15 Temmuz raporu 5 sene sonra erişime açıldı

15 Temmuz raporu 5 sene sonra erişime açıldı
15 Temmuz Araştırma Komisyonu'nun 5 sene önce hazırladığı rapor erişime açıldı. Meclis Başkanlığı'na sunulan ancak yayınlanmayan raporu komisyon başkanı Reşat Petek yayınladı.

15 Temmuz Araştırma Komisyonu'nun hazırladığı raporu komisyon başkanı Reşat Petek yayınladı.

RAPOR HAZIRLANDIKTAN SONRA YAYINLANMAMIŞTI

15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu son toplantısını TBBMM'de 22 Aralık 2016'da yaptı.

Aylar süren yazım aşamasının ardından rapor, 12 Temmuz 2017'de dönemin Meclis Başkanı İsmail Kahraman’a sunuldu.

Ancak aradan geçen sürede rapor ne Meclis Genel Kurulu'nda görüşülüp onaylandı, ne de yayınlandı.

5 YIL SONRA KİŞİSEL SİTESİNDEN YAYINLADI

Gazete Duvar'ın aktarımına göre, 2019'da CHP'li Özgür Özel'in konuya ilişkin soru önergesine yanıt veren TBMM Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç, "Rapor tekemmül etmediğinden 26. Yasama Dönemi içinde bastırılarak dağıtılamamıştır. Komisyon tarafından tekemmül ettirilerek başkanlığımıza sunulan bir rapor bulunmamaktadır” dedi.

Aradan geçen 5 yılın sonunda, Komisyon'un AKP'li başkanı Reşat Petek ise 667 sayfalık raporun tamamını www.resatpetekhukuk.com isimli kişisel web sitesinden erişime açtı.

'KOMİSYON RAPORU VERMEDİ' AÇIKLAMASI GERÇEĞİ YANSITMIYOR'

HalkTv’den İsmail Saymaz’ın sorularını yanıtlayan Reşat Petek, raporu 12 Temmuz 2017'de Meclis Başkanlığı’na sunduklarını söyledi.

Petek, “Rapor neden yayınlanmadı?” sorusuna karşılık da şunları söyledi: "Onu TBMM Başkanı Mustafa Şentop’a sorabilirsiniz. Veya İsmail Kahraman’a... Biz Kahraman’a teslim ettik. Tekemmül etti. Ama Meclis Genel Kurulu'nda görüşülmedi. İşin özeti bu. Meclis’in web sitesinde ‘Komisyon raporu vermedi, hükümsüzdür’ diye bir cümle yazılı. Bu tarihi gerçekleri tersyüz eden bir açıklama. Böyle bir şey yazılmaması lazım. Doğru değil. Gerçeği yansıtmıyor."

'EK YAPILDI, BİR ARAYA GELİNEMEDİ, RAPOR ATIL KALDI'

TBMM Başkanı olan Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi İsmail Kahraman ise Sözcü'den Saygı Öztürk'e konuştu. Kahraman "Bir ön rapor vardı. AK Parti üyeleri rapora bir eklenti yaptı. Bunun üzerine CHP'li üyeler raporu imzalamadı ve onlar da AK Parti'nin raporuna itirazda bulunup ek rapor hazırladı. O eklentinin müzakeresi için bir araya gelinemeyince rapor atıl kaldı. Bu arada seçim geldi. Böylece, TBMM Başkanı Mustafa Şentop Bey'in açıklamasında dediği gibi dosya tekemmül edemedi ve öylece kaldı. Durum budur" ifadelerini kullandı.

Gündem