23 yaşındaki gencin öldüğü scooter kazasında sürücüye 1 yıl 8 ay hapis: Hükmün açıklanması geri bırakıldı

23 yaşındaki gencin öldüğü scooter kazasında sürücüye 1 yıl 8 ay hapis: Hükmün açıklanması geri bırakıldı
İstanbul'da scooter kullanan 23 yaşındaki Dilara Gül'e çarpıp ölümüne neden olan sürücüye 1 yıl sekiz ay hapis cezası verildi.

Şişli ilçesindeki Halaskargazi Caddesi'nde 12 Temmuz 2022'de Hakan Akçelik kullandığı otomobille Gül'e çarpıp ölümüne neden olmuştu.

İddianamede, Akçelik'in kavşakta ışık yeşilden sarıya dönerken aracıyla seyrettiği, Gül'ün de scooter'la manevra 'ihlali' yaptığı, ikisinin de 'eşit kusurlu olduğu' belirtilmişti.

İddianamede sürücüye 'taksirle ölüme neden olma suçundan 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası talep edilmişti.

'Sarı ışıkta yavaşlamadı'

İstanbul 12. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki 5'inci duruşmaya, tutuksuz sanık Hakan Akçelik ve şikayetçi Arif Gül ile taraf avukatları katıldı.

Adli Tıp Kurumu Trafik İhtisas Dairesi raporunda Akçelik'in tali kusurlu olduğunun bildirildiğini tutanağa geçti.

Rapora karşı söz verilen Dilara Gül'ün aile avukatı Muharrem Karaoğlan, şunları söyledi: "Adli Tıp Kurumu sarı ışıkta yavaşlamamayı, hız sınırlarını aşırı derece aşmasını ve maktulü görmesine rağmen bu hususları dikkate almamıştır. Üniversite bilirkişilerinden de rapor alınmasını talep ederim."

Baba Arif Gül de rapora katılmadığını belirtti.

'Raporlarda çelişki yok'

Sanık avukatı Erhan Oğuz Düzcü, dosyadaki raporların birbirlerine uyumlu olduğunu, raporlar arasında çelişki olmadığını, her iki raporda müvekkilinin tali kusurlu bulunduğunu belirterek yeniden rapor alınmasına gerek olmadığını ifade etti.

Mahkeme, trafik raporları arasında çelişki olmadığından üniversite bilirkişilerinden rapor alınması talebini reddetti.

'Hız sınırını aştı'

Duruşma savcısı esas hakkındaki mütalaasında, Akçelik'in tali kusurlu olduğunun belirtildiğini, bu nedenle 'taksirle öldürme'den suçundan 2 yıldan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını talep etti.

Mütalaaya karşı söz alan şikayetçi avukatı Karaoğlan ise "Keşifte görüldüğü gibi 30 kilometrelik hız sınırının olduğu yerde sanık çok hızlı geldiğinden dolayı maktulün ölmesine sebep olmuştur. Cezalandırılmasını talep ederiz" dedi.

Sanık avukatı Düzcü ise raporlara göre maktulün asli kusurlu kusurlu olduğunu, müvekkilinin yaşanan kazada herhangi bir kusurunun olmadığını, bu nedenle beraatini, aksi halde lehe hükümlerin uygulanmasını talep etti.

'Işıklandırma yoktu, görmedim'

Son savunması sorulan sanık Hakan Akçelik, "Kendisini kesinlikle görmedim. Bu olaydan dolayı benim de psikolojik sorunlarım meydana gelmiştir. Orada ışıklandırma yoktu. Yaşanan olay sebebiyle çok üzgünüm, böyle olmasını istemezdim" diyerek beraatini istedi.

'İyi hal' görüldü, hüküm açıklanmadı

Mahkeme, Akçelik'in 'taksirle ölüme sebebiyet verme' suçunu işlediğinin sabit olduğunu belirterek, duruşmalardaki 'iyi hali' nedeniyle 1 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırdı.

Sanığın daha önce kasıtlı bir suçtan mahkum olmamasını dikkate alan mahkeme, hükmün açıklanmasını geri bıraktı.

Hakkında 5 yıl denetim süresi konulan sanık, bu süre içinde herhangi bir suç işlemezse davası düşecek. (DHA)

Gündem