4 kuşaktır oturdukları Hazine arazisindeki evleri için ayda 10 bin TL isteniyor

4 kuşaktır oturdukları Hazine arazisindeki evleri için ayda 10 bin TL isteniyor
Aksaray’ın düşük gelirli mahallelerinden Hamidiye Alaca mahallesinde vatandaşların 4 kuşaktır yaşadığı hazine arazisi üzerine kurulu evleri satışa çıkarıldı.

Aksaray’ın düşük gelirli mahallelerinden Hamidiye Alaca mahallesinde vatandaşların 4 kuşaktır yaşadığı hazine arazisi üzerine kurulu evleri satışa çıkarıldı. CHP Aksaray İl Başkanı Ali Abbas Ertürk, mahallenin yanında bulunan Organize Sanayi Bölgesi'ndeki arazi usulsüzlüğü iddialarına göndermede bulunarak, "Milyonluk arazilerde millete nasıl yağlı ballı arazi dağıtıldığını biliyoruz. Maddi durumu sıkıntılı olan hemşerilerimize de aynı imkanın sağlanmasını istiyoruz. Bugün bu insanlardan istenen rakam taksite bölündüğü zaman ayda 8 ile 10 bin lira taksit tutarı yansıyor” dedi. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer de Ertürk ve beraberindeki heyet ile birlikte bölgede incelemelerde bulundu.

Aksaray’ın düşük gelirli mahallelerinden Hamidiye Alaca mahallesi satışa çıkarıldı. 4 kuşak boyunca üzerinde oturdukları 120 yıllık arazilerin yüksek fiyatlarla satışa çıkması nedeniyle evsiz kalma endişesi yaşayan Hamidiye Alacalılar asgari ücretle çalışırken 10 bin liraya yakın taksiti ödeyemeyeceklerini anlattı.

Aksaray'ın birçok köyünde yaşanan hazine arazilerinin satışları ile ilgili vatandaşların sorunlarını dinlemek için Hamidiye Alaca Mahallesi’ne giden CHP İl Başkanı Ali Abbas Ertürk ile CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ve beraberindeki heyet, bölgede incelemelerde bulundu.

“MAHALLEDE TAKSİTİ ÖDEYEBİLECEK KİMSE YOK”

Hamidiye Alaca Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Hasan Kurt, CHP'li heyete yaptığı açıklamada 120 sene önce dedelerinin Kırım'dan göç ederek buraya yerleşmesinden bu yana üzerinde bulundukları hazine arazilerinin satışa çıktığını, fakat fiyatlarının çok yüksek olduğunu söyledi. Vatandaşların bu arazileri alacak durumda olmadığını belirten Kurt “Daha önce de Özel İdare bu tür hazine arazilerini satışa çıkarmıştı. O zaman fiyatlar uygundu. Alabilenler aldı, şimdi tekrar hazine arazileri satışa çıkartılıyor. Ama fiyatlar çok yüksek. Biz makul fiyata bu arazileri almak istiyoruz. Bizler 4. kuşağız. Bizden sonraki neslimizin bu tür arazi sorunu yaşamasını istemiyoruz. Bu arazi sorunumuzun bir an evvel çözülmesini istiyoruz. Sorunlarımıza duyarsız kalmayan CHP İl Başkanımız ve Milletvekilimize teşekkür ediyoruz” dedi.

“120 YILDIR OTURUYORLAR SORUN ÇÖZÜME KAVUŞMALI”

Hamidiye Alaca Mahallesi’ndeki arazi sorunlarını dinleyen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, sorunu yerinde dinlemek için geldiklerini belirterek “CHP Aksaray İl Başkanımız Ali Abbas Ertürk daha önce buraya gelip vatandaşlarımızın sorunlarını dinleyip yetkililerden bir çözüm istedi. Bu arazi meselesi bir an önce çözülmeli. Ekonomik sıkıntı yaşadığımız şu dönemlerde insanlar evlerinin içerisinde huzur içerisinde uyuyamıyorlar. 120 yıldır üzerinde yaşadıkları arazi ve sahip oldukları gayrimenkullerin akıbetinin ne olacağı belirsiz bir duruma gelmiş” diye konuştu.

Vatandaşın bu arazileri bedava istemediğini de söyleyen CHP'li Gürer “Vatandaşın makul fiyatlarla üzerinde 120 yıldır oturdukları arazinin verilmesi ve bu sorunun çözülmesi önemli” diyerek sürecin bir an önce çözüme kavuşması için çağrı yaptı.

“ASGARİ ÜCRETLE TAKSİTİN YARISINI BİLE ÖDEYEMEZLER”

Hamidiye Alaca’daki arazi sorunu ile ilgili bir yıldır çalıştıklarını belirten CHP İl Başkanı Ali Abbas Ertürk “Buraya defalarca avukatlarımız ile geldik. Hukuki yönden araştırmalarımızı yaptık. Bizim felsefemizde devletin malı milletin malıdır. Burada Alacalı hemşerilerimiz devletin malına el koyalım, işgal edelim gibi bir düşüncede değiller. Evet parasını ödeyelim, bedava almayalım. Ama bu da bizim gücümüzü, boyumuzu aşmasın düşünceleri var. Hamidiye Alaca Mahallemizin durumu belli. İnsanları ya emekli ya organize sanayide asgari ücretle çalışıyor. Bugün bu insanlardan istenen rakam taksite bölündüğü zaman ayda 8 ile 10 bin lira taksit tutarı yansıyor. 4.250 TL alan bir asgari ücretli hemşerimiz bu paraya hiç dokunmasa üzerinde 120 yıldır oturduğu arazinin taksitinin yarısını ödeyemeyecek” dedi.

“BURADA İSTENEN ÜCRETLER FAHİŞ”

Aksaray Organize Sanayi Bölgesi’nde yaklaşık 200 metrekare büyüklüğündeki 2 arsanın iktidara yakın bir iş insanına devredildiğini hatırlatan Ertürk, şöyle konuştu:

“Milyonluk arazilerde millete nasıl yağlı ballı arazi dağıtıldığını biliyoruz. Maddi durumu sıkıntılı olan hemşerilerimize de aynı imkanın sağlanmasını istiyoruz. Organize Sanayi Bölgesi'nin bir kısım arazileri Hamidiye Alaca Mahallesi üzerine kurulmuş durumda. 2022 itibariyle bu halktan fahiş arazi parası istenmektedir. En kötü ihtimalle Organize Sanayi ve Sanayi Bölgesi'ndeki araziler için belirlenen emsal üzerinden bir ödeme planı çıkartılsın. Zaten fatura derdiyle yanıp tutuşan vatandaşlarımızın bir de bu kışın sonunda evimiz ne olacak, çıkaracaklar mı? Alabilecek miyiz alamayacak mıyız endişesiyle yaşamamalarını istiyoruz.” 




ERTÜRK, BELEDİYE BAŞKANI’NA SESLENDİ: “ALDIĞINIZ OYUN HAKKINI VERİN”

“Aksaray Belediye Başkanına da buradan bir çağrı yapmak istiyorum. Başka illerde bunun çözümleri yapılıyor. Belediye başkanı burada Bahçesaray'da oturan hemşerilerimizin de belediye başkanı. Burada yaşanan sorun belediye başkanının da sorunudur. En son seçimlerde bu mahalle yüzde 80 size oy vermiş. En azından aldığınız oyun hakkını verin. Belediye başkanından talebimiz Milli Emlak ile buranın sorununu çözün. Oy versin, vermesin vatandaşların böylesi önemli bir sorununa belediye başkanının duyarsız kalmaması ve ‘Bu sorunun benim sorunum’ demesi gerekiyor.” 

“TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ!”

“Belediye başkanlığı koltuğunda oturan her başkanın Aksaray'ın her mahallesindeki soruna müdahil olması gerekmektedir. Hamidiye Alaca ve Aksaray'ın birçok bölgesinde yaşanan bu sorunları milletvekilimiz aracılığıyla TBMM’de de soru önergesi ile gündeme taşıyacağız. Ayrıca ilgili kurumlarla bağlantı kuracak, buradaki arazi sorunları çözüme kavuşana kadar yetkililerle görüşeceğiz. Bu sorunun takipçisi olacağız.” (Kemal Onur Atalay / ANKA)

Gündem