"2050 yılında kanserden daha fazla insan antibiyotik direncinden hayatını kaybedecek"

"2050 yılında kanserden daha fazla insan antibiyotik direncinden hayatını kaybedecek"
18-24 Kasım Dünya Antimikrobiyal Direnç Farkındalık Haftası’nda uyarılarda bulunan Prof. Dr. Köksal, "2050 yılında kanserden daha fazla insan antibiyotik direncinden hayatını kaybedecek" dedi.

Antibiyotik kullanımında Avrupa birincisi olan Türkiye'de en çok nezle, grip gibi solunum yolu enfeksiyonlarında gereksiz antibiyotik alınıyor. Konuya dair değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Köksal “2050 yılında kanserden daha fazla insan antibiyotik direncinden hayatını kaybedecek” dedi.

Gereksiz antibiyotik kullanımı dirençli mikroorganizma gelişim riskini artırırken yakın gelecekte antibiyotik direnci dünyanın en önemli sağlık sorunlarından biri haline gelecek. Hürriyet’ten Buse Özel'in haberine göre, Acıbadem Atakent Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. İftahar Köksal, 18-24 Kasım Dünya Antimikrobiyal Direnç Farkındalık Haftası’nda önemli uyarılar yaptı.

'Her gün 3 uçak dolusu insan dirençli mikroorganizmalar nedeniyle hayatını kaybediyor'

Dr. İftahar Köksal, şunları söyledi:

"Avrupa’da antibiyotik kullanımı bakımından birinci sıradayız ve bunların çoğu gereksiz kullanım. En çok gereksiz kullanılan alan ise nezle, grip gibi solunum yolu enfeksiyonları. Bir insan ne kadar gereksiz ve uygunsuz dozda antibiyotik kullanırsa dirençli mikroorganizma gelişme riski o kadar artıyor. 2050 yılında insanlar kanserden daha çok tedavi edilememiş bakteriyel enfeksiyonlardan dolayı ölecek. Bugün bile her gün 3 uçak dolusu insan dirençli mikroorganizmalar nedeniyle hayatını kaybediyor. Yani yaklaşık 2 bin insan. 2050 yılında ne yapacağımızı araştırmak yerine dikkatli antibiyotik kullanalım." (Kısa Dalga)

Sağlık