2024 Ocak'ta yeni asgari ücret ne kadar olacak? Asgari ücrete ilişkin kritik açıklamalar

2024 Ocak'ta yeni asgari ücret ne kadar olacak? Asgari ücrete ilişkin kritik açıklamalar
Asgari ücret zammının belirlenmesine az bir süre kaldı. 2024 asgari ücretine ilişkin ilk açıklamalar da gelmeye başladı. Yakın zamanda asgari ücret komisyonu toplantılarına başlayacak. 2024 için asgari ücretinin ne kadar olacağı ve ne kadar arttırılacağı milyonlarca emekçinin merakla beklediği bir konu olmaya başladı.

TÜRK-İŞ Genel Başkan Ergün Atalay, 2024'te geçerli olacak asgari ücret görüşmelerinin aralık ayında başlayacağını belirtti.

Yeni yılda geçerli olacak asgari ücreti, işçi, işveren ve hükümetten 5'er olmak üzere 15 kişilik Asgari Ücret Tespit Komisyonunun belirlediğini anımsatan Atalay, şunları kaydetti:

"Komisyonda 5 kişilik TÜRK-İŞ heyetinde bu yıl farklı mesleklerden asgari ücretli 4 işçi yer alacak. TÜRK-İŞ yönetiminden bir sendikacı ile sendikalı olmayan garson, akaryakıt pompacısı, berber ve kasap gibi farklı mesleklerden 4 işçi kardeşimiz görüşmelerde milyonlarca asgari ücretliyi temsil edecek. Önceki yıllarda 1 işçi komisyonda yer alıyordu, bu yıl ilk kez 4 işçi pazarlık masasında olacak."

Asgari ücret ne zaman açıklanacak?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, "Aralık ayı başında 2024 yılı asgari ücretini belirlemek için komisyonumuz toplanacaktır. Herkesin mutabık kaldığı bir tutarda uzlaşılacağını ümit ediyorum" ifadelerini kullandı.

Işıkhan, birinci dereceye yükselen memurlara 3600 ek gösterge düzenlemesini de hayata geçireceklerini söyledi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, asgari ücret görüşmeleri öncesi işverenlere mesaj verdi.

"Enflasyonun getirmiş olduğu yükü azaltmak hepimizin ortak görevidir" diyen Işıkhan, yıl sonunda asgari ücret üzerinde bu yükü hafifletmenin önemli bir gündemleri olduğunu söyledi.

2024 ocak ayı asgari ücret ne kadar olacak?

Habertürk'ün haberine göre ekonomi çevreleri tarafından 6 aylık artış oranı tahmini yüzde 40 civarında olması bekleniyor.

Asgari ücret zammı tahminleri

Asgari ücrete yüzde 40 oranında zam yapılması halinde asgari ücret 15 bin 962 liraya yükselmiş olacak. netleşecek.

Şu anki asgari ücret ne kadar?

Asgari ücret, bir işçi için aylık brüt 13 bin 414 lira 50 kuruş, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 11 bin 402 lira 32 kuruş olarak uygulanıyor.

Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 15 bin 762 lira 4 kuruş. Bunun 13 bin 414 lira 50 kuruşu brüt asgari ücret, 2 bin 79 lira 25 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 268 lira 29 kuruşunu işveren işsizlik sigorta primi oluşturuyor.

Fatih Portakal öğrendiği 2024 asgari ücretini paylaştı

Asgari ücret zammının belirlenmesine az bir süre kala gazeteci Fatih Portakal kendisine gelen bilgiyi paylaştı. Portakal, 2024 asgari ücret rakamının 16 bin 500 ile 16 bin 900 lira arasında olacağının konuşulduğunu belirtti. (Kısa Dalga)

Gündem