2 bin yıllık sır çözüldü: Roma yapılarının ultra dayanıklı yapı malzemesi ortaya çıktı

2 bin yıllık sır çözüldü: Roma yapılarının ultra dayanıklı yapı malzemesi ortaya çıktı
Bilim insanları tarihe meydan okuyan Roma betonunun dayanıklılığının sırrını 2 bin yıl sonra çözdü.

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nden (MIT) uzmanlar, Roma betonunun "kendi kendini iyileştirmesini" sağlayan ve onu modern eşdeğerinden daha güçlü kılan bileşeniyle ilgili bulgularını Science Advances dergisinde paylaştı.

euronews.com'da Bahtiyar Küçük imzalı habere göre bilim insanları, "ultra dayanıklı" inşaat malzemesinin sırrını çözmek için onlarca yıl uğraştı.

Araştırmacılar yıllarca antik betonun dayanıklılığının anahtarının tek bir bileşen olduğuna inandı. O da Napoli Körfezi'ndeki Pozzuoli bölgesinden gelen volkanik kül gibi puzolanik malzemesiydi.

Tarihçiler, bu özel kül türünün inşaat projelerinde kullanılmak üzere Roma imparatorluğunun dört bir yanına gönderildiğini ve o dönemde beton için önemli bir bileşen olarak tanımlandığını ifade ediyor.

Bu antik örneklerin milimetre ölçekli parlak beyaz mineral özellikler içerdiği de görüldü. Bunlar Roma betonlarının ortak bileşenleriydi. Genellikle "kireç parçacıkları" olarak adlandırılan beyaz parçalar, antik beton karışımındaki bir diğer önemli bileşen olan kireçten geliyor. (Kısa Dalga)

Yaşam