaya başladığı iddia edildi.

EYT’liler, yasa teklifinin Meclis’e gelmesini beklerken, çeşitli meslek gruplarından kişiler de kendi özlük hakları konusunda kulis faaliyetleri yürütüyorlar.

Habertürk’ten Ahmet Kıvanç’ın haberine göre, bunlar arasında 7 Haziran 2015 – 1 Kasım 2015 tarihlerini kapsayan 25. Yasama Dönemi’nde 147 gün milletvekilliği yapanlar da var.

Milletvekillerine tanınan emeklilik haklarından yararlanabilmek için en az 2 yıl süreyle vekillik yapmak gerekiyor. 25. Yasama Dönemi’nde seçilip 147 gün görev yaptıktan sonra bir daha vekil seçilemeyenler ise 2 yılı tamamlamadıkları için emekli milletvekili haklarından yararlanamıyorlar. Bu durumda olanların sayısı 74.

Milletvekilleri, sigortalı çalışmaya başladıkları tarihe göre gereken yaş ve diğer koşulları tamamlamadan emekli olamıyorlar. Örneğin 2000 yılından sonra sigortalı çalışmaya başlayan milletvekilleri de emeklilikte diğer sigortalılar gibi kadın ise 58, erkek ise 60 yaşa tabi bulunuyorlar. 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı çalışmaya başlamış olanlar ise EYT’liler gibi yaş dışındaki diğer koşulları yerine getirerek emekli olacaklar.

Daha önceki çalışmalarından dolayı emekli aylığı almakta olan veya ileride emekliliğe hak kazanan vekiller 2 yıllık milletvekilliği süresini tamamlamışlarsa emekli milletvekili haklarından yararlanıyorlar. Emeklilik için gerekli koşulları tamamlamamış olanlar ise on yıl vekillik yapmış olsalar da yaş ve prim günü gibi koşulları tamamlayıncaya kadar bekliyorlar.

25. Yasama Dönemi’nde 147 gün vekillik yaptıktan sonra bir daha milletvekili seçilemeyenler, EYT yasa teklifi veya başka bir teklife kendileri için madde eklenerek, 2 yıllık vekillik yapma şartı aranmaksızın emekli milletvekilliği haklarından yararlanmak istiyorlar. Bu amaçla kulis faaliyeti yürütüyorlar.

Gerekçe can güvenliği!

Eski vekillerin, yaşadıkları sürece kendilerine emekli vekil aylığı verilmezken ölümleri halinde eş ve çocuklarına verilmesindeki çelişkiye dikkat çektiğini aktaran Ahmet Kıvanç, bu vekillerin “Can güvenliğimiz yok. Eşlerimiz için ölümüz canlı olmamızdan daha değerli” şeklinde espri yaptıklarını yazdı. (Kısa Dalga)

Gündem