6 Kuran kursu öğrencisi yanarak ölmüştü: Müftüye iyi hal indirimi

6 Kuran kursu öğrencisi yanarak ölmüştü: Müftüye iyi hal indirimi
Kulp’taki bir Kuran Kursu’nda 6 öğrencinin yangında yaşamını yitirdiği davada bilirkişi raporuna göre asli kusurlu bulunan Kulp Müftüsü Selahattin Özçelik’e 11 yıl 8 ay hapis cezası verildi. Özçelik, tahliye edildi.

Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde Kuran kursunda çıkan yangında 6 çocuğun ölümü, 6 çocuğun da yanarak yaralandığı olayla ilgili yargılanan eski Kulp Müftüsü Selahattin Özçelik 14 yıl hapisle cezalandırıldı. Mahkeme sanığa iyi hal indirimi uygulayarak cezayı 11 yıl 8 aya indirdi ve tahliye etti.

Kulp ilçesine bağlı Karaağaç Köyünde 1 Aralık 2015 tarihinde elektrik kontağından çıkan yangın sonucu Kuran kursunda yatılı kalan öğrencilerden Nur Muhammed Bayka, Mehmet Bingöl, Suat Çankaya, Serhat Sancar, Şahin Kahraman ve Sabahattin Altun uykuda yanarak feci şekilde can vermişti.

Olayda Cihan Işık, Zeki Işık, Abdullah Tekin, Mahsun Bayka, Abdullah Taş ve Mehmet Mensur Bayka da ağır yaralanmıştı.

Valilik, Kulp Müftüsü Selahattin Özçelik hakkında soruşturma izni vermemişti. Müdahil avukatların İdare Mahkemesine yaptığı başvuru sonucu valilik kararı kaldırılarak müftü hakkında dava açılmıştı.

Kaçak elektrik kullanılmış

Sözcü’den Özgür Cebe’nin haberine göre, Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada karar çıktı.

Mahkemeye gelen bilirkişi raporunda, gerekli önlemlerin alınmasında müftülüğün sorumlu olduğu vurgulandı. Raporda, yatılı kalan öğrencilerin soğuktan korunmak için elektrikli sobayla ısındıkları, yangının elektrik kontağından kaynaklandığı, Kuran kursunda elektrik sayacı bulunmadığı gibi elektriğin kaçak kullanıldığı ve elektrik panosunda mesken kullanımı için kaçak akım rölesi düzenleyicisinin bulunmadığı belirtildi.

Yangına yönelik hiçbir güvenlik önleminin alınmadığı kursta, bu durumdan doğrudan müftülüğün sorumlu olduğuna dikkat çekildi.

Müftülük asli kusurlu bulundu

İş güvenliğine dair yönetmelikte belirtilen güvenlik önlemlerini alınmadığı, buna ilişkin araç ve gereçlerin yurtta hazır bulundurulmadığı belirtilerek, müftülük asli kusurlu bulundu. Savcı da mütalaasında, müftü Selahattin Özçelik'in cezalandırılmasını istedi.

Kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanık müftüyü “Taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olmak” suçundan 14 yıl hapisle cezalandırdı. İyi hal indirimi uygulanarak ceza 11 yıl 8 aya indirildi. Mahkeme, mahkumiyet kararının İstinaf ve Yargıtay aşamasından geçip kesinleşene kadar sanık hakkında adli kontrol kararı uygulanmasına ve yurt dışına çıkış yasağı konulmasına karar verdi. (Kısa Dalga)

Gündem