175 yılla yargılanabilir: Julian Assange'ın ABD'ye iadesine karar verildi
ABD'li diplomatların gizli yazışmalarını ve savaş suçlarını ifşa eden WikiLeaks sitesinin kurucusu Julian Assange'ın Washington'a iade edilmesine karar verildi. İngiltere'nin başkenti Londra'daki Westminster Sulh Ceza Mahkemesi'nin iade kararının ardından dosya, siyasi kararın verilmesi için İçişleri Bakanı Priti Patel’e gönderilecek. Bakan Patel'in de iadeyi onaylaması halinde Assange'ın avukatlarının yeni bir temyiz süreci başlatması bekleniyor.
Davanın basın özgürlüğüne ciddi bir saldırı olduğunu vurgulayan destekçileriyse, Assange hakkındaki kararın görüşüldüğü duruşma sırasında mahkeme önünde toplandı. İşçi Partisi'nin eski lideri Jeremy Corbyn, burada yaptığı konuşmada Assange'ın serbest bırakılması için çağrıda bulundu.
Wikileaks Genel Yayın Yönetmeni Kristinn Hrafnsson ise karar sonrasında yaptığı açıklamada, ABD'de casuslukla suçlanan Assange hakkında İngiltere'de verilen kararı 'idam cezası' olarak niteledi. Hrafnsson, "Şimdi Julian'ın hayatı Priti Patel ve Boris Johnson'ın (Başbakan) ellerinde. Doğru olanı yapmaları gerekiyor. Doğru şeyi yaptıklarından emin olmalısınız. Bir insanın hayatını kurtarma, bunu (iade) durdurma ve basın özgürlüğüne yapılan bu saldırıyı durdurma yetkileri var" dedi.
CASUSLUKLA SUÇLANIYOR, 175 YILLA YARGILANABİLİR
Londra'da sığındığı Ekvador Büyükelçiliği'nden zorla çıkarılarak Nisan 2019'da tutuklanan Assange, ABD'ye iade edilirse 175 yıl hapisle yargılanabilir. Assange, ABD ordusunun başta Irak ve Afganistan olmak üzere çeşitli yerlerde işlediği savaş suçlarına dair binlerce gizli belge yayımlaması nedeniyle casuslukla suçlanıyor. (Kısa Dalga)
Abone Ol
İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.