5 milyon liralık kanser ilacı çalındı: Kanser ilaçları hastaneden değil eczaneden verilmeli

5 milyon liralık kanser ilacı çalındı: Kanser ilaçları hastaneden değil eczaneden verilmeli
Saydan, "Hastaların mağdur olmaması için bu ilaçların eczanelerden verilmeye başlanması gerektiğini bir kez daha altını çizerek ifade etmek istiyoruz. Tüm ilaçlar için tek ve doğru adres eczanelerdir" dedi.

İstanbul'da bir hastanede, kanser ilaçlarını satıp 5 milyon liraya yakın dolandırıcılık yapılması üzerine kanser ilaçları yeniden gündeme geldi.

Konuyla ilgili acıkama yapan Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, "Hastanelerin bu ilaçlara sahip çıkamayacağını defalarca dile getirdik. İlaç yerine su kullanan hasta vatandaşlarımıza yazık değil mi? Bunun hesabını kim verecek? Hastaneler bu ilaçlara sahip çıkamıyor. Diğer ilaçlar gibi kanser ilaçları da eczanelerden verilmeli" dedi.

“Hastaneler bu ilaçlara sahip çıkamıyor”

1 Temmuz 2015 tarihinde kanser ilaçlarının günübirlik tedavi kapsamında hastanelerden verilmeye başlandığını hatırlatarak, bu uygulamadan tasarruf edilemeyeceğini ve birçok soruna yol açacağını ilk günden beri kamuoyuyla paylaştıklarını ifade eden Saydan, şunları belirtti:

"Kanser ilaçlarının hastanelerden verilmeye başlanmasıyla birlikte sürekli ilaç hırsızlığı haberleri okuyoruz. Sendika olarak daha önce de dile getirdiğimiz gibi hastaneler bu ilaçlara sahip çıkamıyor ve çalınıyor. Hastalarımız ilaçsız kalıyor. Çalınan ilaçlar merdiven altından ve özellikle yurtdışına kaçak yollardan yüksek fiyata satılıyor. Unutmayalım ki devletin hizmeti satın alması, hizmeti vermeye çalışmasından daha ucuzdur. Günümüz ekonomik sisteminde en ucuz şey hizmeti satın almaktır. Kanser ilacını hastane, grip ilacını eczane verir gibi bir şey olabilir mi?

Eczanelerimiz ilacın verildiği tek yerdir. Onun için bu ürünlerin eczaneler dışından verilmemesi gerekiyor. Ülkemizde 29 bin eczaneden vatandaşlara konforlu ve rahat bir şekilde ilaç ve eczacılık hizmeti sunuluyor. Durum böyleyken hastanelerden kanser ilacının hastaya sunulması son derece yanlış bir uygulamadır. İstanbul’da yaşanan söz konusu olay da durumun ciddiyetini ve vahametini ortaya koyuyor. Yaşanan olaylardan çıkan sonuç bu durumun maalesef devam edeceğini gösteriyor.

TEİS olarak, özellikle kanser gibi son derece zorlu bir tedavi süreci yaşayan hastaların mağdur olmaması için bu ilaçların eczanelerden verilmeye başlanması gerektiğini bir kez daha altını çizerek ifade etmek istiyoruz. Tüm ilaçlar için tek ve doğru adres eczanelerdir."

İstanbul'da özel bir hastanede 5 milyon liralık kanser ilaçlarını çalıp satan ve çalındığı belli olmaması için yerine su doldurdukları belirtilen aralarında sağlık çalışanlarının da olduğu 5 kişi gözaltına alınmıştı. (Kısa Dalga)

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Sağlık