7. yargı paketinin detayları ortaya çıkıyor: Çat - kapı haciz kalkıyor

7. yargı paketinin detayları ortaya çıkıyor: Çat - kapı haciz kalkıyor
Adalet Bakanlığı'nın 7. Yargı Paketi üzerindeki çalışmalarını tamamladığı belirtiliyor. Pakette çat-kapı haciz uygulamasının kaldırılması, uyuşturucu bağımlıları için cezaevi, arabuluculuk sistemi düzenlemeleri ile göçmen kaçakçılığında cezaların artırılması da yer alıyor.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın ilk kabine toplantısında sunum yapmasının ardından paketin TBMM’ye gönderilmesi bekleniyor.

Haciz

Habertürk'ün aktardığı habere göre konutta ‘çat-kapı’ haciz uygulaması kalkıyor. Buna göre konutlarda hakim kararı olmaksızın haciz işlemi yapılamayacak. Evde ailenin ortak kullanımındaki buzdolabı, çamaşır makinesi, televizyon ve yatak ile baza gibi eşyalar haczedilemeyecek. Alacağa yetecek miktarı aşacak şekilde haciz yapılması yasaklandı. yasaklanmaktadır. Örneğin borç 50 Bin TL ise 50 Bin TL’lik eşya üzerinde haciz yapılabilecek.

Uyuşturucu

Uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti suçu için görevlendirilen gizli soruşturmacının hakim tarafından kamuya açık yerlerde ve işyerlerinde ses veya görüntü kaydı yapabilmesine imkan sağlanacak. Elkonulan maddenin uyuşturucu madde olduğuna dair kesin rapor alındıktan sonra bu maddenin imhası zorunlu olacak. İmha için soruşturma veya kovuşturmanın kesinleşmesi beklenmeyecek.

Tedavi ve/veya denetimli serbestlik tedbirlerine ilişkin uzatma süresi, 1 yıldan 2 yıla çıkarılacak. Uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanmak suçundan hükümlü olanların ceza infaz kurumunda tedavi ve rehabilitasyon programlarına katılması zorunlu hale getirilecek.

Uyuşturucu bağımlısı suçluların tedavisi için özel cezaevleri kurulacak

Avukatlık ve arabuluculuk

Avukatlık mesleğinin ilk beş yılında baro aidatı alınmayacak. Kira ilişkisinden kaynaklanan uyuşmazlıklar (ilamsız icra yoluyla tahliye hariç), ortaklığın giderilmesine ilişkin uyuşmazlıklar, kat mülkiyetinden kaynaklanan uyuşmazlıklar ve komşu hakkıyla ilgili uyuşmazlıklar, zorunlu arabuluculuk kapsamına alınacak.

Göçmen kaçakçılığı

Göçmen kaçakçılığı suçunun cezasının alt sınırı 3 yıldan 5 yıla çıkarılıyor.

Gündem