2021'den beri, yöneticiler iki kalem keşfettiler... 328 milyarın nereye harcandığını bilemiyoruz...

2021'den beri, yöneticiler iki kalem keşfettiler... 328 milyarın nereye harcandığını bilemiyoruz...
Vergi uzmanı Dr. Ozan Bingöl bütçenin şeffaflıktan tamamen uzaklaştığını somut örnekler üzerinden anlattı...

Vergi konularında uzman Dr. Ozan Bingöl yıllık bütçe rakamlarını incelediği bir değerlendirme paylaştı.

Bingöl yazısında yönetenlerin 2021'de iki kalem keşfettiğini, bunun da şeffaflığın azalmasına epey katkısı olduğunu vurguladı.

Bingöl şunları kaydetti:

Kamu yönetiminde şeffaflık demokrasinin gereği ve yolsuzluğun panzehiridir.
Kamu yönetiminde şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkeleri demokratik gelişmişlik düzeyiyle doğrudan ilgilidir. Özellikle akçalı konularda şeffaflık, yolsuzlukla mücadele ve kamu kaynaklarının etkin kullanımı açısından ayrı bir öneme sahiptir.

Türkiye’de son dönemde şeffaflıktan uzaklaşıldığı görülmektedir. Yayımlanmayan faaliyet raporları buna örnektir. Yayımlanan faaliyet raporlarında ise kamuoyu ile paylaşılmayan finansal veriler bu raporları değersiz kılmaktadır.

İhalelerde Açık İhale Usulü “out”; İstisna ve Pazarlık Usulü “in” oldu.

Kamu ihalelerinde açık ihale usulüne daha az başvurulması, istisna ve pazarlık usulünün genel ihale usulü haline gelmesi kamu yönetiminde şeffaflığın her geçen gün geriye gittiğini göstermektedir. Aşağıda 2014 yılından 2022 yılına kamu ihalelerinde şeffaflığın nasıl bir tür karartmaya dönüştüğü açık bir şekilde görülmektedir.

image-1.webp

Yönetenler; “Diğer” ve “Sınıflandırmaya Girmeyen” kalemlerini keşfettiler.

2021 yılından itibaren bütçede şeffaflığı azaltan uygulamalardan birisi, “Diğer” ve “Sınıflandırmaya girmeyen” bazı yeni harcama kalemlerinin ihdas edilmesi ve bu kalemlerin hızla astronomik tutarlara erişmesidir.

Tablo 1: 2020-2023 Dönemi “Diğer” ve “Sınıflandırmaya Girmeyen” harcama kalemleri örnekleri (1.000 TL)

butcede-diger-ve-siniflandirmaya-girmeyen-kalemleri.webp

Yukarıdaki tabloda görüldüğü üzere 2020 bütçesinde hiç yer almayan “diğer” veya “sınıflandırmaya girmeyen” ibarelerini içeren harcama kalemleri 2021 yılından hızla artmaya başlamıştır. 2,5 yıl gibi bir sürede 328,7 milyar lira harcamanın gerçek anlamda nerelere harcandığını bütçe verilerinden göremiyor, anlayamıyor, yorumlayamıyoruz.

Yazının devamı için tıklayınız.

Gündem