1987 kışında İstanbul'da neler yaşanmıştı?

1987 kışında İstanbul'da neler yaşanmıştı?
Bazı uzmanlara göre İstanbul'daki kar yağışı, 1987 yılının Mart ayındaki kar yağışına yaklaşabilir. Peki o yıl İstanbul'da neler yaşanmıştı?

Meteorolojik tahminlere göre ; İstanbul'da şiddetli kar yağışı bekleniyor. Bunun son yılların en etkili kar yağışı olacağı belirtiliyor. Bazı uzmanlara göre yağış, 1987 yılının Mart ayındaki kar yağışına yaklaşabilir. Peki o yıl İstanbul'da neler yaşanmıştı? ntv.com.tr'de Engin Yeşil'in derlediği bilgilere göre 
 1987'de şubat ayının sonunda bahardan kalma günler yaşayan İstanbullular, 4 Mart 1987 Çarşamba günü Başkanlar'dan gelen soğuk hava dalgasıyla adeta neye uğradığını şaşırdı.

Şiddetli tipi, kentin bazı noktalarında yarım metre kar birikmesine neden oldu. Sabah okullarına giden öğrenciler, İstanbul Valiliği'nin öğlen saatlerinde aldığı 'tatil' kararıyla eve dönerken zor anlar yaşadı. Kar yağışı ise 14 Mart 1987 Cumartesi gününe sürecek, okullar iki hafta boyunca tatil oldu.

Dönemin İstanbul Valisi Nevzat Ayaz, gerekli ihtiyaçları karşılayan özel kuruluşlar haricindeki işyerlerinin açılmaması ve vatandaşların dışarı çıkmamasını çağrısında bulundu.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Bedrettin Dalan ise "Son yüzyılın en ağır kış şartları" sözleriyle tanımlamış olduğu hava olayını, "Yakıt ve un stoklarımız yeterli, telaşa gerek yok" sözleriyle anlatmıştı.

İstanbulluların o güne kadar hiç görmediği kadar şiddetli olan yağış, gazete manşetlerinden de uzun bir süre inmedi.

"İstanbul'da hayat durdu" manşetiyle çıkan bir gazete yazısında, yollarda kalan otomobil sürücüsü ve otobüs yolcularının polis otolarıyla taşınmış olduğu bilgisi paylaşıldı. Gazetelerde yer alan bir habere göre de özel otomobille Anadolu Yakası'nda Kartal, Avrupa Yakası'nda ise Silivri'den ötesine geçmek yasaklandı.

O dönem Kandilli Rasathanesi'nde görev yapan Meteoroloji Şefi Gökhan Abur,  "4 Mart sabahı başlayan yağış 14 Mart'a kadar devam etti. Etkisini kaybetmesi ise 17 Mart'ı buldu" dedi.

Kandilli Rasathanesi verilerine göre 4 Mart 1987 tarihinde 22 cm olan kar, 8 Mart 1987'ye kadar kademeli artarak 70 cm'e kadar yükseldi. 3 Mart 1987 günü 12 dereceye yakın olan sıcaklık ise 7 Mart 1987 Cumartesi günü eksi 6,6 derece olarak kaydedildi.


HABERİN TAMAMI

Gündem