Öğretmenler 15 bin atamadan mutsuz: "Yüksek puanla açıkta kaldık, 50 bin atama istiyoruz"

Öğretmenler 15 bin atamadan mutsuz: "Yüksek puanla açıkta kaldık, 50 bin atama istiyoruz"
En az 50 bin atama bekleyen öğretmen adayları, son yapılan 15 bin atama nedeniyle hayal kırıklığına uğradı. KPSS'den yüksek puanlar aldıkları halde ataması yapılmayan öğretmen adayları ANKA Haber Ajansı’na konuştu.

En az 50 bin atama bekleyen öğretmen adayları, son yapılan 15 bin atama nedeniyle hayal kırıklığına uğradı. KPSS'den yüksek puanlar aldıkları halde ataması yapılmayan öğretmen adayları ANKA Haber Ajansı’na konuştu. Derya Aytürk, “2021 KPSS sınavına üç çocuk annesi olarak katıldım. Üç çocukla çalışmak hiç kolay değildi. Gündüz ders çalışamadım, gece onlar uyuduktan sonra çalıştım. Güzel de netler bıraktığıma inanıyorum. Buna rağmen atanamadım" derken Pelin Ayyıldız, "1,5 senelik bir KPSS serüvenim oldu. Bu süreçte dışarı dahi çıkmadım, sosyal hayatımdan feragat ettim. Yüksek puanlarla açıkta kaldık. Devletimizden 50 bin öğretmen ataması talep ediyoruz" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde geçen hafta yapılan 15 bin sözleşmeli öğretmen ataması, 2020-2021 yıllarında KPSS’ye giren ve açıkta kalan öğretmen adaylarını memnun etmedi. ANKA’ya konuşan öğretmen adayları, atama sayısının yetersizliği nedeniyle mağdur olduklarını söyledi.

Son atamada 15 bin arasına giremeyen Şeyda Gül (29), şöyle konuştu:

"ALANIMDA YÜKSEK BİR PUAN ALDIM FAKAT AZ VE KARMA ALIMDAN DOLAYI SINIRDA KALDIM" 

“2021 KPSS’ye çalışan, emek veren, gecesi gündüzüne katan değerli öğretmen arkadaşlarım ve kendim adına sesimizi duyurmak istiyoruz. Bu süreçlerde çok zor şartlarda hazırlanan bir anne olarak sesimizin duyulmasını, bu ay müjdenin verilmesini bekliyoruz. 1,5 yaşındaki kızımla, yeri geldi hasta oldu ilgilenemedim. Kapımda ağladı, bakamadım. Kitaplarla arkadaş oldum. Gecemi gündüzüme kattım. Alanımda yüksek bir puan aldım, fakat 15 bin, az ve karma alımdan dolayı sınırda kaldım. Ben ve benim gibi yüksek puan almış, sınırda kalmış, emek veren öğretmen arkadaşlarım adına bu ay içerisinde en az 50 bin atama istiyoruz. Sesimizin duyulmasını, mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın bizleri gördüğünü, duyduğunu biliyoruz. Bir an önce sağlığına kavuşup müjdeyi bizlere vereceğine inanıyoruz.”

"GECE ÇOCUKLARIM UYUDUKTAN SONRA DERS ÇALIŞTIM"

Derya Aytürk (31) ise şunları söyledi:

“2021 KPSS sınavına üç çocuk annesi olarak katıldım. Üç çocukla çalışmak hiç kolay değildi. Gündüz ders çalışamadım, gece onlar uyuduktan sonra çalıştım. Güzel de netler bıraktığıma inanıyorum. Buna rağmen atanamadım. Sebebi ise yapılan karma ve yetersiz atamadır. 138 bin öğretmen açığı ve 86 bine yakın ücretli öğretmen varken 2021 KPSS’ye giren öğretmen adayları olarak bize ait bir atamanın yapılmasını istiyoruz. Çünkü yüksek netlerle açıkta kalmak istemiyorum. Atanabilmem için daha kaç net yapmam gerekirdi bilmiyorum. Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi’den (ÖABT) 75 soruda 68 doğru yapabilmek gerçekten kolay değildi. Üç çocukla yapabilmek hiç kolay değildi. Bunu bir daha yapabilir miyim gerçekten bilmiyorum. 2021 ne ait 50 bin atama talep ediyoruz.”

"DEVLETİMİZDEN 50 BİN ATAMA TALEP EDİYORUZ"

İngilizce öğretmenliği bölümünden mezun Pelin Ayyıldız (26) da şunları söyledi:

“2021 KPSS sınavına hazırlandım. 2020-2021 karma alım olarak 15 bin öğretmen ataması gerçekleştirildi. Normalde İngilizce öğretmenliğinde 4 bine kadar alımla gerçekleştiriliyordu. Bu sene sadece 857 öğretmen ataması oldu. 1,5 senelik bir KPSS çalışma serüvenim oldu. Ben bu serüvende dışarı dahi çıkmadım, sosyal hayatımdan feragat ettim. Psikolojik bariyerlerle karşılaştım. 15 kilo aldım. Hala da etkisini yaşıyorum. Yüksek puanlarla açıkta kaldık. Devletimizden 50 bin öğretmen ataması talep ediyoruz.”



 "138 BİN ÖĞRETMEN AÇIĞI VAR"

Ataması yapılmayan diğer bir öğretmen adayı Ömer Sarıerikli (31) ise şöyle konuştu:

“Bu yıl sadece 15 bin öğretmen ataması gerçekleştirildi. Bu atama, 2020-2021 KPSS ortak puanıyla yapılmıştır. Bu durum, 2021 yılında KPSS’ye giren, yüksek puan almış öğretmenler için mağduriyet oluşturmaktadır. Hali hazırda ortada 138 bin öğretmen açığı varken ve bu açık 90 bin ücretli öğretmen ile kapatılıyorken yeni bir atamanın yapılması şarttır. 3600 ek gösterge çıkıyor ve birçok öğretmenimiz emekli olacaktır. Bundan dolayı da bir açık ortaya çıkacaktır. Biz, bu açıkların ataması yapılmış öğretmenlerle doldurulmasını talep ediyoruz. Sağlık Bakanlığı 40 bin atama almışken Milli Eğitim Bakanlığı en az 50 bin öğretmen ataması yapmalıdır.

"15 BİN ATAMA KADROSUNA 450 BİN ÖĞRETMEN BAŞVURUNCA EĞİTİMCİLER YARIŞ İÇERİSİNE GİRİYOR" 

Eğitimci Özgür Bozdoğan ise “100 binin üzerinde öğretmen açığı var. 80 bin ücretli öğretmen var. Gereksinim kadar öğretmen atamasının bir defada acilen yapılması gerekiyor. 15 bin kadroya 450 bin başvuran öğretmen olunca öğretmenler kimin atanacağı gibi yarışma içerisine giriyor. Öğretmenlerin, dayanışma içerisinde Milli Eğitim Bakanlığı’nı gerekli atamaya davet etmesi gerekiyor” dedi. (Dilan Kutlu / ANKA)

Gündem