300 Alevi dedesi Kerbela'ya götürülecek, valiliklerden isim istendi

300 Alevi dedesi Kerbela'ya götürülecek, valiliklerden isim istendi
İçişleri Bakanlığı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı 300 Alevi dedesinin Kerbela'ya götürüleceğini belirterek valiliklere yazı gönderdi.

İçişleri Bakanlığı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından valiliklere gönderilen yazıda 2022 Aralık ayında Kerbela’ya götürmek için 300 Alevi dedesinin bulunması istendi.

Cumhuriyet gazetesinden Mehmet Menekşe'nin haberine göre yazıda şöyle denildi:

“İçişleri Bakanlığı ve Kültür ve Turizm Bakanlığımız tarafından 2022 yılı Aralık ayında ‘Kerbela Programı’ gerçekleştirilecektir. Masrafların bakanlığımız tarafından karşılanacağı programda 300 cemevi dedesi Kerbela’ya götürülecektir.

Program içeriği ileriki bir tarihte gönderilecektir. Kaymakamlıklarımız ilçesinde bulunan cemevleriyle iletişime geçerek katılmak isteyen dedelerimizin isimlerini, TC kimlik numaralarını ve iletişim bilgilerini 20.07.2022 tarihine kadar müdürlüğümüze gönderilmesi gerekmektedir."

ALEVİ DERNEKLERİ NE DEDİ?

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Cuma Erçe, “Devlet cemevlerimizi tanımıyor, eşit yurttaşlık taleplerimizin hiç birini kabul etmiyor ama Alevi dedelerini Kerbela’ya götürüyor. Cemevlerimizin içine girip, dışlanmış, yandaş, çakma dedeler bularak Alevi toplumunu asimile etmeye, kendilerine göre yeni bir Alevilik oluşturmaya çalışıyorlar” dedi.

Güvenç Abdal Ocağı Dedesi Emrah Çolak ise, bu tür uygulamaların dedeler ve Alevi toplumu arasında ikiliğe, ayrışmaya neden olduğunu belirtti.

Karadeniz Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Muharrem Erkan konuya ilişkin “Alevi gençleri gezi, tur, tatil istemiyor, Alevi kimliklerinin tanınmasını ve eşit yurttaşlık hakkını istiyorlar” ifadelerini kullandı.

HABERİN TAMAMI

Gündem